3 april: Save the date!

oscar1970 23 mrt 2017

De laatste tijd krijg ik vaak berichten van mensen die een plekje op mijn agenda willen claimen. Bla-bla-bla, wie wat waar, dag maand jaar. Save the date! Via de mail, Facebook en andere (a)sociale communicatiemiddelen. Als ik aan al die oproepjes gehoor moet geven, zit mijn agenda tot het eind van het jaar vol. Tenminste, ik vermoed dat dat de strekking van die berichten is: agenda’s volplempen. Maar misschien begrijp ik het wel verkeerd, en is een datum een bedreigde diersoort die beschermd moet worden. We hadden immers ook al "save the elephant" en "save the whale". Sommigen geven liever de voorkeur aan “safe the date”. Datums in een kluisje opbergen dus. Of misschien wel je galapartner in een twee meter hoge brandkast bewaren. Op sociale media is het immers altijd maar weer afwachten of mensen werkelijk menen wat ze schrijven.

Als het aan mij ligt: 3 april, save the date! Tot die tijd vermaak ik me wel met het kijken naar analoge en digitale klokken, het kweken van zitvlees, het lezen van een hier niet nader te noemen gratis krant of het bedenken van een leuk onderwerp voor een lezerscolumn in diezelfde krant. Vanaf 3 april zal mijn leefwereld nooit meer hetzelfde zijn. Dan is het afgelopen met staren naar dikke betonnen palen in een ruimte vol met beelden en geluid. Dan zullen de winkels in genoemde ruimte hun klandizie zien afnemen (wat ik overigens wel jammer voor het personeel vind). Voorbij is het meermaals dagelijkse ge“godver” dat we moeten aanhoren, in het zicht van steeds kleiner wordende rode lampen. En we hoeven niet meer te blozen als onze werkgevers ons vragen wat we in dat kleine half uur uitgespookt hebben, omdat de reiskostendeclaratie meldt dat er onderweg bij dezelfde vervoerder is uit- en ingecheckt.

Op 3 april zal de wereld weer in orde zijn. Dan zal de wereld weer zijn, zoals die behoort te zijn. Op 3 april is mijn reis Eindhoven-Rotterdam gewoon weer direct van B naar A. De B van Brabant, de A van "Aan de Maas". Dan hoef ik niet meer in “Engels rood tussen B en A” over te stappen. Zeggen ze. Maar het kan ook 3 april 2018 zijn. Bij de firma Next Surprise weet je het immers nooit. Niet dat ik daarmee zit. Die date blijft wel een jaar houdbaar. Volgend jaar is er vast wel weer een gala waar ik met mijn partner een vloer in brand kan zetten. Ik laat me verrassen…