Jordy Kruse
Jordy Kruse Nieuws 21 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Steeds meer meldingen over verwarde personen

De politie krijgt steeds meer meldingen over verwarde personen en de incidenten worden ook steeds ernstiger. Als het aan het speciale adviesteam van minister Edith Schippers ligt, komen er zorgtaxi’s en een aparte meldlijn voor deze specifieke problematiek.

Bij de politie kwamen in 2016 volgens het AD zo’n 75.000 meldingen binnen over personen die verward gedrag vertoonden, een stijging van 14 procent ten opzichte van het aantal meldingen in 2015. Het aantal meldingen vorig jaar is bijna een verdubbeling van het aantal meldingen in 2011, 40.000.

Verschillende meldingen

Volgens de voorzitter van het adviesteam van Schippers, Onno Hoes, gaat het om veel verschillende meldingen. „Het kan gaan om een oudere vrouw die haar medicijnen is vergeten en naakt met een rollator langs de snelweg loopt, tot iemand die depressief is of een verstandelijke beperking heeft en met een mes zwaait in een supermarkt.’’

https://www.youtube.com/watch?v=9qWStqaBReU

Niet alleen het aantal meldingen neemt toe, ze worden volgens politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg ook steeds ernstiger. „Er zijn meer meldingen van ernstige zaken, waarbij wapens betrokken zijn of mensen die bijvoorbeeld dreigen hun woning te laten ontploffen”, zegt hij.

Minder bedden

Volgens Hoes is de stijging te wijten aan maatregelen die minister Schippers in overleg met de geestelijke gezondheidszorg, gemeentes en verzekeraars nam in 2012. In een deal werd overeengekomen dat het aantal bedden terug zou gaan van 30.000 naar 20.000. Mensen moeten daardoor nu langer thuis blijven wonen.

Door de maatregelen wordt het risico dat er op straat iets gebeurt groter. „De persoon die eerst in instelling zat, heeft niet per definitie minder zorg nodig. Doordat mensen langer thuis blijven wonen, is het risico dat er dingen op straat gebeuren groter. Overal in de regio hoor ik: we lopen achter met de zorg aan huis. Dat moet écht beter”, aldus Hoes.

Oplossing

Het schakelteam heeft ook nagedacht over een oplossing. Er moet een landelijk meldnummer komen dat mensen kunnen bellen wanneer ze zich zorgen maken over iemands geestelijke toestand. Voorwaarde voor zo’n centraal meldnummer is volgens het adviesteam wel dat de geestelijke gezondheidszorg op lokaal niveau goed georganiseerd is.

Dat zegt ook GGZ Nederland-directeur Veronique Esman. „Dit vraagt wel om een netwerk van ondersteuning en zorg in de wijken die 24/7 bereikbaar is. Zorgverzekeraars en gemeentes kopen op dit moment deze hulp onvoldoende in.” De burgermeester van Leeuwarden, Ferd Crone, tevens voorzitter van 38 grote steden in het land, stelt juist dat er op de meldkamer van 112 mensen moeten komen die gespecialiseerd zijn in geestelijke problematiek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.