Binnenland

Treinlijn van 40 miljoen: 100 per uur is gevaarlijk

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUL 2018

In het oosten van het land is de voorbije jaren flink geïnvesteerd in de zogenaamde Kemperlijn. Kosten: 40 miljoen euro. Met de Overijssel gelegen spoorlijn is echter nog het nodige mis.

Slappe veenbodem

Eerder werd al bekend dat rijden met 140 kilometer per uur over het gedeelte gevaarlijk was. Door de slappe veenbodem, waarop het spoor is gebouwd, gingen de masten dan schudden.

Daarom werd er besloten nog maar honderd kilometer per uur te rijden en de stop bij station Stadshagen te schrappen. Iets dat al voor veel gefronste wenkbrauwen zorgde, aangezien een van de hoofdredenen voor de Kemperlijn de halte Stadshagen was.

Maar inmiddels blijkt dat 100 kilometer per uur rijden ook gevaarlijk is op de Kemperlijn. ,,De masten bewegen ook dan. Sommige moeten met een hulpconstructie overeind worden gehouden’’, zegt Overijssels gedeputeerde Bert Boerman.

Dure renovatie

Dus zou de lijn - en vooral dan de onderliggende grond - wel eens gerenoveerd moeten worden. De kosten hiervoor worden geschat op nog eens 40 tot maximaal 100 miljoen euro. Daarbij komt dan nog eens dat de lijn vier tot zes jaar niet gebruikt kan worden.


Views

700+

Rolstoeler als eerste over de finish bij Vierdaagse. / ANP

Rolstoeler als eerste over de finish bij Vierdaagse

Afghanistanveteraan Ronald van Dort komt als eerste over de finish op tijdens de laatste dag van de 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Rolstoeler Ronald van Dort (36) uit Ridderkerk heeft als eerste Vierdaagsedeelnemer de 102e Vierdaagse volbracht. De goedgetrainde militair kwam alle vier de dagen ruim als eerste binnen in Nijmegen.

Van Dort ging vrijdag zo snel over het parcours dat de speciaal voor de Vierdaagse aangelegde pontonbrug over de Maas bij Cuijk in Brabant nog niet klaar was. Hij is met een speedbootje overgezet, vertelde hij bij terugkomst in Nijmegen.

Uruzgan


Views

1k+

Laffe daad rolstoelbakfietsrover leidt tot crowdfund

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Laffe daad leidt tot hartverwarmende reacties en een crowdfunding en mocht het lukken, dan mag de bakfietspimper zich melden. ,,Zou echt te gek zijn als iemand iets moois voor ons erop wil maken!”

'Droeftoeter'


Views

1k+

Vermiste kat duikt op zodra baasje uit coma komt

Foto ter illustratie. Bron: Emre Gencer/ Unsplash

Foto van 'Cerise van Vliet'

18 JUL 2018

Een hond is je beste vriend, maar een kat kan er blijkbaar ook wat van! Kat Pruttel was tijdenlang vermist, maar dook ineens weer op toen baasje Ineke van Broenswijk na een half jaar uit coma kwam.

„Het is een wonder, we hebben allebei een hele lange reis gemaakt", zegt Ineke tegen RTV Utrecht. De kat werd volledig uitgeput teruggevonden in Baarn. Deze week zagen de twee elkaar voor het eerst in maanden weer terug.

Longontsteking


Views

2k+

Iemand wegbrengen naar Schiphol gaat geld kosten

Wegbrengen Schiphol gaat geld kosten/ ANP

Foto van 'D. van Aken'

17 JUL 2018

Je moet straks betalen om je door iemand weg te laten brengen naar Schiphol. Nee, het gaat niet om de kosten van een taxi. De luchthaven wil reizigers die met de auto gebracht worden laten dokken.

Piekuren

Met het betaald maken van ’kiss & ride’ wil Schiphol het autoverkeer nog verder ontmoedigen. Het afzetten van reizigers gaat in rekening gebracht worden om de chaos in piekuren en de vervuiling op de drukke luchthaven terug te dringen.


Views

4k+