Talkshow

Karel Kraakman 14 jul 2017

Heb vroeger eens een filmpje gezien over een bord yoghurt. Half uurtje kijken. Halverwege verscheen er een bubbeltje die: ‘blub’, deed. ‘t Was het enige ‘flitsende’, actiemoment in die film.

Talkshows. De bekendste zullen ‘Pauw’, en: ‘Jinek’, zijn. Ze bestaan al decennia lang. Het voorkomen, van voorspelbaarheid, afgezaagdheid, altijd weer dezelfde typetjes aan boord, dat is schijnbaar nog een hele opgave. Evenals de balans tussen Rechts en Links- en het voorkomen dat gasten betaald worden om hun bekende visies e.d. aan u op te leggen. Brinkman legde dat in 2015 pijnlijk bloot. ‘t Roept de vraag op: ‘wie heeft er zelfs geld voorover om u te hersenspoelen- en u een bepaalde richting qua denken en visie op te duwen’ ?

Jinek, begon qua entourage redelijk sprankelend. Korte rok, benen goed in beeld. Maar ja, ‘ehhh, korte rok, zegt u ? Benen van Jinek in beeld’ ? Tsja, dat past niet meer in dit land, waar kijkers flink afhaken omdat talkshows niet op z’n Pauw’s meer zijn. Het geeft de deplorabele staat aan van de mensen van nu. Het moet volgens de Nederlander (die Maxima op 25 september 2007 niet kon vinden, maar ik wel !), eenvoudig, afgezaagd- en het mag vooral echt nergens over gaan. Over noodzaak aansturing Nederlanders gesproken…

Qua ‘aankleding’, van zo’n programma, zou ik trouwens wel ideeën hebben, bijvoorbeeld:
– Gasten die met een duikerspak aan in een groot aquarium zitten
– Tijdens de show loopt er frontaal een naakte man voorbij
– Draaiende vloer, ondergrond tijdens de uitzending
– Regen tijdens de uitzending (Sprinkler installatie ? / Paraplu’s uitdelen).
– Geënsceneerde ravage. Iemand rijdt met z’n auto tegen locatiegebouw,
met verscheurde kledij, arm in verband doet ie direct verslag aan tafel.
– Er komt even een testbeeld in beeld (2 minuten ‘storing’).
– Locaties verspreid over het hele land, dus ook in Uithuizen, desnoods…
– ’t Is warm. Egyptische figuren met palmbladeren wapperen koelte toe
– Meer “gewone”, Nederlandse burgers aan tafel (‘de werkvloer’).
En bij een vraag, doorvragen, totdat je een antwoord hebt. Draait de gast er omheen, wil die het antwoord dus niet geven, terwijl ie dat wel kan ?! Dan komt er een geüniformeerde in beeld, die hem/haar van de tafel wegplukt. En… ? Er zijn nog oneindig veel meer ideeën…

Maar ja, of dat allemaal bij de Nederlander van nu nog wel aanslaat ? We zullen ons maar verblijden met het onderdeel waarin: Jaïr Ferwerda even in beeld is. Is hij soms die flitsende ‘bubbel’, in die Yoghurtfilm ?