Metro
Metro Nieuws 8 mrt 2019 / 06:25 uur

Maleisische rechtbank: dood Ivana Smit was ongeluk

De rechtbank in Kuala Lumpur is van mening dat de dood van het Nederlandse model Ivana Smit geen misdrijf was. Tot die conclusie kwam de rechtbank vrijdagochtend, lokale tijd.

Ivana Smit was achttien jaar toen ze in december 2017 van een balkon op de twintigste verdieping van een flat in de hoofdstad van Maleisië viel. Ze werd dood gevonden.

Geen strafzaak

Dat de rechtbank de dood niet als misdrijf ziet, betekent dat er ook geen strafzaak komt. De nabestaanden van het model gaan in beroep tegen de uitspraak, zegt advocaat Sébas Diekstra.

Maandenlang onderzocht de rechtbank de omstandigheden rondom de dood van het 18-jarige model. Daarbij werden mensen verhoord die iets konden vertellen over de laatste uren van het meisje en de procedures die daarna zijn gevolgd.

Wat is er gebeurd tussen Ivana en het echtpaar?

Ivana verbleef in de stad bij een Amerikaans stel. Diekstra: „De rechter heeft overwogen dat er gelet op een aantal aanwijzingen wel sprake zou kunnen zijn van een misdrijf, maar zij niet meer exact kan vaststellen wat er is gebeurd tussen Ivana en het echtpaar. Het lijkt er echter op dat de rechter heeft overwogen dat Ivana al in het appartement is overleden," aldus Diekstra.

Het Amerikaanse echtpaar was opvallend genoeg niet aanwezig bij de zitting.

Veel vragen

De politie leek in het begin uit te gaan van een ongeluk, maar de familie van Ivana gelooft dit niet. Het Openbaar Ministerie heeft toen een oriënterend onderzoek gestart – waarna de rechtbank in Maleisië deze zomer besloot toch nog de dood van Smit te onderzoeken.

Tijdens de verhoren bleek dat het onderzoek op een aantal punten warrig is verlopen. Zo werd het appartement van de Amerikanen niet meteen verzegeld en konden die er een schoonmaakster aan het werk zetten.

Patholoog had lichaam niet meteen onderzocht

De patholoog die oordeelde dat de val Smit fataal was geworden, bleek het lichaam van de jonge vrouw niet op de dag zelf en niet op locatie te hebben onderzocht. Een andere patholoog trok haar verklaring eerder al in. Een Nederlandse deskundige stelde dat Smit mogelijk al voor de val is overleden.

Reageer op artikel:
Maleisische rechtbank: dood Ivana Smit was ongeluk
Sluiten