Thuisgevoel

MonikaG. 24 feb 2017

Er wordt zo veel erover gesproken en geschreven maar wat is het nou eigenlijk? Is het warmte bij een open haard? Is het leven in harmonie ,gelijkheid, orde en vrede? Zijn er thuis geen ruzies of meningsverschillen? Was jij er altijd met je (groot)ouders eens?
Ik vrees wanneer ik lees of luister over Turken, Marokkanen, of andere “buitenlanders” die in Nederland geboren en getogen zijn. Misschien begrijp ik het niet omdat ik hier niet ben opgegroeid, misschien heb ik geen idee wat jullie mee moesten maken, dat sluit ik niet uit. Integendeel, schrijf ik het nu op zodat ik ooit wellicht het antwoord van zo’n boze “allochtoon” krijg.
Ik ben Monika, kom uit Polen. Toen ik beslissing heb genomen om hiernaartoe te komen dacht ik : “Over drie maanden kom ik terug met de zak vol geld en kan rustig mijn studie beginnen”… Kort daarna bleek dat mijn “Dutch Dream” ver van de realiteit lag. In mijn eerste week in Nederland kreeg ik van blanke Nederlander te horen ” Do you know what’s the difference between us? I kan do this, you MUST do this” en wat de ergste was, was dat het klopte. Ik MOEST werken zodat ik zo snel mogelijk geld kon teruggeven dat ik nodig had om hierheen te komen en beginnen met sparen. Over discriminatie zou ik dagenlang kunnen praten, mobbing en intimidatie maar is het echt Nederlands? Is het enige land ter wereld waar dat soort dingen voorkomen? Of is het geen taboe en daarom horen wij dat vaker?
Ik ga er van uit dat iedereen ten minste paar keer in het leven te maken krijgt met onaangename situaties en mensen maar zeggen dat je je daardoor niet thuis voelt gaat voor mij te ver.
Even eerlijk zijn : is het thuis altijd zo lekker?
Gloriëren wij soms dat “thuis” niet? En waar het huis is? Is het huis daar waar je geboren bent? Waar je familie is? Of waar je (voor)ouders vandaan komen? Is het een tuin voor de deur, zijn dat beeldschone uitzichten of jouw herinneringen? Volgens mij is mens wel een sociale dier maar sowieso het belangrijkste persoon in je leven ben jijzelf. Als je met jezelf bent bevriend is thuis overal waar je ook bent en dat is altijd vooral aan jou (mij) of je zich thuis voelt. Kijk eens om je heen , hoeveel meer hebt jij dan ik : Nederlandse vrienden en kennis van het Nederlands op niveau C 2 zomaar onbewust geleerd op de peuterspeelzaal. Ik ben op een ander polder maar sinds ik een zin kan bouwen maakt niet uit met hoeveel fouten, sinds ik naar het nieuws kan kijken naar de bioscoop of theater gaan voel ik me toch thuis…