Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 23 mrt 2015
Leestijd: 3 minuten

Songfestival gepresenteerd vanuit een radiostudio

Een lange reeks Songfestival-anekdotes en -geheimen ziet dinsdag het levenslicht in een nieuw vuistdik boek: Het Grote Songfestivalboek. Metro brengt er alvast drie.

Deelden Cliff Richard en Ronnie Tober ooit dezelfde kleedkamer? Wat deden de Nederlandse meiden van Treble in de nachtelijke uurtjes behalve trommelen en ramaganana ramaganana zingen? Waarom hebben homo’s het festival eigenlijk gekaapt? Allemaal Songfestivalvragen die je graag beantwoord zou willen krijgen, helemaal nu het evenement door Anouk, Ilse DeLange en Waylon in ons land weer razendpopulair is.

300 pagina’s

Ter vergelijking: naar de finale van Anouk in 2013 keken meer mensen dan naar de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Voor de journalisten Richard van de Crommert (Telegraaf) en Dave Boomkens (The Post Online) reden om de pen te pakken en mooie verhalen op te tekenen in Het Grote Songfestival Boek. Morgen wordt hun meer dan 300 pagina’s tellende werk in Amsterdam gepresenteerd, vandaag op deze plek enkele van hun smeuïge en nu bekendgemaakte vondsten.

Tranen van Treble

Cornald Maas noemt de inzending van Treble met Ramaganana in 2006 ons diepste dieptepunt op het Songfestival. ,,Echt", zegt de Songfestival-tvpresentator, ,,niet die meisjes en niet hun zang. Maar alles eromheen was verschrikkelijk. De choreograaf. Het gebrek aan voorbereiding. Een act alsof ze boodschappen stonden te doen in Albert Heijn. Zo van: loop jij nog even naar de kaas, dan pak ik de koffie alvast. Zo liep het daar. Het was totaal niet strak. Het zag er niet uit."

Lees ook: Weinig vertrouwen in Trijntje Oosterhuis.

Caroline Hoffman en de zusjes Djem en Nina van Dijk hadden de focus in Athene volgens NOS-delegatieleider Lukas Burgering niet bepaald op het festival. Wat ze vooral deden: ,,Achter de jongens aan…" Dat klopt. De uiteindelijke winnaar, het Finse Lordi met de maskers, doorstaat de finale met ongekende katers. Met dank aan onze Treblemeiden.

Joan Franka betaalt

Het Songfestivaloptreden van Joan Franka verloopt met You and Me in 2012 niet zo goed en dat heeft ze geweten ook. Kort na het festival is een breuk tussen Franka en haar platenmaatschappij onvermijdelijk. Als wij (de schrijvers van het boek, red.) Sylvia Snel, die destijds als haar manager fungeerde, telefonisch spreken, verklaart zij dat ze direct na het Songfestival uit elkaar zijn gegaan. ‘Joan was niet klaar voor het grote werk,’ vertelt Snel. De breuk tussen Joan en haar platenmaatschappij gaat haar niet in de koude kleren zitten. Twee jaar lang moet ze haar contract afbetalen, waardoor ze in de financiële problemen komt. Nog steeds wordt er een juridisch steekspel met advocaten gevoerd.

Het grootste geheim

Het Hilversumse Mediapark weigert bij het Songfestival 2012 in Azerbaidzjan de verbinding via Turkije te laten lopen en geeft men de voorkeur aan een rechtstreekse verbinding. Daarmee is Nederland het enige land dat de Azerbeidzjaanse raad in de wind slaat. De presentatoren Daniël Dekker en Jan Smit blijken in het stadion in Baku daarom niet met het tv-publiek in ons land te kunnen communiceren, blijkt kort voor de uitzending. ,,We scheurden met 160 kilometer per uur terug naar het hotel", zegt Daniël Dekker. ,,Overal op het taxidashboard knipperden lichtjes en uit iedere hoek hoorde ik geluiden als ploeing-ploeing komen." Daniël Dekker en Jan Smit kwamen na de Formule 1-rit op tijd. En wij hebben in Nederland met z’n allen naar de twee zitten luisteren in de radiostudio van De Gouden Uren. En helemaal niet in het stadion in Baku…

Lees ook: Songfestivalsterren naar Ziggo Dome.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.