Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 25 jan 2015
Leestijd: 3 minuten

Guido Spek en Yes-R zijn plots Hartsvrienden

Bekende koppen hebben ze al een tijdje. Maar in de musicalwereld (Hartsvrienden) zijn Guido Spek en Yes-R totaal nieuwe gezichten.

Toen het tourneebusje voor kwam rijden, knipperde Yes-R wel even met zijn ogen. ,,Hij schrok zich helemaal de tering, haha", zegt Guido Spek. ,,Hij vroeg of we met een groepje klasgenoten naar de dierentuin gingen. Op dag 2 vond hij het toch wel chill en zitten we op de achterbank een beetje de politiek en onze ervaringen in musicalland te bespreken." Yes-R: ,,Klopt. We hebben niet bepaald een grote luxe bus ofzo, maar op elkaars lip zitten blijkt supergezellig. Die Guido is nooit chagrijnig. Al probeer je hem chagrijnig te krijgen: lukt niet."

Logisch en onlogisch

Nederland kent ze als Sjoerd Bouwhuis uit Goede Tijden, Slechte Tijden en als rapper: Guido Spek en Yes-R. Vanaf vandaag staan ze avond aan avond in de voorstelling Hartsvrienden op de musicalbühne. Voor Spek (24) is dat, al verwachten GTST-fans dat misschien niet, best logisch. Hij studeerde aan het Conservatorium in Rotterdam (richting muziek en theater). Voor Yes-R (28) daarentegen, die op zijn 12e al rapte met zijn neef Ali B, betekent Hartsvrienden een verrassende carrièremove.

Hartsvrienden is, onder meer op Broadway in New York, bekend als de 30 jaar oude musical Bloodbrothers over de tweeling Eddy (Jim Bakkum) en Mickey (Guido Spek). Ze worden bij hun geboorte gescheiden en groeien op in een rijk en arm milieu. Het lot herenigt het (nog onwetende) duo en dan worden ze nog verliefd op dezelfde meid ook (Bente van den Brand). De show trok wereldwijd nu 15 miljoen bezoekers. In Nederland was de titel twee keer eerder te zien, in 1989 met Hans de Booij en in 1998 met Danny de Munk en Angela Groothuizen.

Tegengeluid

Guido Spek: ,,Toen ik op school zat had ik veel klasgenoten die heel graag musical wilden doen. Ik zat bij het tegengeluidgroepje dat modern muziektheater wilde maken. Ik zag mezelf eerder in het theater staan, liedjes zingend met een gitaar. Dat het nu anders is, vind ik alleen maar te gek."

Yes-R: ,,Ik was nooit bezig met musicals en ben gevraagd. De kans heb ik gegrepen. Ik had in mijn hele leven zelfs nooit een musical gezien. Daarom heb ik zanglessen genomen en heb ik veel aan crossfit gedaan om fysiek sterk op het podium te staan. Ik ben altijd wel bezig met het verbreden van mijn carrière (Yes-R speelde in meerdere films en presenteert, red.), dus des te leuker vind ik deze rol. Mijn leven is totaal veranderd haha. Normaal doe ik 120 rapshows per jaar, nu ga ik een half jaar met dezelfde mensen op pad en keihard mijn nieuwe ding doen."

Verjaardag

Producent Erwin van Lambaart, die met Hartsvrienden zijn eerste musical maakt sinds zijn vertrek bij Joop van den Ende Theaterproducties, vindt zijn keuze voor de nieuwe gezichten goed te verklaren. ,,Veel mensen weten het niet, maar Guido komt van het conservatorium. Ik heb het grote voorrecht dat hij zelfs voor mij gezongen heeft op mijn vijftigste verjaardag. Hij kan héél mooi zingen, met het gevoel van een singer-songwriter. Guido maakt ook een eigen musical, daar ben ik bij betrokken. We hebben een paar keer een biertje gedronken en het klikte."

Verfrissend

,,Yes-R is gecast vanwege onze verfrissende aanpak. De kwaliteit van het verhaal behouden we natuurlijk, maar met een nieuwe man als Yes-R halen we het stuk toch naar 2015. Zijn auditie was waanzinnig. In bijna elke Bloodbrothersversie heeft een showbizzachtige toon van de verteller goed gewerkt."

Hartsvrienden gaat maandagavond in première in Gouda en is tot medio mei te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.