Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 10 nov 2015 / 15:39 uur

Vluchtelingenbezoek hakte er bij 3JS wel in

3JS bezochten dit voorjaar een vluchtelingenkamp in Libanon. De indrukwekkende reis leverde een nummer op het nieuwe album 7 op.

Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jan de Witte, alias 3JS, bezochten eind april een vluchtelingenkamp in Libanon. Als ambassadeurs van Terre des Hommes, de organisatie tegen kinderuitbuiting, zagen de Volendammers een complete vluchtelingenstad. Zij spraken er met veel van de 120.000 (!) mensen, vooral Syriërs.

Grenzeloos

Dulles, Kwakman en De Witte hadden nog geen idee hoe de vluchtelingenstroom binnen een paar maanden zou uitmonden in complete volksverhuizingen. Het bezoek hakte er wel in en leverde voor het deze week te verschijnen album 7 het nummer Grenzeloos op. De band vraagt zich in het lied af hoe een wereld zonder grenzen en met maar één God zou zijn.

De flinke stroom Syriërs hadden de J’s wel in de gaten. „Maar als ambassadeurs waren we met een heel ander doel in Libanon”, zegt zanger Jan Dulles. „Wat opviel was dat we niet in een tentenkamp terechtkwamen, maar in een echte stad.” Jan de Witte: „Wel een stad met een hele grote muur er omheen. Alles is kapot, er is overal stof, overal beton.” Jaap Kwakman: „Je zou er nog niet dood gevonden willen worden.” Dulles: „Je zou je hond er niet eens willen zien.”

Verschillende meningen

Eenmaal terug in Volendam kwam de vluchtelingenstroom op gang. Dulles: „In Nederland zijn er verschillende meningen over, begrijpelijk. Maar wij hebben het met eigen ogen gezien, onze mening is wel duidelijk. Kwakman: „Het is een moeilijk onderwerp. Als je in zo’n kamp geweest ben neig je heel erg om te zeggen dat die mensen hoe dan ook geholpen moeten worden. Sterker, dat is mijn mening.”

Jan de Witte: „Je beeld is anders als je de verschrikkelijke omstandigheden niet hebt gezien.” Kwakman: „Toch blijft het een dilemma. Door cultuurverschillen kan niet iedereen de deur voor vluchtelingen open doen als ze bij je aankloppen. Maar ja, keihard de grenzen sluiten en roepen dat we niet kunnen helpen, is wel heel cru.”

Het geloof

In Grenzeloos zingt Jan Dulles ‘Een grens werd een levenslijn van geluk en gedeelde pijn, als er één God zou zijn in alle mensen tegelijk’. Jan de Witte verzucht: „Om geloofsredenen kunnen mensen niet met elkaar omgaan of in één samenleving opereren.” Kwakman: „Wat me wel in het vluchtelingenkamp opviel, is dat die mensen niet meer zo met het geloof bezig zijn. Zij waren bezig met overleven. Sommigen vragen zich af wat dat geloof hen heeft gebracht.”

De heren zijn niet boos als landgenoten een andere mening over vluchtelingen hebben dan zij. Dulles: „Ik begrijp wel dat er mensen zijn die er anders over denken.” De Witte: „Volgens mij gaat het dan om angst voor wat mensen niet kennen.” Dulles: „Wat ik niét begrijp is dat er angst is voor verkrachtingen van kinderen, alsof er letterlijk beesten naar ons land zijn gekomen.”

Oude foto

De Witte: „Die angst wordt gevoed door slechte verhalen op internet. Dat gaat maar door. Het beeld over mensen in het Midden-Oosten is geschetst. Er verscheen laatst een foto van een vluchteling met een IS-vlag in Berlijn. De foto bleek vijf jaar oud en in een ander land…”

Kinderlevens

Een oplossing? Kwakman: „We zouden wat meer open moeten staan voor de dialoog in plaats van uit onwetendheid dingen gaan roepen op internet. Iedereen reageert maar primair. Wie schrijft die blijft en dat is niet positief bedoeld. Iedereen mag oordelen, maar je hoeft je mening niet altijd meteen keihard overal op te zetten. Vooral niet als het om mensenlevens, om kinderlevens gaat.”

Het getal

7 is de titel van het 7e album. Het getal 7 is voor de 3JS ook de 7e theatertour en meest betekenisvolle getal dat er is: de 7 zonden, 7 deugden, 7 dagen in de week, 7 wereldwonderen, 7 zeeën, 7 kleuren in de regenboog, 7 vette en 7 magere jaren, 7 tonen in de toonladder… Jaap Kwakman: „Dat zit allemaal in de plaat, haha.” Jan Dulles: „Als je iemand vraagt: noem een getal onder de 10, dan zeggen 9 van de 10 mensen 7. Het is een geluksgetal, maar vooral de zonden en deugden vind je in onze teksten vaak terug.”

Engelstalig, toch hertaald

3JS hebben voor 7 eens niet alles in eigen hand gehouden. Het album is geproduceerd door Attie Bauw (The Scorpions, Racoon, Judas Priest). In Los Angeles werd voor het eerst met andere songwriters gewerkt, wat vijf Engelstalige nummers opleverde. Jaap Kwakman: „Het was geen noodactie, want het schrijven gaat ons nog gemakkelijk af. We wilden eens kijken hoe het ergens anders gaat, wat een hoop inspiratie heeft opgeleverd.”

https://www.instagram.com/p/9zUGMKlNdY/

Het plan was de Engelstalige nummers op het album te combineren met de eigen taal. Jan Dulles: „Maar het strookte toch niet en daarom is alles hertaald.” Kwakman: „Dat gebeurde om 5 voor 12 natuurlijk, in de laatste twee weken. Stressvol, maar de beleving van de nummers is beter geworden.” Engels gaan zingen om vaker op 3FM te komen, dat is er voor de Volendammers niet bij. Dulles: „Nee, dan wordt de vijver waarin je een visje bent nog veel groter.” Kwakman: „Ik vind 3FM ook een jongerenzender. Jan (De Witte, red.) is jong, maar Jan en ik zijn eerlijk gezegd ‘niet zo 3FM’ meer.”

7 verschijnt op vrijdag de 13e. In december wordt in theaters Acoustic Christmas gebracht, in februari start een tournee langs 25 theaters.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vluchtelingenbezoek hakte er bij 3JS wel in
Sluiten