Constance van Amstel
Constance van Amstel Entertainment 13 apr 2015 / 10:00 uur

Viktor Brand biedt een helpende hand

Het gaat goed met Viktor Brand. De SBS6-presentator is met programma’s als VT Wonen, Hoeveel Ben Je Waard? en het vanaf maandag het nieuwe Schoon Genoeg weer een stuk vaker op televisie dan voorheen. Dat bevalt hem prima.

„Ik heb nadat ik in 2012 stopte bij Shownieuws echt gezocht naar een nieuwe modus. Ik vond het altijd leuk om op pad te gaan en om op locatie filmen, dus dat heb ik ook aangegeven. Ik ben dan ook heel blij met de programma’s die ik nu allemaal maak, want die voldoen daar allemaal aan.”

Sloddervos vs schoonmaakwoede

De nieuwste is dus Schoon Genoeg. In dit programma bezoekt iemand met extreme schoonmaakwoede het huis van een onvoorstelbare sloddervos. Het doel van het programma is dat de twee elkaar gaan helpen. Niet alleen met schoonmaken of om juist iets minder schoon te zijn, maar ook om te achterhalen waarom beide deelnemers zo extreem zijn in hun gedrag.

„Juist dat tweede aspect maakt het programma zo interessant”, zegt Brand. „In tegenstelling tot het Britse origineel van het programma hebben wij om die reden ook gekozen voor een presentator. Omdat ik erbij ben kunnen we meer de diepte in dan wanneer we de kandidaten alleen met elkaar zouden laten. Ik stel de juiste vraag op het juiste moment.”

LEES OOK: Viktor Brand ‘een lekkertje’ dankzij Wie is de Mol

De voorbeelden van zaken die in het programma voorbij komen zijn schrijnend. Van iemand die hele dagen in een door honden vervuild huis zit tot een vrouw wiens woonkamer een toonzaal is omdat er uit angst voor vuil niet in geleefd mag worden.

„Maar het wordt geen rariteitenkabinet”, verzekert Brand. „Het gaat hier om mensen die doordat ze iets naars hebben meegemaakt in een neerwaartse spiraal zijn geraakt. Schoonmaken werd daardoor hun eerste of juist laatste prioriteit. Wat alle deelnemers gemeen hebben is dat ze in een isolement terecht zijn gekomen en daar heel graag uit willen. Ze zijn blij dat er eindelijk hulp is.”

Hulp

Toch heeft de presentator niet de illusie dat leed van jaren met een tv-programma verholpen is. „Nee, er is ook hulp buiten de camera’s om. Er is een psycholoog en we kijken of we mensen op andere vlakken ook kunnen helpen.”

Hoewel Brand zegt na een opnamedag soms nog lang na te denken over de mensen die hij in het programma ontmoet heeft, is hij wel heel blij dat hij dit programma mag maken. „In alle programma’s waar ik nu aan werk of net aan gewerkt heb, kan ik als Viktor ergens binnenstappen en beginnen. Ik ben kennelijk iemand die vertrouwen inboezemt en dat is bij een programma als Schoon Genoeg heel belangrijk. Ik ben ten slotte toch degene die ze die spiegel moet voorhouden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Viktor Brand biedt een helpende hand
Sluiten