Homeopathie; een wereld vol oplichting

Love 27 sep 2017

Homeopathie blijft de gemoederen bezig houden; Het is onvoorstelbaar dat zoveel mensen homeopathische middelen innemen ondanks dat voor iedereen duidelijk is dat het allemaal onzin is.

Zie hier een aanpak die inmiddels dagelijks in de media te vinden is; woorden als “onvoorstelbaar“, “iedereen“, “duidelijk“, “onzin“ moeten het gebrek aan inhoud verbergen. Het toevoegen van emotie zoals “ik schaam me voor …. of ik maak me boos om … werkt ook. Een derde truc om inhoud te verbergen is de “verbazing” van een “expert”. Weet dat een expert te herkennen is aan het feit dat hij niet verrast wordt. Herken deze oplichterij!

Over homeopathie wordt beweerd dat het ongevaarlijk is: “Het is gewoon water“/”baat het niet, dan schaadt het niet“. Homeopathische middelen zijn namelijk sterk verdund waarbij de herstellende prikkel behouden blijft. Chemisch is een homeopathisch middel dus ongevaarlijk. Ik heb dan ook “experts” in rapportages gezien die zomaar homeopathische middelen innemen. Ze zeggen daarmee dat het veilig is; hetzelfde zouden ze immers niet doen met een chemische kuurtje. Je zou denken “één-nul“ voor homeopathie, maar het is meestal niet de bedoeling homeopathie te promoten. Er moet dus gesteld worden dat het middel dat niets zou doen, wel gevaarlijk is.

Dit doen we door te zeggen dat patiënten de benodigde reguliere behandeling onthouden wordt. Een medische basiskennis opleiding gericht op het herkennen van symptomen voor doorverwijzing is verplicht voor homeopaten. Of de patiënt kiest er bewust voor niet regulier behandeld te worden of de homeopaat maakt een fout. Het tweede kan je de homeopathie als geneeswijze niet aanrekenen en zouden we dat wel doen, dan moeten we ook de reguliere geneeskunde verbieden.

Nog een troef: Alternatieve geneeskunde werkt door het placebo effect! Hoe we daarmee positieve effecten uit onderzoek naar de werking van homeopathische oplossingen op celniveau verklaren is mij een raadsel. Waar het natuurlijk om gaat is dat het placebo effect zeker zo sterk op de reguliere behandeling van toepassing is.

Tot slot de laatste strohalm: het is niet bewezen! Dit wordt door onze “wetenschappers” onderbouwd door al het wetenschappelijk onderzoek ten gunste van homeopathie te negeren en te focussen op onderzoek dat (vaak met dit doel opgesteld) niet bewijst dat homeopathie werkt. Laat je niet in de luren leggen, aan homeopathie is veel oplichting en misleiding gekoppeld. Blijkbaar is deze bedriegerij het enige dat tegenstanders rest