Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 6 mei 2015
Leestijd: 1 minuut

Dieren dood door dure dierenartsen

Er sterven onnodig veel huisdieren doordat de baasjes de dierenarts niet kunnen betalen. Daarbij worden er ook door de hoge kosten van castratie diertjes geboren waarvoor helemaal geen opvang is.

De Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren verzoekt staatssecretaris Wiebes van Financiën daarom om het btw-tarief van dierenartsen te verlagen. "Dat scheelt aanzienlijk in de kosten, wat de drempel verlaagt om tijdig een dierenarts te bezoeken. Al ruim 8.000 mensen hebben hun steun betuigd en pleiten voor meer toegankelijke medische zorg voor huisdieren", aldus de vereniging.

Pijn of dood

Zoals iedere huisdiereigenaar weet, kunnen de rekeningen van de dierenarts flink oplopen. Voor sommige mensen is dit reden om niet naar een dierenarts te gaan of ermee te wachten tot het te laat is, met voor de dieren pijn of een vroegtijdige dood tot gevolg. Anderen brengen hun dier naar het asiel. Ook zijn de kosten vaak reden om huisdieren niet te castreren, waardoor er volgens de vereniging talloze nestjes worden geboren terwijl de opvangcentra overvol zitten.

Lees ook: Ontslag voor dierenarts die kat doodschoot

In Nederland vallen diergeneeskundige handelingen onder het hoge btw-tarief van 21 procent. "Wij vinden dat merkwaardig, want medische hulp aan mensen is vrijgesteld van btw. En over diensten van kappers, schoenmakers en kledingreparateurs hoeft maar 6 procent belasting betaald te worden", vertelt Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging. "Wij verzoeken staatssecretaris Wiebes van Financiën om het btw-tarief van dierenartsen te reduceren. Als de prijzen omlaag gaan, zullen mensen eerder een dierenarts bezoeken en kan ernstig dierenleed worden voorkomen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.