Wie o Wie?(1)

Bennikenni 23 nov 2016

Er komt een man binnenlopen. In spijkerbroek, nette schoenen, overhemd en colbert. Er zit een karakteristieke mannelijke kop op. Het is een imposante verschijning.

Hij heeft inmiddels geen eigen programma meer, tientallen shows heeft hij gemaakt. Desondanks is hij de afgelopen jaren nog steeds een vast gezicht op de Nederlandse televisie. Publieke of commerciële omroep. De wereld draait door, Pauw, RTL Late night en RTL Boulevard, zijn programma’s waar hij zijn gezicht graag laat zien.

Het is bij hem vaak zwart of wit. Er is amper sprake van een grijsgebied. Misschien alleen in relationele sfeer. Zelfverzekerd, een tikje arrogant misschien. Zo is het niet verassend dat de mensen in het land hem, of heel erg waarderen of totaal niet kunnen uitstaan.

De onderwerpen die vaak aangesneden worden zijn zwaar, ik bedoel niet luchtig. Slachtoffers en daders worden in één gesprek genoemd. Er zit vaak drama bij, er is leed veroorzaakt. Soms is het op tijd, maar soms is het te laat. Soms is het een gesloten eind, maar soms een open eind.
Hij zet zichzelf niet buitenspel als er andere onderwerpen worden besproken en mengt zich ook in minder beladen gesprekken. Het lijkt alsof hij hier ook verstand van heeft, of is dit ook zo?
Er zijn boeken geschreven, documentaires gemaakt. Ruzies en scheldpartijen hebben zich voorgedaan. Er zijn bedreigingen geweest en er is aangifte gedaan. Het lijkt in ieder geval nooit saai te zijn in het leven van deze man.

Vaak een serieuze blik, maar ook een lach op zijn gezicht is soms niet te onderdrukken. Zelfs een brok in zijn keel, of zie ik daar zelfs een traan? Het doet hem nog steeds wat, geeft hij aan. "Als dit je niks meer doet moet je ermee stoppen", zo zegt hij. De overtuiging en de kracht van zijn woorden zorgt soms voor wat afkeer bij mensen, irritatie misschien. Toch is hij ook een rots in de branding voor mensen, een laatste redding. Behulpzaam en ervoor zorgend dat het recht zegeviert.

Het is waarschijnlijk vanwege de overtuiging, daadkracht en zijn sterke eigen mening een graag uitgenodigde gast bij talkshows en ander soort programma’s.

Wie is deze man?