Dierenvlees Festival

Armanda 24 jun 2015

"In Yulin wordt rond de zonnewende op 21 juni altijd het Yulin Festival gehouden, dat door critici is omgedoopt tot Hondenvlees Festival" bericht NOS. De wereld is geschokt over de massale slachting van honden en steeds minder Chinezen zien honden graag op hun bord.

Wat eten ze dan in plaats van hond? Varken, kip en koe waarschijnlijk. Dieren die sociaal en intelligent zijn en bovendien kunnen voelen, net als honden. Maar die achter gesloten deuren (en in Nederland zelfs in kelders onder de grond) worden gedood en daarna geslacht om vervolgens totaal vervormd en dus onherkenbaar in de supermarkt te belanden.

Wij kunnen hier in Nederland al onze festivals wel omdopen tot "Dierenvlees Festival". Want hondenvlees is ook dierenvlees, in beide gevallen wordt een levend wezen gedood – enkel en alleen om smaakpapillen te plezieren. Dierenvlees is namelijk niet nodig om gezond te zijn, sterker nog: er zijn steeds meer aanwijzingen dat het juist gezond is dieren van het menu te schrappen. Waarom zou je dan nog dieren eten?

BBQ’s zijn een feestje, het eten van vlees is een luxe: bij speciale gelegenheden wordt vaak zelfs een heel karkas van een dier tentoongesteld. Denk aan de kalkoen met kerst en het speenvarken aan het spit. Waarom mogen de Chinezen dan niet hun festival aankleden met honden- en kattenkarkassen? Omdat het onnodig en dus zwaar onethisch is, net als het vlees eten van andere dieren.

Daarom stel ik voor om voortaan alle Food Festivals die rijk zijn aan gegrilde kadavers om te dopen tot Dierenvlees Festival en vooral veel foto’s te delen met daarop lachende dierenvleeseters. Wie dierenvlees eten nog durft te verdedigen is een carnist: iemand die gelooft dat het rechtvaardig is om dieren te eten. Ik ben liever een veganist.