Bluf

David Aragon 28 nov 2016

Het was nog vroeg toen ik met de rest van forenzend Nederland zo hard had gesprint om m’n Sprinter te halen dat ik compleet versuft en bezweet aan m’n Kiosk-koffie zat te lurken. Veertig minuten en zeven stations later kwam ik, eenmaal op adem gekomen, erachter dat mijn conditie wel een aardige boost kon gebruiken.

De vierzits waarin ik zat was nog leeg, totdat er bij Breukelen twee jonge, blonde meisjes instapten. Zichtbaar niet zo hard gerend als ik flaneerden ze de coupé in en zetelden ze zich tegenover me. Toen de een de ander gerust had gesteld dat ze die aansluiting op Amstel écht wel gingen halen werd het gesprek over een andere boeg gegooid. Hoe het met haar nieuwe Tinder match was. Ja, niet die ene van vorige week, maar die nieuwe. “Ja, nee. Was echt méga awkward”, vertelde ze al Snapchattend.

Vervolgens dacht ik de rest van mijn pendelrit alleen nog maar na over online daten, wat ik door de verschijning van een leuke relatie al bijna twee jaar niet meer heb gedaan. En natuurlijk verandert er een hoop in twee jaar. Zo is er nu Happn, een app die jou koppelt aan iedereen die hoogstens een straat van je vandaan is geweest. Leuk als je in Amsterdam woont, waar het breed scala aan aantrekkelijke mannen ook mij elke keer weer een nekhernia bezorgt. Minder leuk als je in een willekeurig dorp eindigend op –oo woont, waar de enige die je op je fiets tegenkomt de melkboer of je overbuurvrouw is.

Nu heb ik zelf destijds ook wat afgetinderd en tegenwoordig kan je je eigen zogeheten ‘anthem’ toevoegen. Deze uitgekozen ‘lofzang’ moet, zo merkte ik tijdens mijn plaatsvervangende swipesessie, trendy zijn en van de laatste tijd. Een liedje waar iedereen nu op danst, want je bent een clubkid of je bent het niet. Maar wat als je, net zoals ik, het ook eens heerlijk vindt om vals en bezopen mee te blèren met BLØF? Drake kiezen, terwijl je van binnen eigenlijk véél meer Veldhuis & Kemper bent? Ik hoopte deze goudeerlijke parels tegen te komen, maar tevergeefs.

Terwijl ik voor mijn vriendin expres nog wat mensen naar links veegde in plaats van naar rechts bedacht ik me of ik eerder ‘Dansen aan Zee’ of ‘Aan de Kust’ zou plaatsen. Of toch maar The Weeknd? Eerlijk kiezen, dacht ik nog. Geen zin om te bluffen.