Iris van Lunenburg
Iris van Lunenburg Columnisten 8 mrt 2019 / 05:30 uur

#doesnietzokansloos

Soms weet ik niet wat ik erger vind: dat iedereen stemrecht heeft of dat iedereen de beschikking heeft over 280 tekens op Twitter. Vooruit, het eerste is democratietechnisch best aardig, maar het tweede… Daar komt vooralsnog louter bagger van.

Goed dus, dat SIRE (Stichting Ideële Reclame) deze week is begonnen met een nieuwe campagne tegen hufterigheid. #Doeslief is de naam. Slim om die aan te passen aan het intellect van de meeste online schreeuwers. Zo’n apostrof is ook lastig. Om over het juiste spatiegebruik nog maar te zwijgen. Met de campagne wil SIRE van Nederland weer een ‘lieve plek’ maken – ook online. Beetje naïef, lijkt me. Maar goed, ik ben de cynischte niet, dus toch maar even dat doesliefpakket downloaden dan. Daar zitten gifjes in, die je naar mensen kan sturen als ze onaardig zijn. Die gifjes veranderen van een lachende emoji naar een verdrietige of geschokte. Ook zijn er speciale tips hoe op een beleefde manier op te treden tegen onbeschoft gedrag.

En die komen net op tijd.

Want in de week dat dit aardigheidsoffensief startte, gebeurde er iets dusdanig weerzinwekkends waar de honden, of in ieder geval de toetsenbordhelden, geen brood van lusten. De 20-jarige zangeres Famke Louise liet namelijk haar okselhaar zien. Op de cover van LINDA.meiden nog wel. „Mijn doelgroep is jonge meiden, die zien mij als hun voorbeeld. Ik wil ze hiermee laten zien: kijk, ik heb het ook, het is heel normaal.” Niets dan lof, zou je denken. Maar wat blijkt? Henk (en, eerlijk is eerlijk, ook een Ingrid hier en daar) is naast hardnekkig klimaatscepticus en ‘realist’, ook een rabiaat okselhaarhater. Jeetje.

„Een aap heeft zelfs minder okselhaar”, reageert iemand (m). „Okselhaar is fucking ranzig en heeft geen enkel doel behalve smerig zijn”, tweet een ander (m). Stinkend pakje shag, kotsende emoji’s, nare gifjes. Gaat het? Maar de meest lachwekkende reactie komt toch wel van ene Peter. „Dan ook niet gaan klagen als mannen je niet meer willen!!!” Peter bedoelt het vast dreigend, maar één blik op zijn profielfoto (en die van de andere online haters) en ik kan alleen maar hópen dat dat inderdaad het geval is.

Maar dat is eigenlijk geen ‘lieve’ gedachte, hè. Sorry SIRE. Ik geloof best dat het, in sommige gevallen, eventueel twijfelachtig, kan helpen om een kekke emoji te sturen of uit te leggen hoe iemand de volgende keer liever kan reageren. Maar tegen mannen die al van de leg raken van een vrouw met een toefje okselhaar, heeft de tip ‘lief blijven, want goed voorbeeld doet goed volgen’ geen enkele zin. Speciaal voor die categorie heb ik een nieuwe hashtag bedacht. #doesnietzokansloos. SIRE mag me altijd bellen…

Reageer op artikel:
#doesnietzokansloos
Sluiten