Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 24 sep 2015
Leestijd: 6 minuten

Interview: Tanja Jess overwint tekst-vergeet-angst

Een vierde tv-seizoen Bloedverwanten komt er (vooralsnog) niet, maar de fans kunnen nu in het theater terecht. Tanja Jess is er als Fien – na wat plankenkoorts – weer bij.

Meer dan een miljoen tv-kijkers volgden drie seizoenen lang ‘het gedoe’ binnen de tulpenfamilie De Winter van AVROTROS. Voor een vierde ronde moet vanaf zondag 27 september (première Leiden) de weg naar het theater worden gevonden.

Vier acteurs

Acteurs als Pierre Bokma, Victoria Koblenko, Teun Luijkx en Egbert Jan Weeber hebben die weg niet genomen. Henriëtte Tol, Derek de Lint, Saskia Temmink en Tanja Jess zijn er als de zo hechte familie De Winter (ahum) voor de theater-Bloedverwanten wel bij.

Lees ook: Series van de buis naar de bühne.

Tanja Jess straalt tijdens de repetitieperiode uit dat ze er ontzettend veel zin in heeft. De veelvraat op werkgebied die ook nog eens moeder is, speelt de bepaald veel minder vrolijke Fien. Man (Derek de Lint) is vertrokken, dochter Antje (Sylvia Hoeks) overleden, maar ze houdt in de serie vol.

Goed doel

Jess: ,,Tijdens de opnames van de laatste tv-serie hebben we alvast posterfoto’s voor het theater gemaakt, ‘voor het geval dat’. We waren er toch, haha. De bezetting was al bedacht, het stuk nog niet. Je hoeft de serie niet te hebben gezien om Bloedverwanten in het theater te kijken. Ik denk dat we wel veel tv-volgers kunnen verwachten. Ik heb veel reacties op social media gehad. Dat is leuk, want het zijn misschien mensen die normaliter niet zo snel naar het theater gaan. Misschien gaan ze daarna wel vaker. Het lijkt wel een goed doel zeg, haha. Omdat het kijkgedrag voor tv verandert – het mijne ook – en het met het hele gezin voor de buis zitten verdwijnt, is Bloedverwanten weer eens goed voor een gezamenlijk uitje.”

Jess neemt nog een chai latte: ,,Dat kan ik blijven drinken.” Hoewel vergeetachtigheid in deze Bloedverwantenversie een thema is (zie kader), gaan we geen loodzware voorstelling zien. ,,Het is niet echt duidelijk of Anton dementerend is. We vermoeden het en de toeschouwer kan het zelf invullen. We zitten met een man en drie vrouwen in een vakantiehuisje, dus drie kippen in een hok. Je zult hopelijk hard lachen, maar ook bij de strot worden gegrepen. Dat had de tv-serie ook.”

Foto: William Rutten

Boyband

Hoewel de zin er bij de actrice zoals gezegd vanaf straalt, is het vijftien jaar geleden dat Tanja Jess in het theater te bewonderen was. Ze stond na haar GTST-periode in de musical Boyband, waarin zij haar man Charly Luske ontmoette. Vijf maanden lang gaat ze met Bloedverwanten het land door en ze geeft toe dat dat een overwinning op haarzelf is.

Hoop op afwijzing

Hoe zelfverzekerd op tv ook: ,,Ik had een angst ontwikkeld om weer het toneel op te gaan en die angst werd groter en groter. Als ik auditie deed voor een toneelstuk, dan hoopte ik stiekem dat ik niet door zou gaan. De angst was een simpel iets: bang om mijn tekst te vergeten. Om op een toneel te staan of mezelf te laten zien, vind ik gek genoeg helemaal niet zo eng. Ik had eindeloos voor mijn angst kunnen blijven weglopen, maar ik besloot om gewoon maar te beginnen. Ik voel me veilig bij mijn collega’s. Gelukkig houd ik er van om een angst in de ogen te zien omdat het me anders te veel beperkt. Mijn angst is nu grotendeels weg.” Weer met een lach: ,,Nu is er geen ontsnappen meer aan.”

https://www.youtube.com/watch?v=noexOJ18wkk

Veel avonden op pad zijn, is een verandering. Haar oudste zoon Billy heeft Jess onlangs voor het eerst naar de middelbare school zien fietsen. ,,Spannend allemaal, want ik presenteer met Patrick Martens ook net de nieuwe ochtendtalkshow RTL Breakfast Club op RTL 4. Het is een beetje veel tegelijkertijd. Ik sleep me er wel doorheen hoor, want Charly heeft zijn agenda wat leger gemaakt om de boel op te vangen. Onze kinderen zijn gewend om te schakelen en flexibel zijn daar leren ze ook van.”

Lees ook: Charly Luske wil zijn telefoon terug.

Over het moederschap schreef ze met vriendin Anousha Nzume het boek De Mama Match. ,,Moeders voelen zich vaak schuldig, ook als ze niet werken. Dan voelen ze de blikken van ‘goh, moet je dat saaie en afhankelijke vrouwtje nou eens achter de geraniums zien zitten. Werkende moeders krijgen weer verwijten als ‘nou, ik wil mijn kinderen wel zelf opvoeden’.

Perfect en uitblinken

Anoushka en mij viel op dat er weinig tolerantie is tussen vrouwen onderling. Dat zal te maken hebben met de positie die vrouwen in de samenleving nog steeds hebben. Je hebt het moederschap en al die andere rollen die je in je leven moet spelen, waarin je ook nog eens perfect moet zijn en moet uitblinken. Je kunt op school bij wijze van spreken niet meer aan komen met een traktatie van een blokje kaas, komkommer en een uitje. Nee, alleen met piratenschepen met dropveterzeilen maak je vrienden.

Tiptop huis

Bovendien eten we alleen nog maar biologisch uit eigen moestuin en bakken we alles zelf. Heb jij daar tijd voor? Oh ja, en je mag ook niet uitdijen als je je ADHD- of hoog begaafd kind hebt gekregen natuurlijk. Nee, een überhip topmodel moet je zijn in een tiptop huis. Ons boek laat je het masker afgooien en biedt een oplossing. Weg met al die verwachtingen, want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje.”

Dan is de chai latte op. Hoog tijd voor de volgende Bloedverwantenrepetitie. Zonder angst.

https://twitter.com/NienkeHofkamp/status/646634434863734784

Verhaal

De theaterversie van Bloedverwanten van Kemna Theater heet Vergetelheid. Het vertelt het verhaal van Anton die vergeetachtig lijkt te worden. Anton trekt zich terug in een vakantiehuis om aan een roman over het oorlogsverleden van zijn familie te werken. Zijn twee ex-vrouwen en dochter komen naar het huisje en daar lopen de gemoederen behoorlijk op. Tanja Jess: ,,Die familieverhoudingen, die zijn voor velen vast herkenbaar. Mijn moeder had een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk. Als we daar met z’n allen waren, ging het wel goed eigenlijk. Behalve met opvattingen over kinderen opvoeden; dat was best ingewikkeld, hoewel mijn zus en ik natuurlijk verschillende wegen naar Rome bleken te bewandelen.”

Tanja Jess met haar man Charly Luske. Foto: Levin den Boer / ANP

Paspoort

  • Tanja Jess werd in 1967 geboren in Karlsruhe (Duitsland) en verhuisde op haar 5e naar Nederland.
  • Zij is getrouwd met singer/songwriter Charly Luske. Samen hebben zij twee zonen, Billy en Bobby Lee.
  • Televisie. Onder meer Goede Tijden Slechte Tijden (Bowien), Bloedverwanten, Bon Bini Beach, Baantjer, Van God Los, deelneemster Maestro.
  • Radio. 2008 / 2009, 100% NL.
  • Film. Onder andere Kees de Jongen, Shouf Shouf Habibi!, Penny’s Shadow, Mijn Opa De Bankrover, Leef!.
  • Column. 100% NL Magazine.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.