Patricia Paay: kop omhoog, borst vooruit

Stijn van Iersel 16 feb 2017

Een carrière van zo’n 50 jaar weg, in één klap. ‘Zo ga ik de geschiedenis in.’ Patricia Paay zat dinsdavond bij Eva Jinek aan tafel om haar eigen verslag uit brengen van de hetze die er de afgelopen week om haar persoon was ontstaan. De diva was slachtoffer geworden van een internetpesterij van de bovenste plank: seksfilmpjes van haar gingen compleet ‘viral’ in ons land.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik Patricia Paay nauwelijks ken. Om een beeld te krijgen van haar carrière (die volgens haarzelf nu dus aan diggelen ligt) als zangeres ben ik aangewezen op YouTube. Mijn eerste echte herinnering aan Patricia stamt uit haar clash met Theo Maassen in De Wereld Draait Door in 2009. Ook toen stond Paay, destijds 60 jaar oud, op erotische wijze in het nieuws, als zijnde oudste naaktmodel ooit in de Playboy.
Je zou je dus best voor kunnen stellen wat voor een beeld ik heb bij deze vrouw, die in de herfst van haar loopbaan vooral interessant is voor de (sociale) media als er een vorm van seks bij betrokken is. Ondanks haar publiciteitsgeile Playboy-optreden en haar verschrikkelijke stommiteit anno 2016/2017 je seksuele escapades vast te laten leggen op een smartphone, zie ik Paay niet als een of andere ‘banga.’
Dat komt vooral door haar eigen respons. Theo, grappenmaker als altijd, smeet haar destijds live op de nationale televisie de ene na de andere beledigende opmerking om de oren. De ‘necrofielen-opmerking’ spande daarbij de kroon. Patricia moest erom lachen, ging erboven staan. When they go low, you go high. De dames Obama en Clinton zouden toen bijna een soort van trots op haar kunnen zijn geweest. Evenals als afgelopen dinsdagavond…
Zichtbaar aangeslagen vertelde Patries haar verhaal bij Jinek. Eerlijk, open en zelfs nog het fatsoen bewarend niet over de mogelijke ‘lekker(s)’ van haar filmpje uit de school te klappen. Ze weet heus wel wie erachter zitten en ik denk dat menigeen er geen medelijden mee zou hebben gehad als Patricia de boefjes met naam en toenaam zou hebben genoemd als revanche. De diva verlaagde zich wederom niet tot een dergelijk niveau. Ze bleef netjes en correct. Fysiek zat daar een kapotgemaakt hoopje mens, figuurlijk een heldhaftige vrouw: borst vooruit, kop omhoog. Iemand voor wie het grootste deel van Nederland nu toch vooral respect heeft. We kunnen met ons allen één poging doen om het met Patricia Paay goed te maken: laat haar zó de geschiedenis ingaan.