Iedere 10 minuten een Intercity

Jack Goedegebuure 7 sep 2017

Woensdag 6 september. Eindelijk is het zo ver. Iedere 10 minuten een Intercity tussen Eindhoven en Amsterdam. 5 (VIJF!) minuten tijdwinst op de “oude” situatie, waarin slechts iedere 15 minuten een trein reed op dit traject. Jongens, wat kan je allemaal doen met een dergelijke tijdwinst. Een weekendje Parijs? Een marathon lopen? Ik weet het nog niet, maar ik besluit om er dan meteen maar fluks gebruik van te maken en ben vroeg uit de veren. Helaas te vroeg, zoals blijkt bij aankomst op het station van mijn woonplaats ’s-Hertogenbosch. De nieuwe dienstregeling gaat pas om 07:00 uur in, en het is nu pas 06:21. Nou ja, dan maar de “gewone” intercity naar Amsterdam.
Eenmaal op het werk toch even stiekem gekeken wat er dan na 07:00 uur gaat veranderen. Nou, dat valt dus ontzettend tegen. Van de 6 intercity’s per uur gaan er maar 4 naar Amsterdam. De andere 2 gaan, net zoals voorheen, naar Schiphol. Weliswaar met in Utrecht een overstap op een intercity die wel naar Amsterdam gaat, maar die overstap bestond gisteren (en lang daarvoor) ook al.
De treinen tussen Maastricht en Alkmaar blijken tussen Eindhoven en Amsterdam 5 minuten verschoven te zijn ten opzichte van hun oorspronkelijke vertrektijd. En korter. Dat is dus rennen geblazen voor de geroutineerde forens die op zijn vaste tegel staat te wachten aan het uiteinde van de trein.
Even verder bladeren leert me waar dat ontbrekende treinstel is gebleven. Ja hoor, in die “extra” trein tussen Eindhoven en Amsterdam. NS maakt mooie sier door met een afgekoppeld treinstel 10 minuten later komen aankakken. En dat laten ze breed uitmeten in de media en vandaag via vrolijke, mooie jongedames die op de perrons en in de hal staan met bordjes met daarop de tekst “De Intercity richting Eindhoven / Amsterdam vertrekt hier elke 10 minuten”. Er zijn zelfs goedbedoelde, maar nergens op gebaseerde bordjes met de tekst “hier is nog plek”. Wauw, ze hebben bij NS helderzienden in dienst. Waarom staan die er dan niet elke dag en op elk station?
Ik besluit zo’n fris meisje aan te spreken op de misleidende informatie. Ze heeft een klembord in haar hand met handgeschreven “opmerkingen”. Ze neemt mijn opmerkingen mee in de evaluatie. Heel fijn. Ik neem terug naar huis gewoon de trein vanuit Schiphol. Dezelfde tijd en dezelfde lengte als normaal. Volgende week woensdag weer?

Jack Goedegebuure