ISIS: Oorzaak, gevolg en oplossing

Mohsen Berxane 22 mei 2015

ISIS, de Jihadistische terroristische organisatie die inmiddels de helft van Syrië en een groot gedeelte van Irak in handen heeft, is een gevaar voor Nederland die we niet mogen onderschatten.

Echter is het belangrijk de vraag te stellen hoe ISIS ontstaan is om een middel te vinden om dergelijke terreur organisaties gezamenlijk te verslaan.

In plaats van complot theorieën te bedenken, is het tijd dat moslims in het Westen een realiteit in ogen zien: ISIS is het gevolg van jarenlang dictatuur, marteling en onderdrukking in het Midden-Oosten en daarnaast een religie die weinig ruimte toelaat voor enige vorm van hervorming.

Dit zijn ook de gevolgen van verdragen die door landen in de vorige eeuw getekend zijn, zonder enige inspraak van vele bevolkingen in het Midden-Oosten, die vervolgens van hun rechten beroofd zijn. De structuur van het Midden-Oosten, op alle gebieden (geografisch, politiek, economisch) is tegen het wil van vele bevolkingen, letterlijk met een pen getekend.

Daarnaast heeft Iran de afgelopen 36 jaar de grond rijp gemaakt voor de komst van ISIS, niet het Westen.

Het Iraanse regime heeft radicale jihadistische stromen op de wereld al 36 jaar voorzien van steun, Iran is de wereld sponsor van Terrorisme sinds 1979. Terreur op leiders van Iraanse oppositie partijen is telkens genegeerd.

Het was de Islamitische Republiek van Iran die alles heeft gedaan om Irak te laten falen als een federale democratische staat door verschillende sjiitische groepen te steunen in Irak waardoor de minderheden weer onderdrukt werden.

Het is belangrijk oorzaken en gevolgen goed te begrijpen en de geschiedenis niet te vervormen, anders kunnen we geen definitieve oplossing vinden voor de komst van radicale fascistische Islamistische groepen die de mensheid bedreigen, waar dan ook ter wereld.

De oplossing voor de huidige problemen in het Midden-Oosten is de fouten van 1916 (Sykes-Picotverdrag) te herstellen en moderne factoren te steunen zoals de Koerdische bevolking, de oppositie groepen van Iran en de moderne stromen binnen de Arabische wereld, moslims en niet-moslims die wel hebben aangetoond rijp te zijn voor vrijheid en democratie en oprecht steun verdienen van het Westen.

Voorbeelden hiervan zijn er genoeg maar worden te weinig genoemd en krijgen te weinig steun.

Het is tijd voor een nieuwe kijk op de regio en daarnaast is het tijd voor hervorming binnen een religie die toe is aan vernieuwing.

Mohsen Berxane