O.N.B.E.S.T.U.U.R.B.A.A.R.

oscar1970 16 mrt 2017

Opgestaan. Op het moment dat ik dit schrijf, zijn de stemmen bijna geteld. Bijna, niet helemaal. Valt ook niet mee hè, de hele nacht met de hand tellen? Volgende keer toch maar de computer?

Niet te geloven. Zo verlies je negen zetels en heb je gewoon de regering voor het uitzoeken.

Bekrompen. Ik hoor vier jaar lang ongeveer elke dag “oprutte” en aan het eind is de partij van Mark toch weer de grootste.

Eindelijk. Aan weken van campagne voeren is een einde gekomen. We kunnen het weer over politiek gaan hebben.

Strategisch stemmen. Omdat de PVV niet aan de macht mag komen, stemmen sommigen op de PVV-light, terwijl ze die partij niet willen. Als dat je enige politieke bemoeienis is: gefeliciteerd, je missie is geslaagd.

Trots. Ja meneer Erdogan, democratische verkiezingen in een fascistisch land, kom daar maar eens op.

Uitgewist. Van rood links is nog maar een kwart over. Partij van de Aftocht.

Uitzondering. Want stiekem kan (dat andere) rood links toch aanspraak doen op regeringsdeelname.

Rechts. We geven graag om en aan de medemens. We zijn in ons hart eigenlijk allemaal linkse mensen. Maar toch stemt de meerderheid bij elke verkiezing weer rechts. Ik moet zo onderhand echt gaan geloven dat links niet werkt, ondanks het harde werken van links en ondanks het feit dat je rechts houdt en links inhaalt.

Blij. De partij van mijn keuze heeft dik gewonnen. En we kunnen het weer over politiek gaan hebben. Nee wacht, die had ik al genoemd.

Animatie. Ook met een emmer verf in de hand kun je één hokje rood maken.

Afsplitsing. Hoeveel Kamerleden zullen de komende jaren gaan afsplitsen en een eigen partij beginnen?

Radeloos. We hebben een vierpartijencoalitie nodig. Ons land wordt met deze uitslag onbestuurbaar. Een woord van dertien letters. Dertien, ongeluksgetal. Ik hoop in ieder geval dat het besturen van ons land er wat meer gecontroleerd aan toe gaat dan het neerzetten van mijn gedachten en gevoelens in deze column. Gecontroleerd… ook een woord van dertien letters. Dertien, ongeluksgetal. Dat belooft niet veel goeds voor het aanstaande kabinet. Aan de andere kant: de stemming in het stembureau was best wel gezellig. Eigenlijk jammer dat ik nu weer vier jaar moet wachten. Durf het bijna niet te vragen, maar… zullen we het volgend jaar weer doen? Dan zijn immers de gemeenteraadsverkiezingen.