Columnisten

Likeability of 5

Vieze, ongewenste zoenen

Foto van 'Iris van Lunenburg'

12 JAN 2018

„Ik zag hem al aankomen”, vertelt mijn goede vriendin Sophie vol walging. Oh god, zeg ik. „Net iets te zelfverzekerd. Duidelijk al een slok op.” Ugh. „Ik steek extra assertief mijn hand uit, maar hij pakt me vast. Drie van die natte, muffe zoenen.” Ieuw. „En hij probeerde nog te smokkelen ook.” Gadver! „Ik dacht dat hij wel beter zou weten na #metoo.”

De eerste week van het nieuwe jaar is voor het goede voornemen, de tweede week voor de nieuwjaarsborrel. Een mooi moment om gezamenlijk vooruit te kijken. Het is helaas ook het moment van de nieuwjaarszoen. Meestal drie. En meestal door een oudere, mannelijke collega die net iets te graag wil. Hij heeft er al naar uitgekeken sinds het kerstfeest. Toen durfde hij nog niet, maar nu gaat hij ervoor: 2018 wordt tenslotte ook zíjn jaar. Hij gaat recht op zijn doel af. En dat doel, dat ben jij. Natuurlijk, je wijkt naar achter. Krijgt bijkans een nekhernia van de schijnbewegingen. Maar helaas, hij is sterker en plant drie vieze, ongewenste zoenen op je wang. En perongelukexpres bijna op je mond. „Gelukkig *smak* nieuw *smak* jaar *smak*!” Brrr.

Eén op de vijf mensen zou bewust tijdens de nieuwjaarsborrel op jacht gaan om een zoen van een specifieke, aantrekkelijke collega te scoren, meldde RTL Z in 2016 naar aanleiding van een onderzoek van Tempo Team. En: meer dan de helft van alle werknemers vindt kussen met collega’s vervelend of ongemakkelijk (...) vrouwen voelen zich daar ongemakkelijker bij dan mannen: 61 vs 51 procent.

En dat was nog pre-#metoo. Sinds oktober 2017 is er fors meer aandacht voor seksueel geweld en lastigvallen - vooral in combinatie met professioneel machtsmisbruik. Vrouwen spreken zich uit én worden serieus genomen. Nu het nieuwe jaar begonnen is en iedereen weer aan het werk gaat, vraag ik me af: hoeveel is er bij de mannelijke collega’s blijven hangen van de achterliggende gedachte van #metoo? Houden ze het netjes en staat het woord consent vanaf nu in het mannelijke brein gegrift? Ook tijdens de vrijdagmiddagborrel?

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

De Volkskrant onderzocht deze week of de #metoo-schandalen mannen zo bang maken dat ze hun vrouwelijke collega’s gaan ontwijken. Organisatieadviseur Peter Fijbes beaamt dat: „Mannen kunnen zo bang zijn de verkeerde indruk te wekken dat ze heel rigoreus reageren: dan maar ver bij vrouwen uit de buurt blijven. Collega’s kunnen een uitnodiging om mee een biertje te drinken al verkeerd uitleggen.” Jeetje. Dit is ook de diepe, diepe angst van actrice Catherine Deneuve, bleek woensdag. Verkrachting en een seksueel getinte opmerking worden op één hoop gegooid, volgens de honderd protesterende Françaises. Straks durven die arme mannen niet meer te flirten, klinkt het angstig. Ze weten zometeen niet meer wat wél en wat niet geoorloofd is. Heftig hoor. En dat terwijl het heel simpel is. Nee is niet alleen nee, ja is ook echt pas ja. Punt.

Vanavond is mijn laatste nieuwjaarsborrel. Ik heb mijn schijnbewegingen geoefend, neem mijn extra ferme handdruk mee, maar misschien volg ik wel dé nieuwjaarszoenontwijktip van etiquettedeskundigen: bij binnenkomst heel hard ‘Gelukkig nieuwjaar!’ roepen. En dan snel door naar de bar.


lovedislike
user_0c300af3674cff2a35a0212488cf4ac01ecebd04_avataruser_86cdc1bbf593291f3a1de766388ee55e2920dc45_avatar

Views

800+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Waarom ik wél een millennial ben, maar niet wil zijn

Waarom ik wél een millennial ben, maar niet wil zijn

Foto van 'Suzette Hermsen'

GISTEREN

Mijn vriend verzucht wel eens dat ik een eeuw te laat geboren ben. Ik ben er namelijk eentje van de stempel ‘vroeger was alles beter’. Auto’s (ben ik de enige die letterlijk iedere auto lelijk vindt behalve Kevers, Eendjes en Fiat 500’s?), huizen, beroemdheden, jurken en generaties.

Oké, ik denk niet dat per se álle voorgaande generaties beter waren dan die van mij (toen ik ‘De Avonden’ alleen al las, wilde ik al dood), maar deze Generatie Y ligt me geloof ik ook niet helemaal.

Zo vroeg ik laatst aan een vriendin hoe vaak per week zij sport. Het antwoord was zes keer. Zés keer, mensen. Per week. Ik vind het al een enorme uitdaging om zes keer per week uit m’n bureaustoel te komen. En als het me al lukt om drie keer per week te sporten, prop ik mezelf meteen diezelfde week nog vol met nacho’s en gedroogde worsten, want ‘hé, drie keer gesport’.

Een beetje millennial werkt zich na iedere sportsessie bovendien gerust nóg een keer in het zweet om op tijd bij haar ‘dinnen’ aan te kunnen schuiven voor een koolhydraatarme maaltijd of een cappuccino met sojamelk. Of nee wacht, ‘toch liever geitenmelk’. En een glaasje rauw water erbij. Ja, google dat maar even.

Tussen alle afspraken, crossfit-klasjes en hypergezonde maaltijden door, moet natuurlijk ook alles ook op Instagram worden gezet. Met het liefst een diepzinnige quote van Nietzsche of de Dalai Lama erbij: ‘Be kind whenever possible. it is always possible’. Thanks Dalai, en hoppa, een foto in mega hippe bikini erbij.

Maar, boven alles, is het ongeëvenaard belangrijk dat we ten alle tijden doen wat we leuk vinden. Want stel je toch eens voor dat we alleen maar zouden werken om geld te verdienen. Dus we blijven allemaal enorm ‘dicht bij onszelf’. En lukt dat niet in Nederland, dan verhuizen we naar Bali, Australië of Zuid-Afrika. Om daar na het werk in een koffietentje nog een vijfdaagse-cursus yoga te volgen. Of weet je wat? Waarom ook niet #yogaeverygoddamnday #happyhappy #mindfull #durfjeharttevolgen.

En of onze generatie nou echt zo gelukkig is? Ik vraag het me ernstig af. Ik zeg het je. Vroeger was alles beter. Behalve dan in ‘De Avonden’, want daar hadden ze nog geen sojamelk.

Suzette Hermsen (30) is chef reizen bij LINDAnieuws en schreef met twee collega’s het boek ‘Zeik Niet Zo’. Haar motto: ‘Lach zo hard mogelijk om andermans grappen, dan lijkt het nog best alsof je humor hebt.’

LEES OOK


Views

100+

Likeability of 5

Lieve Stad

Foto van 'Iris van Lunenburg'

GISTEREN

„Oh, moet je vanavond betalen voor de drankjes?”, vraagt een man aan de vrouw naast hem bij de bar. „Nee, het is gratis”, zegt ze lachend. „Dan kunnen sommigen alvast hun verdriet wegdrinken”. Oei.

Woensdagavond was ik in de Stopera in Amsterdam om samen met lijsttrekkers, gemeenteraadsleden en andere genodigden naar de exit polls te kijken. Op de eerste verdieping van het chique gebouw van de Nationale Opera- en Ballet is de bar open en de spanning om te snijden. Met een beetje fantasie is het net een aflevering van House of Cards. Op het zachte, roze tapijt staan statafels met etagères vol plakjes worst en verschillende kaasjes, maar ze blijven onaangeroerd. Iedereen is gefocust op de tv. Zowel de NOS als AT5 zenden live uit vanaf hier. „Oehhhh!”, klinkt het bij elke uitslag. Rotterdam, Utrecht, Schiermonnikoog en dan, rond 22.00 uur, eindelijk Amsterdam. Een slagveld. Zo zou je het wel kunnen noemen.

En de campagne was al niet echt om vrolijk van te worden. De boze/zure/gewone Nederlander mag, na de verkiezingen in maart vorig jaar, gewoon nog een ronde mee, zodat lokale thema’s ondergesneeuwd worden ten faveure van onsmakelijke anti-moslimretoriek. Vooral landelijke kopstukken komen aan het woord en in de verkiezingsdebatten waar ik aanwezig was, leken lokale politici vooral bezig met elkáár in plaats van met de stad en de kiezer. En dat terwijl er zoveel op het spel staat. Waar sta je nou echt voor? Waar trek je de grens? En bovenal: waar willen we met elkaar heen met onze mooie stad? Ik wil maar zeggen: het had allemaal best iets duidelijker gekund.

En toch werd ik woensdagochtend met een opgetogen gevoel wakker. De avond ervoor keurig mijn stempassen klaargelegd en na het ontbijt meteen door naar het stembureau. De zon schijnt en in het buurtschooltje is de stemming vrolijk. De man bij de deur legt de procedure met een lach uit, iedereen wacht geduldig op zijn beurt. Ja, het is een cliché, maar stemmen is toch wel echt een feestje van de democratie. De gedachte aan al die mensen die zich inzetten, zowel in de gemeenteraad als tijdens de verkiezingen, maakte me, in dat stembureau, echt een beetje meer verliefd op de stad. Die verliefdheid duurde precies tot iets na tienen ’s avonds. Natuurlijk, in Amsterdam lijkt een duidelijke keuze voor groen en duurzaamheid te zijn gemaakt. En op het moment van schrijven is slechts 69 procent van de stemmen geteld. Maar toch vraag ik me af: zullen we die ‘lieve stad’ blijven?

Na de voorlopige uitslag liep ik ’s nachts naar huis, langs de verlichte Magere Brug en over de prachtige grachten, en moest ik denken aan de woorden van burgemeester Eberhard van der Laan in zijn laatste brief aan alle Amsterdammers: „Zorg goed voor onze stad en voor elkaar”. Laten we hopen dat ook de toekomstige, nieuwe raadsleden zijn boodschap ter harte nemen.

LEES OOK


love
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

52

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

In andermans haar dansen

Foto van 'Elfie Tromp'

22 MAA 2018

Ik mijd liever grote mensenmassa’s. Concerten, carnaval, de Bijenkorf op zaterdag; het duizelt me als ik de drommen zie. Ik moet wat van mezelf opheffen om op te gaan in een groter geheel. Ik haal diep adem, hoop er het beste van en verdwijn in de massa, waar ik later uitgeput en opgelucht weer uit verschijn. De meeste angsten zijn schijnangsten.

Het is lang geleden dat ik vrijwillig naar een concert ging, maar voor Fever Ray maakte ik een uitzondering. Op de academie hoorde ik haar muziek voor het eerst en was verkocht. De schrille beats en haar scherpe stem waren een protest. Ik begreep het niet, maar ik voelde het wel. Het was de stem van een oerverlangen dat dwars door alle verwachtingen van de maatschappij heen stootte. Dat meer mensen zich ontheemd voelen in het leven zoals het is, blijkt aan haar grote schare fans. De avond was uitverkocht.

Ik wist niet hoe ze eruitzag, want ook in haar publieke verschijning weigerde ze mee te doen aan hoe het hoort. Ik herinner me hoe ze eens een MTV-award accepteerde met een rode kap over haar hoofd. Ze tilde hem op om een masker van gesmolten vlees te tonen. De camera zoomde in en ze hijgde kort in de microfoon. Applaus volgde.

Op de pilaren in de zaal hing een persoonlijke boodschap van Fever Ray: hou de telefoon in de zak om dit moment met haar te delen, laat vrouwen vooraan staan en lange mensen achterin. Dat vond ik een mooie geste voor iemand als ik die klein geboren en gebleven is. Ik tikte tweemaal een lange man voor me aan. Hij negeerde me met de starheid van een doorgewinterde forens in een spits-trein. Ik probeerde voorzichtig langs een ander te stappen, maar die was te druk met filmen om me te zien. De vrouw waar ik toen achter stond imiteerde een bakstenen muur. Hoe opzwepend de muziek en de dansers op het podium ook waren, ze bleef onaangedaan stilstaan. Ik was duidelijk niet de enige met massavrees. Iedereen had zijn eigen overlevingstactiek gekozen. De meesten van ons waren afgesloten en bang voor beweging. Uiteindelijk belande ik, dansend, glippend, drukkend, op een plek waar ik het kon zien. Voor me zwiepte iemand wild met een lange paardenstaart in mijn gezicht. Even vond ik het irritant. Meebewegen, besloot ik. Meebewegen, dat is wat ik moest doen. Ik danste in het ritme van andermans haar. Zolang het duurde, werd ik daar even meer dan mezelf.

LEES OOK


Views

86

Likeability of 7

Leefbaar lokaal Nederland

Foto van 'Ebru Umar'

20 MAA 2018

Gemeenteraadsverkiezingen zijn de minst sexy verkiezingen van het land en tegelijkertijd wél de belangrijkste. Vergelijk het met de leukste jongen van de klas: nu is-ie leuk, maar op termijn eindigt-ie totaal berooid in de goot, met drie kinderen bij twee vrouwen, kaal, grijs en nog te dik ook. Daar helpt geen motor of wielrennen tegen. En dat terwijl de nerd van de klas die zijn eigen ding doet, zich niets aantrekt van de omgeving en wéét dat de rest gek is, de meest betrouwbare man blijkt te zijn aan wie je ooit je hart had kunnen verpanden. De gemeenteraadsverkiezingen zijn de nerds onder de verkiezingen. Saai en lokaal, dus niet interessant voor de staatsradio en -tv die uit pure armoede maar weer de aflebberde koppen uit Den Haag van stal halen om de lokaaltjes te bashen. Ander woord voor ‘pesten’- heus het schooljargon is nooit ver weg als het om politiek en politici gaat.

Morgen. Payback time.

Zoals het Oekraïne- referendum niet ging over het associatieverdrag van Oekraïne met de EU, zo gaan de verkiezingen morgen niet over de straatverlichting, veiligheid, ontwikkeling en saamhorigheid in de stad, parkeerplekken in het centrum, de achterlijke WOZ-stijgingen, (tekort aan) het aantal (huur)woningen, mono-etnische wijken, scholen en sportfaciliteiten of andere buurt- en leefomgeving gebonden onderwerpen. Nee. Met dank aan journalisten wordt het een vereffening van scores. Wekenlang hebben we de Haagse koppen voorbij zien komen die lak hebben aan democratie, die nog geen jaar geleden vol bravoure, gesteund door de journalistiek recht praatten hoe ze de tweede partij waar twee miljoen Nederlanders op gestemd hebben, uit de regering hebben geweerd. Wekenlang hebben we de koppen voorbij zien komen, die een middelvinger opsteken naar democratie. Hoe slecht een referendumwet in de praktijk ook blijkt te werken, dat wil niet zeggen dat je ’m moet afschaffen op de meest arrogante en misplaatste manier ooit. Om tot slot nog maar te zwijgen over het feit dat we de volzinnen van Haagse politici inmiddels wel kunnen dromen: blablabla waar staat de camera.

Morgen wordt de dag van de lokale partijen. En terecht. Morgen wordt de dag van de nieuwkomers in Den Haag. En terecht. Morgen wordt de dag van ons, burgers. Eindelijk.

Morgen wordt de dag dat we ons ongenoegen over machthebbers nogmaals duidelijk kunnen maken. Partijen als VVD, PvdA, D66, CDA maar ook GroenLinks (sorry Jesse) en SP (sorry Lilian) staan niet voor vernieuwing of democratie, maar voor hun eigen baantjes en portemonnee. Tot op de dag van vandaag slaan ze zich op de borst over uitsluiting van andere partijen en zijn ze blind voor het gevaar van overetniciteit dat allang huist in de grote steden. Met deze partijen winnen we geen enkele oorlog - zelfs niet die over zoiets onschuldigs als parkeertarieven. Morgen stemmen we voor vernieuwing, of dat nou Denkachtigen, Forum of lokalen zijn. Stem voor vernieuwing. Stem op hoop. Stem lokaal. Stem voor een leefbaar Nederland. En wat je ook doet: stem. Morgen.

LEES OOK


lovelike
user_40edc386c137dfed679f5187d40ba92bf816653f_avataruser_e90dde2dab533097047b8627f61053e0ef705fe6_avataruser_1848d254762da94e479f923510d213b74cb26f02_avatar

+4


Views

300+

Likeability of 5

Camera videoHoe de Asus ZenBook de flexwerklaptop werd

In samenwerking met Asus

21 MAA 2018

Een mooi ogende notebook die - zonder snoertje - de hele werkdag meegaat. Dat is in een paar woorden de Asus ZenBook, de laptop die je op menig flexwerkplek ongetwijfeld opengeklapt op tafel hebt gezien.

Metro is samen met Asus (zie onderaan) via een columnwedstrijd op zoek naar mooie verhalen over goede flexwerkplekken. Hoe zit dat toch, dat dit apparaat uit zoveel werktassen tevoorschijn wordt getoverd?

Asus is van oudsher een tech-company en in 1989 ooit begonnen met moederborden en grafische kaarten. „Dat is ons hart en de reden waarom gamers en super-techy mensen ons kennen en van ons houden”, vertelt Farley Cicilia van Asus. „We staan voor innovatie en design. Dat is handig voor als je bijvoorbeeld zelf je pc wilt bouwen. Ja, we zijn een powerhouse voor componenten en hardware.”

Nu voor iedereen

Langzamerhand begon Asus ook pc’s en laptops te bouwen. Niet alleen voor ‘die gamers en supertechy mensen’, maar voor iedereen. En zo was daar in 2011 het - zo bleek later - bedrijfspareltje voor de gewone man, de Asus Zenbook. Met name de huidige ‘UX430’ is uitgegroeid tot een populair apparaat. Kenmerkend zijn het grotere scherm (door dunne randen) en het draaggemak.

Cicilia: „Onze ZenBookserie is het neusje van de zalm geworden, onze trots. De ZenBook is een superelegante premium laptop van uitstekende materialen. Het design van de ZenBook is de afgelopen drie jaar heel belangrijk geworden. We hebben ons als Asus afgevraagd hoe de ZenBook mee kon met de tijd. Dat resulteerde erin dat je tegenwoordig met de Zenbook gezien wilt worden.”

Wow-factor

Dat blijkt. Loop een koffietentje in en je ontdekt wel iemand die zit te flexwerken met een ZenBook. „Als je je laptoptas opent zorgt dat bijna voor de wow-factor”, zegt Cicilia met een grote lach. Dan een beetje relativerend: „Het is gewoon echt een mooi en onderscheidende notebook.”

Opvallend design of niet, je moet er natuurlijk vooral goed mee kunnen werken. Cicilia: „Uiteraard, maar wees gerust. De Zenbook heeft genoeg paardenkracht om ook grote, zware programma’s te kunnen draaien. Mensen uit de grafische wereld en ook personen die moeten editen, kunnen er prima mee overweg.”

Dat je zoveel ZenBooks op openbare plekken ziet, komt omdat het bepaald geen log en zwaar apparaat is. Integendeel, de laptop weegt maar 1,25 kilo. Hij is reisvriendelijk, sommige ZenBooks passen zelfs in een vrouwenhandtas. En voor de sloddervossen onder ons, die stelselmatig hun oplader vergeten: de ZenBook heeft een optimale batterij, waardoor hij een uurtje of negen à tien meegaat. De melding die je vreest, ‘nog 10 procent’, blijft lekker lang uit. Superhandig voor de flexwerker dus. En, niet geheel onbelangrijk, voor 700 tot 800 euro heb je een ZenBook in huis.

Schrijven en stemmen

De ervaringen van die flexwerker, daar zijn Asus en Metro zoals gezegd naar op zoek. Wie graag in een café of op een rustig plekje in een bibliotheek werkt en daar een goed verhaal bij heeft: schrijf gerust een column van 400 woorden en stuur deze in naar lezerscolumn@metronieuws.nl. Wat het mooiste verhaal oplevert? Een plek in de papieren Metro en, uiteraard, een Asus Zenbook.

Schrijf je geen column, maar wil je wel meebepalen wie de winnaar wordt? Je stem uitbrengen - door middel van een emoji - kan hier. Wel een beetje naar beneden scrollen, dan vind je de 'lezerscolumns flexwerkplek'.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Kunst en Liefde

Foto van 'Iris van Lunenburg'

16 MAA 2018

Ik heb twee hobby’s: verliefd zijn en kunst kijken. Het eerste lijkt een meermaandenplan te worden, maar met mijn tweede hobby gaat het helemaal goed. Ik ben namelijk naar de feestelijke opening van de nieuwe tentoonstelling ‘High Society: vier eeuwen glamour door de grote meesters van de kunstgeschiedenis’ in het Rijksmuseum geweest. Chique portretten ten voeten uit, Marten en Oopjen weer terug uit het Louvre en de kleur van de museumwanden zijn speciaal voor deze tentoonstelling flamingo roze geschilderd - dezelfde kleur als mijn slaapkamermuur. Denk daarbij fijne gasten, goede gesprekken en heerlijke bitterballen en je begrijpt: ik fietste aan het einde van de avond met een heerlijk, warm gevoel naar huis.

En dat is niet zo vreemd. Deze week doet een onderzoek van de Universiteit van Londen weer veelvuldig de ronde. Volgens Britse professoren kan kijken naar kunst je even gelukkig maken als een geliefde in de ogen staren. Logisch dus dat klassieke schilderkunst steeds populairder lijkt te worden onder jonge mensen en dat komt vooral door sociale media. Zoals de Arts & Culture-app van Google, die even de nummer 1 gratis app was in de Verenigde Staten. Sinds kort kan je hiermee je selfies vergelijken met schilderijen van oude meesters. Nederland volgt later en ik hoop dat ik op de Mona Lisa lijk - de niet-witte variant dan. Maar dat zijn details. Ook hogeropgeleidendatingapp InnerCircle ziet de voordelen van kunst kijken en organiseert in mei een ‘mesmerizing dating experience’ met ‘150 singles’ en ‘35 life-size paintings’ in het Rijksmuseum. En in de tussentijd kan je je met kunst vermaken op mijn favoriete Twitteraccount @tabloidarthistory. Bijna 42.000 mensen volgen drie studentes kunstgeschiedenis die klassieke kunstwerken met populaire cultuur vergelijken. En wat blijkt? De iconische foto uit 2007 van Paris Hilton, Britney Spears en Lindsay Lohan in LA - wie kent ‘m niet - is sprekend ‘De parabel der blinden’ van Pieter Bruegel de Oude uit 1568. Heerlijk! Ook geestig: een foto waarop Lohan na het uitgaan op straat ligt, lijkt op de vrouw in de goot uit de 19e eeuwse prent ‘Na het feest’ van Jac van Looij.

Deze week heb ik, ter gelegenheid van High Society, met een groep jonge mensen een avondje ‘vieze plaatjes’ uit de collectie van het Rijksmuseum gekeken. Prenten zoals die van Jac van Looij, van de keerzijde van glamour, succes en rijkdom. Men drinkt te veel, een hand verdwijnt onder een rok, in een blouse en zelfs de zweep komt eraan te pas. Hebzucht, gulzigheid en „sex, sex and more sex”, zoals Jane Turner, hoofd van het Rijksprentenkabinet uitlegt. Zoveel seks zelfs, dat er bij de ingang van de zaal een kijkwijzersymbool met vier voetjes hangt. Jeetje.

„Wanneer je naar kunst kijkt, of dat nu een landschap is, een stilleven, abstracte kunst, of een portret, is er veel activiteit te zien in het deel van de hersenen dat gerelateerd is aan genot”, aldus het Britse onderzoek. „Net zoals wanneer je kijkt naar iemand van wie je houdt.” Dat wordt dus nóg vaker een museum bezoeken.

LEES OOK


Views

100+

Oh Oh Amsterdam: Zo zo die Spaanse mannen toch...

Foto van 'Iris Hermans'

15 MAA 2018

Metro’s Iris neemt je mee in haar Amsterdam, waar van alles in voorbij komt. Van Chinese massagesalon tot het stiekem begraven van cavia’s en knusse afters. En alles ertussenin. Dit keer een uitstapje naar het Amsterdam van Spanje.

Naakt aan de bar

Ik kan in Amsterdam naakt aan een bar gaan zitten en nog geen aandacht van de andere sekse hebben, al zou ik een lokroep van een halsbandparkiet nadoen, terwijl ik me insmeer met guacamole en Jamon Iberico op me plak en natuurlijk ook nog even een Insta-story maak. Bij wijze van spreken dan.

Hoe anders was dat in Barcelona, waar ik een maand verbleef om te schrijven aan mijn boek. ’s Avonds toog ik naar een van de bars in mijn buurt om op een barkruk, meer dan eens in m’n Tukker-trui en schrijflegging en met bril op, nippend aan een Rioja (en uitkijkend dat ik niet weer bijna stikte in het tapasstokje #éverytime...), inspiratie op te doen. Dat deed ik zeker, en niet alleen dat.

Waar in Amsterdam wordt gestrooid met visitekaartjes door de veelal pre-millennial generatie, worden in Barcelona de kaartjes met personalia en vaak nog een zelfbedachte slogan, optimaal gebruikt als versiermedium. Je krijgt er net zo gemakkelijk een in je hand, als een enquêteur op station Zuid aan je broek en met in mijn tas de kaartjes van achtereenvolgens een tandarts, advocaat en documentairemaker, een trio dat overigens niet zou misstaan in een goeie ‘er waren eens een...- mop’-, of pornofilm, toog ik weer huiswaarts.

De avond erna ging ik weer alleen de hort op. In een bar sprak een jongen me aan met de altijd gezellige openingszin: coke gebruikt? (,,Cause you have this energy around you.”) Ik schudde m’n hoofd, keek in twee extreem ondeugende ogen en voordat ik het doorhad, had ik zijn kaartje in m’n hand. Het bleek een Franse freelance plezierjachtkapitein en ja, er is app-verkeer geweest. Helaas is het nooit tot een plezierige onbehouden vaart met al zijn hands aan mijn dek gekomen; de dag erna voer hij uit naar Gran Canaria.

Waar alle knappe Spaanse mannen zich ophielden, ontdekte ik twee weken later na te zijn beroofd. Op het politiebureau dus en dan dit keer niet de bad boys, maar de mannen in uniform met hun imposante knuppel gesitueerd rondom die van henzelf, waar mijn blik telkens onbewust naar bleef afdwalen, omdat ze hier gewoon een stuk groter leken.

Waar ik in Amsterdam denk aan Ellie Lust als ik aan de lange arm der wet denk en waar ik niet instant fantaseermateriaal voor m’n vingers in m’n schoot geworpen krijg, was dit hier wel even anders. De ene agent was nog meer hombre dan de ander en hun donkere volle en glanzende gezichtsbeharing deed me likkebaarden terwijl ik mezelf over het zeer uitgebreide aangifteformulier boog.

Op het puntje van m’n tong lag de vraag of ze me niet heel misschien preventief zouden moeten fouilleren, maar ik kon niet op het woord voor fouilleren komen en het enige dat me te binnen schoot en erop leek, ‘follar’, betekent zoiets als ‘speciaal knuffelen voor volwassenen’, of gewoon neuken, en dat leek me niet heel erg gepast. Al had ik het niet afgeslagen als ze me hadden geïnviteerd in de cel, want behalve m’n telefoon, werd hier ook tijdelijk m’n hart gestolen.

Of ik ten slotte nog een noche múy caliente heb beleefd in het magische Barcelona met een politieman of een andere bebaarde guapo? Wie zal het zeggen. Ik niet in ieder geval. What happens in Barcelona... 

LEES OOK


Views

400+