De lange arm van Holleeder

Ben Dekkers 21 nov 2017

Hij kon het natuurlijk niet meer uitschreeuwen. Elektrocutie gaat nogal snel. Maar misschien lag het wel verstorven op zijn net gesloten lippen . “Me too”.
Toen hij ’s ochtends wakker werd, zag Hidir Korkmaz dat het lekker visweer was. Beetje grijze hemel met een mals buitje. Met een goed aas zou het forelletje wel bijten.
De turbulentie van een stevig aantal jaren snuiven in de criminaliteit had hij in Nederland achter zich gelaten. Hier in Roemenië was hij een vroege pensionado in de beste traditie van Chris Zeegers en zijn Zwitserleven gevoel. Quasi-nonchalant met de benen over de rand van de hangmat, turend naar een diepblauwe zee. Een bevallig aangereikt glas champagne in zijn linkerhand. De vroege dood van verveling niet meer ver weg.
Hij kon de namen zo opdreunen: Willem Endstra, Bram Zeegers (nee, geen familie van) en Kees Houtman. Namen die nu op grafstenen waren gebeiteld. Hidir had het net als die andere drie ook gewaagd zijn eigen blazoen een beetje op te poetsen door die van Holleeder inktzwart af te schilderen. Hij nam daarbij voor lief dat hij De Neus briesend van z’n scooter zou blazen.
Als beloning genoot hij van de zachte hand van Vrouwe Justitia. Die had hem gemasseerd, vertroeteld en een happy end in het vooruitzicht gesteld in ruil voor belastende informatie.
Natuurlijk had Korkmaz, ondanks het beschermingsprogramma, wel momenten van angst gekend voor de lange arm van die voormalige Collegetour-ster.
De zus van Willem had echter inmiddels haar fortuin met een belastend boek over haar broer verdiend. En toch had de al maanden verwachte kogel haar nog niet bereikt.
Op dat moment begon ook Hidir zich te ontspannen.
Zou het gevangeniswezen in Nederland het dit keer dan wel lukken om een boef zodanig op te sluiten dat verdere criminele activiteiten tot na de detentieperiode worden uitgesteld?
Hij nam plaats op zijn vissersstoeltje, prepareerde het aas en spietste het wormpje, met enig genoegen, aan het haakje.
Hij ging staan, legde met twee handen de hengel achterwaarts over zijn rechterschouder, zorgde dat het katrol zich vrij kon afwikkelen, benutte de met anabolen zorgvuldig gekweekte armspieren en haalde uit. Het aas bereikte nooit het water maar bleef haken in elektriciteitsdraden die daar nog niet eerder hadden gehangen.
In een speciaal ingelaste uitzending van Pauw, waste Holleeder zijn lange arm in onschuld. Nee, hij had geen connectie met de Liander van Roemenië. Had ook altijd de stroomrekening keurig betaald.