Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Ebru Umar vrij, mag Turkije nog niet uit

Ebru Umar is vrij. De Metro-columniste, die zaterdag opgepakt werd in het Turkse Kusadasi, heeft zondagmiddag het plaatselijke politiebureau mogen verlaten. In Kusadasi heeft Umar een buitenhuis.

De Nederlandse van Turkse afkomst mag Turkije nog niet verlaten. Onbekend is op dit moment wat haar nog te wachten staat.

Een fotograaf heeft gezien dat Umar een bloedneus heeft. Zelf heeft ze aangegeven dat de bloedneus spontaan is ontstaan en niet door mishandeling. Metro spreekt Ebru Umar vanmiddag.

Advocate Hulya Elmas twitterde zondag dit:

Zondag eerder

11.30 uur: In WNL op Zondag reageerde minister Jet Bussemaker op de arrestatie van Umar. „Redelijk absurd dat je op basis van een tweet opgepakt kan worden”. De zaak moet snel diepgaand onderzocht worden, voegde ze daar verder aan toe.

10.50 uur: Premier Mark Rutte meldt op Twitter dat hij contact met Ebru Umar heeft gehad. Umar zelf ondertussen, heeft zondagmorgen laten weten dat ze op het politiebureau goed behandeld is en dat ze in de buitenlucht een kopje thee heeft gedronken.

8.45 uur. Ebru Umar, columnist van Metro en zaterdag in Turkije opgepakt door de politie, denkt zondagmorgen te worden voorgeleid. Ze hoopt na de uitspraak naar het vliegveld te gaan en naar Nederland te kunnen vertrekken. Umar meldt Metro: „M’n buren hebben m’n zonnebril, oplader en m’n geld gebracht. Er zijn veel advocaten bezig.” Het verhoor gaat over een tweet van de schrijfster over de Turkse president Erdogan.

Ebru Umar opgepakt
Ebru Umar, zondag.

Eerder

Umar, zelf Nederlandse van Turkse afkomst, schrijft eigenzinnige artikelen en is geregeld kritisch over de islam. Zaterdagavond stond ineens politie voor haar deur bij haar buitenverblijf in Kusadasi. Haar laptop werd in beslag genomen en Umar moest even later mee naar het politiebureau.

Ebru Umar voor het politiebureau.

Het laatste wapenfeit van Umar was een column in Metro over een vermeende kliklijn die zou zijn opengesteld voor beledigingen aan het adres van Erdogan. Umar noemde dit ‘NSB-praktijken’.

Aan Metro vertelt Umar: „Ik sta nu achter een gesloten hek bij het politiebureau. Ik moest mee met de politie. In eerste instantie moest ik ook naar het ziekenhuis. Dat moet om te bewijzen dat je niet bent mishandeld. Maar kennelijk is er iets in werking getreden, want ik ben nog niet naar het ziekenhuis geweest. Ik kan op dit moment echt even niet helder nadenken.”

Umar is volgens de ambassade zaterdagavond nog verhoord door de politie. Volgens de columnist zelf wordt ze in staat van beschuldiging gesteld voor het plaatsen van bepaalde tweets.

Vragen aan Rutte

Via Twitter werd er boos gereageerd op de arrestatie van Umar. Ook stellen veel Kamerleden vragen aan premier Rutte en minister Koenders van Buitenlandse Zaken.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken liet zaterdagavond weten nauw contact te hebben met Umar en de lokale autoriteiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.