Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 11 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Belgische dierentuin moet per direct sluiten

De Belgische dierentuin ‘Olmense Zoo’ in het Belgische Balen moest woensdag direct de deuren sluiten. Ze overtreden al meer dan tien jaar de regels. De Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft de vergunning ingetrokken.

Wat ging er mis?

De wilde beesten konden niet schuilen voor de regen, uitwerpselen werden niet vaak genoeg opgeruimd en in voederbakken werden rottende eendagskuikens aangetroffen. Ook werd er een luipaardwelp weggehaald bij zijn moeder, zodat hij in een ronde kooi kon zitten waar hij langs alle kanten bekeken kon worden. Er waren bovendien te veel dieren en er was te weinig ruimte.

Meningen verdeeld

De meningen over de sluiting van de dierentuin zijn verdeeld. Er is een Facebookgroep opgestart genaamd ‘Olmense zoo moet terug open met staatssteun’, waarbij opgeroepen wordt de de dierentuin weer te openen. Ook is de burgemeester niet bij met de beslissing, gezien de dierentuin goed is voor het toerisme.

Volgens Weyts zijn de problemen niet nieuw. Ze zijn eerder aangekaart, maar dit heeft nooit tot verbetering geleid. De sluiting is nog niet definitief, maar er wordt al wel bekeken waar de dieren uit Balen naartoe kunnen als het zover komt. Voorlopig blijven de dieren in de zoo en het is de verantwoordelijkheid van de eigenaars van de Olmense Zoo zelf om ze te blijven verzorgen en te voeden. Dit wordt wel gecoördineerd, aldus het Nieuwsblad.

De uitbaters van de Olmense Zoo spelen nu de vermoorde onschuld. Dat is ronduit grotesk. Ik fris hun geheugen even op,…

Posted by Ben Weyts on Wednesday, October 11, 2017

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.