Racisme?

SamElena 3 mrt 2017

Een tijdje geleden werd ik uitgemaakt voor racist. Een jongen maakte avances op straat, maar ik had geen interesse. Woest schreeuwde hij ons na “Is het omdat ik zwart ben? Racistische b*tch!”. We waren op stap geweest, moe en het was al laat. Het niet uitgemaakt of hij pimpelpaars was geweest, zwart of blond met blauwe ogen. We wilden naar huis.
Ik laat dat soort dingen langs me heen gaan. Toen ik achter de bar stond en een negroïde jongen twee baco en een biertje wilde bestellen, vroeg ik zijn ID. De jongen gaf mij een ID en ik keek naar de leeftijd. Vaak kijk ik alleen naar de leeftijd, maar dit keer viel mijn oog op de foto die op het kaartje stond. Een blonde jongeman met blauwe kijkers deed een halfslachtige poging om iets van de treurige pasfoto te maken. Tevergeefs. Ik geef de jongen de ID kaart terug en informeer hem dat ik hem geen alcohol kan verkopen. Hij werd woest. “Kijk dan! Ik ben toch 18? Dit is gewoon omdat ik zwart ben he! Trut!”. Zonder na te denken flap ik uit “Eigenlijk wel ja”. Zijn mond valt open en hij begint te ontploffen. Echt onder de indruk was ik niet, dus droogjes ik ga verder; “Jongen, je kan mij niet wijs maken dat je zo lang onder de zonnebank hebt gelegen dat je ogen een andere kleur hebben gekregen en dat je haar is gaan kroezen”. Een vriend van hem barste in lachen uit. “Ik zei je toch dat je met een gevonden ID kaart geen drank kan kopen!”. Waarop meneer zich stuurs omdraaide om weer op te gaan in het feestgedruis.
Zo ver de aantijgingen aan mijn adres, maar hoe zit dat met andere soorten? Een drietal duiven liet mij daar even over praktiseren toen ik opkeek van mijn computer. Voor mijn neus paraderen drie duiven parmantig rond op de vensterbank van de bibliotheek. Een grijs duivinnetje, een wit duivinnetje en een grote witte doffer. De man loopt druk heen en weer te paraderen met zijn veren opgezet. Hij probeert de aandacht te krijgen van de dames. Nouja.. Dame. Het grijze duifje is geïnteresseerd en probeert zijn aandacht te krijgen. Het witte duifje is niet onder de indruk en lijkt het maar irritant te vinden. Ze vliegen af en aan, het witte duifje vliegt weg, de doffer volgt haar en het grijze duifje volgt de doffer. Zo landen ze op de vensterbank, de boom en soms op de grond.De sneeuwwitte doffer lijkt het totaal te ontgaan dat het grijze duifje interesse in hem heeft; hij heeft alleen interesse in zijn witte soortgenoot. Maakt dit de doffer dan ook racistisch? Of maakt dat alleen dat hij een voorkeur heeft?