Marike Wouters
Marike Wouters Columnisten 20 nov 2017 / 13:19 uur

Irritante kantoortypes #18: Vicky Vergeten

In iedere kantoortuin lopen dezelfde irritante types rond. Collega’s waarbij je stilletjes hoopt dat ze heel ongelukkig vast komen te zitten in de draaideur of met hun haar verstrikt raken in het kopieerapparaat. Als dat niet gebeurt, moet je er maar het beste van maken. Hoog tijd dus voor Eerste Hulp bij Irritante Kantoortypes in de rubriek ‘Typisch’. Psycholoog en carrièrecoach Roos Woltering staat ons bij met raad en daad.

#18 Vicky Vergeten

Oeps, vergeten…..

Wat zegt het over jou dat jij je ergert aan Vicky Vergeten?

Jij hebt een olifantengeheugen en bent altijd op alles voorbereid. Je hebt een backup-plan en je kunt je niet voorstellen dat mensen in het moment pas beseffen dat ze iets vergeten zijn. Jij had dat namelijk al twee dagen van tevoren klaargelegd. In jouw tas zit dan ook alles wat je eventueel onderweg nodig kan hebben. Sleutels ben jij nooit kwijt, want die liggen gewoon in het sleutelbakje. Structuur is niet iets wat je leert tijdens een managementcursus, dat is jouw manier van leven.

Hoe ga je om met Vicky Vergeten?

Als je Vera Vergeten de verantwoordelijkheid geeft om iets te doen, laat het dan ook vervolgens los. De beste manier voor haar om te leren hoe ze haar zaken op orde moet hebben, is door haar een keer op haar bek te laten gaan. Als jij haar steeds behoed voor haar fouten, leert ze er ook niet van. Dus neem eens een keer niET die presentatie op een reserve stickie mee en vertrouw erop dat Vera Vergeten dat doet.

Realiseer je ook dat Vera het niet expres doet en dat haar levendigheid ook voor veel creativiteit zorgt. Vera Vergeten is erg flexibel en daarom ook goed in dingen oplossen in het moment, waardoor er vaak creatieve situaties ontstaan. Doordat niet alles al helemaal is dichtgetimmerd, ontstaat er vaak iets moois in het moment. Ga het gesprek hierover eens aan en kijk wat jullie van elkaar kunnen leren.

Wat als je zelf een Vicky Vergeten bent?

Vergeetachtigheid heeft zo zijn voor- en nadelen. Het is een fijne eigenschap dat je niet zo snel van slag bent als dingen anders lopen dan gepland. Je kan in zo’n moment snel schakelen. Die kwaliteit is tegelijkertijd ook je valkuil. Jij komt er vaak in het moment achter dat het wel leuk was geweest als je voor iedereen een printje had gemaakt om uit te delen tijdens je presentatie. Te laat. Als je beter bent voorbereid, kan je veel meer uit jezelf halen. Realiseer je daarnaast dat jij die structuur misschien niet nodig hebt, maar anderen om je heen wel. Mensen weten daarom niet zeker of ze op je kunnen bouwen als jij iets moet regelen. Dat is de reden dat ze dingen niet zo snel aan jou overlaten. Ooh! Heb je daar eindelijk een antwoord op.

Deel dit bericht met iemand die Vicky Vergeten ook kent!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Irritante kantoortypes #18: Vicky Vergeten
Sluiten