Marike Wouters
Marike Wouters Columnisten 14 nov 2017 / 05:00 uur

Irritante kantoortypes #21: Barry Bord voor je Kop

In iedere kantoortuin lopen dezelfde irritante types rond. Collega’s waarbij je stilletjes hoopt dat ze heel ongelukkig vast komen te zitten in de draaideur of met hun haar verstrikt raken in het kopieerapparaat. Als dat niet gebeurt, moet je er maar het beste van maken. Hoog tijd dus voor Eerste Hulp bij Irritante Kantoortypes in de rubriek Typisch! Psycholoog en carrièrecoach Roos Woltering staat ons bij met raad en daad.

#21 Barry Bord voor je Kop

Of het nou zijn twee honden zijn, de nieuwe kittens, de Frisbee-vereniging of zijn collectie opgezette vlinders, dat maakt voor Barry Bord voor je Kop niet uit. Hij raakt werkelijk nooit uitgepraat over zijn hobby. Heeft hij het afgelopen weekend een strandwandeling met zijn twee honden gemaakt? Dan krijg je maandagochtend een half uur durende slideshow voorgeschoteld van Max en Chico rennend in de branding. Toon je in één foto plotselinge interesse (per ongeluk, het was gewoon een goed gelukte foto), dan grijpt Barry Bord voor je Kop dat moment direct aan om ook zijn hondenarchief van het afgelopen jaar open te trekken. Hij gaat er zelf zo in op, dat signalen van desinteresse niet worden opgepikt. Diepe zuchten, lauwe reacties, je blik afwenden: het mag niet baten. Max en Chico worden, of je het nou wil of niet, ook onderdeel van jouw leven.

Wat zegt het over jou dat jij je ergert aan Barry Bord voor je Kop?

Jij pikt heel makkelijk signalen van een ander op. Iemand hoeft maar een wenkbrauw omhoog te trekken of af te dwalen met zijn blik en jij weet genoeg. Je rondt gelijk je verhaal af, bang om de interesse van de ander te verliezen. Maar je mag zo nu en dan best de ruimte nemen voor je verhaal. Niet om de ander een plezier te doen, maar omdat je het graag wilt vertellen.

Hoe ga je om met Barry Bord voor je Kop?

Je kan proberen uit te vinden waarom hij dit zo fascinerend vindt. Het gaat vaak niet alleen om de kattenplaatjes op zich, maar waar de kattenplaatjes voor staan. Ze geven je collega misschien wel rust, ontroering of afleiding zoals jij dat wellicht ervaart in je yogaklas of wanneer je keihard tegen een tennisbal aanslaat. Als zijn gepassioneerde verhaal te lang duurt, zeg hem dan dat je je concentratie er niet bij kan houden op dit moment, omdat je aan het werk bent. Maar aanval is natuurlijk de allerbeste verdediging. Zorg de volgende keer dat, voordat Barry zijn telefoon met foto’s pakt, jij zelf een fotoslideshow klaar hebt over je nieuw geveinsde hobby, namelijk de inheemse Ndebele stam uit Afrika.

Wat als je zelf een Barry Bord voor je Kop bent?

Wat super tof dat je een passie hebt, en heerlijk dat je er met zoveel enthousiasme over kan vertellen. Realiseer je wel dat jouw hobby niet de hobby is van de ander. Als je alle ins en outs wilt delen, kan je dat beter doen in een groep gelijkgestemden. Realiseer je dat het in een gesprek niet alleen gaat over zenden, maar ook over checken of je boodschap een publiek heeft, dat er graag naar wil luisteren. Probeer je te verdiepen in de ander. Heeft de ander nu tijd voor dit verhaal? Let op de non-verbale signalen die je krijgt terwijl je aan het woord bent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Irritante kantoortypes #21: Barry Bord voor je Kop
Sluiten