Sophie Moerman
Sophie Moerman Good vibes 30 sep 2016
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: ‘Verband tussen de pil en depressie’

Het mag geen geheim meer zijn dat de hormonen in de anticonceptiepil soms voor bijwerkingen kunnen zorgen, van gewichtstoename tot stemmingswisselingen. Deense onderzoekers hebben zelfs een verband gevonden tussen het gebruik van de pil en depressie.

De wetenschappers aan de universiteit van Kopenhagen volgden ruim een miljoen vrouwen in de leeftijd 15 en 34 en ontdekten dat de vrouwen die de pil slikken, ook vaker antidepressiva slikken. Bij de vrouwen die een mixpil zoals Microgynon nemen, ligt het gebruik van antidepressiva 23 procent hoger dan bij vrouwen die geen anticonceptiepil slikken, met name in de eerste zes maanden van het gebruik van de pil.

Oestrogeen

Het percentage ligt nog hoger bij vrouwen die een pil gebruiken met enkel oestrogeen als bestanddeel, zoals Cerazette en Femulen. Bij deze groep heeft maar liefst een derde van de vrouwen vaker last van depressies vergeleken met vrouwen die non-hormonale anticonceptie gebruiken. Met name onder jonge vrouwen in de leeftijd van 15 tot 19 neemt het gebruik van antidepressiva toe als de vrouw aan de pil is.

Voorlichting

Ondanks het grote contrast tussen vrouwen die wel en niet de pil slikken, benadrukken de onderzoekers dat we niet meteen de pil in de prullenbak moeten gooien. Huisartsen zouden meer voorlichting moeten geven over de bijwerkingen ervan. Daarnaast roepen de wetenschappers op tot meer onderzoek naar het verband tussen hormonale anticonceptie en depressie.

Artsen merken in een reactie tegenover Metro UK op dat er veel andere factoren kunnen zijn die tot depressiviteit leiden, met name in zo’n grote groep vrouwen. Wel adviseren ze vrouwen die last hebben van bijwerkingen om altijd aan de bel te trekken. „Niet alles komt door hormonen, maar als je je niet goed voelt, moet je dat niet verzwijgen, maar om hulp vragen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.