Moederdag

Luus 8 mei 2015

Het is alweer zover, aanstaande zondag is het Moederdag.

Sinds 1925 wordt Moederdag naar Amerikaans voorbeeld op de tweede zondag in mei gevierd. Vaders en kinderen verrassen moeder met gedichtjes en cadeautjes en een ontbijtje op bed. Vaders en moeders die weer naar hun moeder gaan en haar verrassen met bloemen en bonbons. De hele dag staat in het teken van “moeder”. Een uiting van liefde en respect waar niets mis mee is. Echter de vraag dringt zich op of dat nou zo nodig moet op die kunstmatige druk op de knop afroep dag van het jaar en is die ene dag per jaar voldoende.

Een dag voor moeder. Moeders die jaar in jaar uit, 365 dagen van het jaar moeder zijn. Vaak dubbel belast, baan, manager van het huishouden en spil van het gezin.
Genegenheid en respect is niet datum gerelateerd. Geen enkel geschenk kan het gemis van aandacht, liefde en wederzijds respect vervangen.
Bovendien is er ieder jaar juist door deze dag voor velen weer die druk – die men zichzelf oplegt om het slechte geweten te sussen – op Moederdag acte de préséance te geven.

Hoe ervaren moeders dit alles! Geen enkel geschenk kan het gemis van aandacht, liefde en wederzijds respect vervangen.
Deze bijzondere vrouwen eens wat vaker in het zonnetje zetten zou niet mis zijn.

Kinderen zouden hun moeder eens voor de verandering de vraag kunnen stellen hoe zij deze dag zou willen vieren. Word haar dag werkelijk zo ingevuld zoals zij dat graag zou willen, de hele familie die haar huis belegerd en zij de bediening mag spelen.
Laten we wel wezen en eerlijk zijn als moeders onder elkaar, een invasie van kinderen en kleinkinderen met aanhang, al dan niet vergezeld van mobieltje, tablet en oordopjes, waar men voor moet opdraven en moet voorzien van een natje en een droogje is nou niet de bepaald de ultieme invulling van Moederdag.

Alle moeders wens ik ondanks alles een fijne en gezellige Moederdag.