Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 23 sep 2015
Leestijd: 2 minuten

‘Filmwereld als Spotifymodel gaat ‘m niet worden’

De maker van de natuurfilm De Nieuwe Wildernis, mocht zich met ruim 700.000 bezoekers in 2013 tevreden in de handen knijpen. Voor producent Ton Okkerse zal het met opvolger Holland, Natuur in de Delta (donderdag in de bioscoop) ook wel snor zitten. Maar Okkerse maakt zich wel zorgen om zijn filmwereld. Dat downloaden? Daar moesten we met z’n allen maar eens voor gaan betalen.

Lees ook: Holland Natuur in de Delta, het herontdekken van je eigen land.

Okkerse: ,,Tientallen jonge mensen werken aan een film als Holland, Natuur in de Delta. Jongeren, die heel graag in de filmwereld doorgaan. Het vervelende van het filmklimaat is dat het armer en armer wordt, terwijl we meer opleidingen creëren. Iedereen die een opleiding doet verwacht dat hij wat gaat doen in het vak; maar bijna allemaal moet je doorlopende stages doen of word je er niet meer voor betaald. Dat komt omdat er bijna geen industrie meer achter de film zit."

Zwaar de lul

,,Ook Holland, Natuur in de Delta is volledig zonder subsidie gemaakt. Als het geen bioscoopsucces wordt, dan zijn we allemaal zwaar de lul. De home entertainmentmarkt is grotendeels verdwenen doordat iedereen downloadt zonder te betalen. Distributeurs vallen om, mensen moeten ver onder hun prijzen werken. Shit, denk ik dus: een hele generatie wil het vak in, studeert daar voor, krijgt mooie aanbiedingen, maar verdient geen drol."

Aan de andere kant roepen we het met het downloadgedrag over onszelf af. Als je toch iets wilt consumeren, is het niet zo’n gekke gedachte om daar iets voor te moeten betalen. Dat er een stukje economie achter zit. Ik hoop dat die ommekeer toch spoedig gaat komen."

Lees ook: Metro met makers Holland, Natuur in de Delta op pad.

,,Als de filmwereld dezelfde markt op gaat als het Spotifymodel, dan zijn we allemaal voor een vergoeding van 19 eurocent per dag camerawerk aan het doen. In een goed scenario, zeg ik daar nog bij… Als een soundtrack 250.000 keer op Spotify gedraaid wordt, dan krijg je 3,57 euro netto op de bank…"

8 euro betaald

,,Daar maak ik me zorgen om. Wel vind ik het fantastisch dat een hele grote groep mensen ons natuurgenre heeft ontdekt. Dat men zo’n film liever in de bioscoop ziet dan op een computerscherm met klotegeluid en daar 8 euro voor over heeft."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.