Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 16 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Minister koopt eerste kaartje met theater-app

Theatertickets kunnen vanaf nu ook met een nieuwe app worden gekocht. Deze app (Applaus, met een uitroepteken op de plaats van de l als je zoekt), is gelanceerd bij de start van het eerste BankGiroLoterij Theaterweekend. Minister Jet Bussemaker kocht via de mobiel van presentator Frits Sissing een kaartje voor Stille Kracht, een toneelstuk van Toneelgroep Amsterdam.

Presentator Frits Sissing. Foto: Bas Czerwinski / ANP

De aftrap van het eerste Theaterweekend gebeurde in De Kom in Nieuwegein. Ruim vijftig theaters ‘in de regio’ bieden twee dagen lang honderd voorstellingen die je voor 10 euro kunt bezoeken. Het doel: laten zien dat Nederland een rijke theatertraditie heeft. Behalve voorstellingen bezoeken, kun je ook meedoen aan workshops, masterclasses en kun je zelfs in theaters slapen.

821.000 euro

Het Theaterweekend komt uit de koker van het Nationaal Theaterfonds (Albert Verlinde) en het Prins Bernard Cultuurfonds (Adriana Esmeijer). Zij vonden in de BankGiroLoterij een financiële partner die liefst 821.000 euro voor het evenement over had. Verlinde: „Theater dat is niet alleen het Beatrix in Utrecht, het Circustheater in Scheveningen en Carré in Amsterdam. Nee, theater is ook De Lawei in Drachten, deze Kom in Nieuwegein en de stadsschouwburg van Eindhoven.”

Albert Verlinde, voorzitter Nationaal Theater Fonds. Foto: Bas Czerwinski / ANP

Naast ambassadeurs als astronaut André Kuipers, Edsilia Rombley, Guido Spek en Pia Douwes, was ook Jet Bussemaker op de opening van het weekend afgekomen. Zij opende met het weekend dus met de lancering van Applaus, een app waarbij je theatervoorstellingen kunt opzoeken, reviews kunt lezen en kaartjes kunt kopen.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap: „Mijn eerste theaterervaring moet Pippi Langkous zijn geweest. Pippi was voor mij wel een rolmodel, een meisje dat haar eigen gang ging. Toen ik iets ouder was, nam mijn tante me vaak mee naar het theater. We gingen naar de schouwburg in Leiden, want mijn tante zei dat daar iets was ‘wat wel leuk was om mee te beginnen’. Dat bleken Liesbeth List en Ramses Shaffy te zijn. Toen dacht ik: Zie ik ooit iets wat mooier is dan dat?”

Het kwam met Bussemaker toch nog goed, als het om theaterervaringen gaat. Ze omarmt het Theaterweekend, dat zonder overheidsgeld tot stand is gekomen. „Het is belangrijk dat veel mensen van als het moois dat theater te bieden heeft kunnen genieten, nog veel meer mensen dan nu. Misschien vragen velen zich af of het wel iets voor hen is en of ze het wel kunnen betalen. Goed dat geprobeerd wordt hen over de drempel te krijgen. Zo kunnen zij even wegdromen in een andere wereld.”

Saai en druilerig

Albert Verlinde, de man die het Theaterweekend als eerste bedacht: „Ik hoop dat het een traditie in het tweede weekend van januari wordt. Dat tweede weekend is toch altijd een beetje saai en druilerig. Perfect om naar het theater te gaan.”

Informatie over voorstellingen: www.nationaaltheaterweekend.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.