Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 1 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Recensie: Heerlijk duurt ook in 2015 het langst

Titel: Heerlijk Duurt Het Langst. * Genre: musical. Met: Lone van Roosendaal, Chris Tates, Rosalie de Jong. * Gezien: 31 januari, Chassé Theater, Breda. * Beoordeling: 4 uit 5.

Heerlijk Duurt Het Langst, de succesvolste musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, ging precies een halve eeuw geleden in première. Dat producent Dommelgraaf & Cornelissen deze titel van zolder haalde (‘al jaren op ons verlanglijstje’), was even schrikken richting de première van gisteren. Oubolligheid troef in de Nederlandse theaters?

Good-old Barrie

Gelukkig niet, al zal de jongere musicalfan niet zo snel voor deze voorstelling, met evergreens als ‘Op een mooie Pinksterdag’ en ‘Zeur niet’, kiezen. Regisseur en scriptbewerker Paul van Ewijk heeft er een prima 2015-versie van gemaakt. Dit in samenwerking met good-old Barrie Stevens, die leuke choreografieën op de cast heeft losgelaten.

Lees ook: Recensie van Onder de Groene Hemel.

Met het verhaal lukt dat ook wel, met dank aan die grootheid Annie M.G. Zij schreef voor Heerlijk Duurt Het Langst over Marian (Lone van Roosendaal, die als uitblinker vooral in solonummers alles uit de kast haalt) en Ido (goede Chris Tates). Ido gaat vreemd met de secretaresse (de ook al goede Rosalie de Jong), ze gaan uit elkaar en dan komt dochterlief Pink (een sprankelende Nikki van Ostaijen) thuis met een Turks vriendje. Alle rapen gaar dus, maar dat had Annie net zo goed voor dit jaar kunnen schrijven.

Vet gemeen

Heerlijk Duurt Het Langst staat als een huis, al is er nou juist met die tijdsbepalingen wat mis. Dat dochter Pink ‘vet gemeen’ roept en er ondertussen met guldens wordt betaald, zulke dingen gaan niet. Chris Tates begint binnen de verder prima tekst ‘besmeurd en bezoedeld’ te roepen. En ondertussen blijft een typische Annie-uitdrukking als ‘geen boontjes, dan ook geen jus’ weer hartstikke leuk natuurlijk. Maar goed, dat is allemaal iets met een kniesoor.

Plaatjes

De verschillende decors van Eric van der Palen, zoals warenhuis Maison de Bon als ook een carrousel met verschillende toneelbeelden als het huis van Marian en Ido, zijn plaatjes om te zien en een speciale vermelding waard.

Leuke keuze van Dommelgaaf & Cornelissen, nu eens kijken of de jeugd ‘Annie M.G.’ ook aandurft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.