Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Entertainment 15 apr 2015 / 19:01 uur

Wiplala gaat met Kee en Sasha de hele wereld over

Kee Ketelaar en Sasha Mylanus vonden het al heel gaaf om in Wiplala te spelen. Nu gaat de familiefilm de hele wereld over, maar jij kunt hem misschien – zo blijkt aan het einde van dit verhaal – gratis zien.

Een halve eeuw geleden was Wiplala een heel klein boekmannetje dat slechts in Nederland beroemd was. Het 10 centimeter korte bedenksel van Annie M.G. Schmidt is sinds het najaar een filmheld, maar wordt dat in 2015 ook wereldwijd. Meer dan 40 landen brengen Wiplala uit (zie ‘rondje aardbol onderaan’).

Nella Della

In de film zien we Géza Weisz als Wiplala. Hij tovert niet, maar tinkelt en belandt in de grote mensenwereld bij de familie Blom. Peter Paul Muller (vader), Kee Ketelaar (dochter Nella Della) en Sasha Mylanus (zoon Johannes) worden per ongeluk ook klein getinkeld; en zie daar maar eens uit te komen…

Kee (Amsterdam, 13) en Sasha (Amstelveen, 11) mochten tijdens de wereldpremière in de hoofdstad als echte filmsterren over de rode loper. Metro spreekt ze maanden later in Amstelveen, als hun leventje weer gewoon is maar de buitenlandse distributie nog moet beginnen.

Sasha zit op de basisschool (groep 8), rijdt paard en doet aan de vechtsport/kunst aikido. Kee doet de middelbare school (Amsterdams Lyceum) en zit in een dansklas.

Beetje jammer

Hoe was het dat het na alle drukte opeens voorbij was?

Sasha, die debuteerde: Een beetje jammer, want vooral de opnames vond ik heel leuk en bijzonder. Maar soms zegt iemand nog wel ‘ik heb je gezien!’. Dat is grappig en ook een beetje gek.

Kee, die al de kleinere films Patatje Oorlog en Sweet Love had gedaan: Ik mis het soms, want het waren gezellige tijden. In mijn klas waren ze enthousiast. Ze gingen ook kijken en noemen me nu Nelladellameisje.

Sasha: Wij gingen met de hele klas naar de bioscoop.

Kee: Ik doe dat liever niet. Dat dan iedereen naar me kijkt vind ik verschrikkelijk, haha.

Lees ook: Metro’s recensie over Wiplala.

Nu sta je op een DVD, voor altijd…

Kee: Eindelijk, supervet! Ik ga ze allemaal kopen en aan iedereen uitdelen.

Sasha: Ik ga ‘m ook kopen!

Voorgelezen

Kenden jullie het verhaal voor je het moest spelen eigenlijk al?

Sasha: Ik niet, maar ben het meteen gaan lezen.

Kee: Ja, volgens mij heb ik het voorgelezen gekregen. Ik herkende de titel in elk geval en ben het boek toen opnieuw gaan lezen.

Je moest gewoon acteren en voor een green screen voor een bewerking op de computer. Wat vond je het leukst?

Kee: Voor een green screen is bijzonder, maar toch gewoon acteren. Green screen is lastiger, omdat je het helemaal met je fantasie moet doen.

Sasha: In ons huis en buiten enzo vond ik ook leuk, maar vooral in een speelgoedautootje voor de green screen.

Kee: Het is ook gek kijken, omdat je precies weet hoe iets is gefilmd. Ons huis buiten was bijvoorbeeld in Amsterdam en ons huis binnen werd in Luxemburg opgenomen.

Vrij en inhalen

Hoe ging het met school tijdens het filmen?

Kee: Het was wel lastig met school. Tijdens het filmen kreeg ik vrij en toen moest ik later alles inhalen.

Sasha: Dingen inhalen op school ging bij mij iets makkelijker. Met begrijpend lezen lag ik zelfs al een heel eind voor.

Jeugd Theaterkamer

Wil je later ook acteren?

Kee: Heel graag, ik denk het liefst in films. Het is fijn dat je bij film dingen over kunt doen en dat je het heel klein kunt houden.

Sasha: Ik zit op de Jeugd Theaterkamer in Amsterdam. Dat is best een hoog niveau, vind ik zelf dan. Ja, ik vind acteren gewoon heel leuk en heb al weer een casting gedaan.

Kee: Ik was gevraagd voor een auditie van een serie, maar dat kwam niet zo goed uit. Ik sta op school ook niet zo heel goed, dus dat zou te veel stressen zijn. Maar het komt wel goed hoor.

Rondje aardbol

Wiplala wordt de komende tijd vertoond tijdens vier filmfestivals.

Canada: TIFF Kids, Toronto.

Turkije: International Film Festival, Istanbul.

Noorwegen: International Children’s Film Festival, Kristiansand.

Tsjechië: Film Festival, Zlin.

Meer dan 40 landen hebben inmiddels getekend voor de distributie van Wiplala. In het buitenland wordt de vergelijking gemaakt met Honey, I Shrunk The Kids (1989, Walt Disney).

Winactie

Wiplala is nu verkrijgbaar op DVD, Blu-Ray en digitaal via video on demand-aanbieders. Metro en producent BosBros geven tien codes weg om Wiplala thuis op de bank digitaal te bekijken via Pathé-Thuis.nl.

10 winnaars

Rudi Raterink, Arnhem

Clara Baardman, Ede

J. Daanen, Vlissingen

Anouk Nijboer, Musselkanaal

Nina van den Hoek, Amersfoort

Marga Adriaens

Jim Krijl

Ron van Bart

Saskia Jorissen

Thea van Ewijk

(De winnaars hebben persoonlijk bericht gehad).

Reageer op artikel:
Wiplala gaat met Kee en Sasha de hele wereld over
Sluiten