hoorapparaat

trixhof 2 mei 2017

Het gehoor van mijn vader gaat steeds verder achteruit. Al jaren zeggen we geregeld dat hij een ‘knikker’( hoorapparaat ) moet nemen, maar mijn moeder regelt alles en neemt de gesprekken over als het hem te snel gaat en alles blijft zoals het is. Tot mijn moeder overleden is en pa steeds vaker vraagt harder en minder snel te praten. Dus ga ik met hem naar Beter Horen.

Hij komt zeker in aanmerking voor een hoorapparaat en we gaan het traject in met testen en daarna aanmeten. Het is niet niks en een hoop gedoe en hij ziet het eigenlijk niet meer zo zitten. Voor proef moet hij een paar weken een apparaat proberen. Hij wilde dat hij er nooit aan begonnen was. Een week voor de volgende afspraak heb ik hem aan de telefoon en klinkt hij dood ongelukkig. Hij moet van mij, zegt hij, maar wat zou hij blij zijn als hij ervan af was. Hij heeft slapeloze nachten en zou zielsgelukkig zijn als hij geen hoorapparaat meer hoeft. Ik ben ook geen boeman en bel uiteindelijk af nadat ik mijn vader gevraagd heeft of hij het wel heel zeker weet. Hij is blij en opgelucht.

Een aantal maanden na de hoorapparaat affaire merk ik dat hij ergens mee zit en vraag ik of het wel goed met hem gaat. Hij zegt van wel, maar dat hij van èèn ding erge spijt heeft. Ik vraag van wat en krijg te horen dat hij iedere keer als hij reclame van Beter Horen hoort hij wou dat hij dat laatste stukje had doorgezet. Ik ben best een beetje boos op hem en laat dat ook merken. Hij zegt sorry en zegt dat hij niet goed nagedacht had. Hij zou zo graag weer verder willen, maar alleen als ik weer mee ga. Hij moet er goed over nadenken van me maar hij blijft erbij. Ik bel naar de zaak en gelukkig kunnen we verder waar we gestopt waren. Pa is helemaal blij en zegt er echt voor te gaan. Dus zijn we allebei blij als hij het hoorapparaat heeft gekocht.

Na een aantal maanden hoor ik gebrom. Het valt toch wel tegen. De geluiden zijn scherper, auto’s razen voorbij. Hij zet het apparaat op de juiste stand maar met visite kan hij het toch niet volgen. De tv is te schel en de batterijen ook zo snel leeg. Hij wou dat hij er nooit aan begonnen was…. Ik ook.