Alles Beter Dan Zo’n Sneue Ouwe Man

Ees de Winter 27 aug 2015

Snap jij het: nakomelingen van zwarte slaven die te hoop lopen tegen zwarte Pieten? Ik begrijp ze niet. Ze wanen zich nog in grootmoederstijd. Toen Sinterklaas een autoritair persoon was en Zwarte Pieten dommige, goedlachse, onderdanige, kopjeduikelende kereltjes waren. Dat is niet meer zo. Sinterklaas is nu verworden tot een sneue ouwe man. Ingedoken rijdt hij in een sukkeldrafje op een vuilwit hitje. Op zijn verjaardagsfeestje hangt hij suffend en narrig in zijn stoel. Dat hij een ‘Kindervriend’ zou zijn, daar wordt besmuikt om gelachen. Waar is die heilige cowboy gebleven die op zijn vurige schimmel over de daken racete? Waar is de krachtige stem die stoute kinderen tot de orde riep? Gelukkig zijn de Zwarte Pieten in de afgelopen decennia geëmancipeerd tot stoere zelfbewuste jongens. Ze hebben het heft in handen genomen. Onder leiding van Hoofdpiet runnen zij nu de BV Sinterklaas. Tactvol corrigeren ze voortdurend de sullige oude bisschop en behoeden hem zo voor grote flaters. Razend populair zijn die Pietermannen met hun gevoel voor humor en groot relativeringsvermogen.
Afstammelingen van Afrikaanse slaven en politiek correct klootjesvolk eisen nu dat die geëmancipeerde Zwarte Pieten er als mietjes bij gaan lopen. Ze zouden hun gezichten met een zoet kleurtje moeten schminken. Geel. Roze. Oranje. Groen. Belachelijk. En ook onpraktisch: één keer door een schoorsteen en ze zijn weer zwart.
Nederlandse katholieken mogen zich wel eens wat drukker maken over de sullige uitstraling van de Spaanse bisschop. Het is niet goed voor het imago van hun kerk. Dat het ook anders kan bewijzen ze in Vaticaanstad. Daar hebben ze een dartele, corpulente, gemoedelijke Sinterfranciscus. Onder de vele hulpsinten die daar rondlopen spotte ik ook menig zwart, bruin en geel exemplaar. Alleen de Pieten, ze komen uit Zwitserland, stellen daar niet zo veel voor. Spierwit zijn ze, want in Rome komt witte rook uit de schoorsteen. De godganse dag staan ze met een lange stok in hun hand langs de muur schaapachtig voor zich uit te staren. Cadeautjes uitdelen, ho maar. Houtenklazen zijn het.
In Spanje moet toch wel een dikbuikige plezante geestelijke te vinden zijn die onze huidige dorre Klaas kan vervangen. Alles beter dan zo’n sneue ouwe man. Maar Rode Pieten, Roze Pieten en Lila Pieten zijn een aanfluiting. Dat is toegeven aan een gekoesterd minderwaardigheidscomplex van voorstanders van Kleurtjes Pieten. Mooi toch, die zelfbewuste, autonome, vrolijke Zwarte Pieten. Houden zo.