Johan van Boven
Johan van Boven Sport 24 apr 2015
Leestijd: 3 minuten

Anouk Hoogendijk: Ik trainer? Nee, bedankt!

Naast voetbalbabe en gelouterde international is Anouk Hoogendijk nu ook auteur. Volgende week verschijnt haar boek ’Balverliefd’.

„Ik heb m’n eigen boek nog niet eens gezien”, roept Anouk Hoogendijk als ze in de Amsterdam ArenA arriveert voor het interview. „Ze grist het boek uit de handen van haar bezoek en begint driftig te bladeren. „Er was iets fout gegaan met de koerier, dus ik zie ’m nu voor het eerst. Wel gek hoor, om het boek nu ineens in mijn handen te hebben. Bijzonder! Snel even kijken of ze mijn opmerkingen hebben doorgevoerd, haha.”

Geen biografie

Samen met freelance journalist Vincent de Vries werkte ze het afgelopen half jaar hard aan ’Balverliefd’. Volgende maand wordt Hoogendijk weliswaar 30 jaar, maar dat wil niet zeggen dat ze het de hoogste tijd vond om een biografie uit te brengen.

Lees ook: Storm rond Oranjevrouwen is gaan liggen

„Nee, het is geen boek geworden à la Andy van der Meyde of Fernando Ricksen. Het is een boek met tips en trucs voor voornamelijk meisjes. Ik wil ze laten zien wat ze ervoor moeten doen en laten om het tot international te schoppen.”

Instagram

Op Facebook, Twitter en Instagram krijgt de speelster van Ajax en Oranje dagelijks vragen van jonge meiden die graag op het voetbalveld staan. „Ze willen allemaal weten hoe ze beter kunnen worden en hoe ze het Nederlands elftal kunnen halen. Daarom hebben we ervoor gekozen om geen biografie te schrijven, maar een boek met tips, afgewisseld met anekdotes uit mijn carrière.”

Lees ook: Messi van het vrouwenvoetbal is bijnaam beu

Hoogendijk denkt dat het ook een handig naslagwerk is voor jongens. „Het gaat tenslotte vooral over voetbalzaken. Hoe kan ik het best koppen? Hoe moet ik verdedigen? Hoe zet ik een tackle in?” Een van de hoofdstukken gaat volledig over keepen. Heeft de kersverse auteur dan van alles verstand?

Hulp

„Ik heb veel hulp gehad van bijvoorbeeld mijn teamgenoten bij het Nederlands elftal. Zo vroeg ik Loes Geurts alles over keepen, fysio Eva Blewanus hielp me met onderwerpen als voeding en blessures, enzovoort. In het vliegtuig naar het trainingskamp op IJsland en in het spelershotel ging ik bij iedereen langs om meer informatie te vragen.”

Lees ook: Nederlandse voetbalvrouwen plaatsen zich voor WK

Dat alles is uiteindelijk in een soort trainingsboek gegoten. Het zou zomaar de eerste opstap kunnen zijn richting een trainersloopbaan, maar dat ziet Hoogendijk niet zitten. „Nee”, zegt ze resoluut. „Ik vind het leuk om zelf te voetballen, maar daarnaast vind ik het vooral prettig om andere dingen te doen. Ik heb een zwak voor het coachen van een G-elftal, prachtig. Maar om echt trainer te worden? Nee, bedankt!"

Klaar mee

„Misschien ben ik na mijn loopbaan als speelster wel een beetje klaar met voetbal. Dat heb ik nu al af en toe, maar alleen als het even niet goed gaat. Zoals vorige week vrijdag toen we met Ajax van Club Brugge verloren en daarmee het kampioenschap verspeelden. Dan denk ik: trainen we hier nou elke dag zo hard voor? Maar dat gevoel kan even later weer 180 graden gedraaid zijn. Als dat soort mindere momenten de overhand gaan nemen, moet ik misschien overwegen om te gaan stoppen. Maar zover is het nog lang niet. We hebben nog een mooi WK voor de boeg en ik wil graag nog een keer landskampioen worden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.