900 euro voor 20m2 vinden we heel normaal

15 september 2017 om 11:58 door Lianne Marije Sanders
900 euro voor 20m2 vinden we heel normaal
Columnisten van Zeik niet zo! Vlnr: Suzette, Anouk, Lianne Marije | Foto: Femmy Weijs

Ik word bijna 29 en woon al elf jaar met huisgenoten. Je kunt je voorstellen dat ik ondertussen toe ben aan iets meer privacy. Ik hoef heus niet gelijk een koophuis en kind (in mijn ogen volgen die twee elkaar meestal rap op), maar een plek waarbij ik niet de hele dag andermans gebakken tosti’s ruik, zou wel fijn zijn.

Afgelopen week was ik kijken bij een studio. Binnen de ring, dus m’n enthousiasme kon niet op. Het werd een kouwe kermis. Twintig vierkante meter, geen wasmachine, 900 euro per maand. Er paste niet eens een bank in. Maar ja, veel tijd om te luieren is er ook niet wanneer je 900 euro in de maand aan huur bij elkaar moet schrapen.

Mijn zusje, die voor dat bedrag een kasteeltje heeft in de Betuwe, zei: ‘Daar zou ik heel ongelukkig van worden.’ Nou, anders ik wel. Maar veel mensen in m’n omgeving vonden het heel normaal. Of riepen me het bekende ‘Dan Moet Je Niet In Amsterdam Gaan Wonen’ toe.

Maar ik wil wél in Amsterdam wonen. Niet omdat ik daar elk weekend op één of ander festival kan hangen of met m’n te dure regenjas door de Pijp kan trippelen, nee, gewoon omdat al m’n vrienden daar zijn en ik er m’n geld verdien. De simpele redenen waarom mensen graag wonen waar ze wonen: dierbaren en werk.

‘Maar komen er niet heel veel nieuwbouwprojecten vrij in Amsterdam?’ Ja, zeker. Maar ik werk nog geen twee jaar als ZZP’er en hoe hard ik ook roep dat ik de huur kan betalen en genoeg buffer heb opgebouwd om de verhuurder van een half jaar borg te voorzien, altijd word ik weer uitgeloot. Of kan ik me überhaupt niet inschrijven.

En wanneer je wanhopig bent, ga je grenzen verleggen. Wil je ineens tóch wel honderden euro’s betalen voor een uit de kluiten gewassen inloopkast of heb je met liefde een maand huur over voor een louche bemiddelaar die je een plek voor jezelf belooft in de krochten van Amsterdam-NieuwWestBijlmerArena. Elke keer als ik denk alleen thuis te zijn en ik hoor de sleutels van m’n huisgenoten in het slot, brokkelt er een verlangen af. Een douche, is dat nou écht nodig?

Geen douche, geen wasmachine, geen bank, momenteel ga ik ver voor privacy. Wat zeg ik? Binnenkort slaap ik in dat Betuwse kasteel. Misschien kom ik daar een weldoener tegen, die een huis voor me weet in mijn geliefde Amsterdam. Geen afzuigkap, geen fornuis. Zit ik de hele dag in de tosti-lucht. Maar die is dan wél van mezelf.

OVER ZEIK NIET ZO

Lianne Marije Sanders (28), Suzette Hermsen (29) en Anouk Kemper (30) leren elkaar kennen op de burelen van LINDAnieuws. Ze ontdekken dat ze een gemeenschappelijke hobby delen: klagen. Samen maken ze ‘Zeik niet zo - het echte leven van de millennial’ - over al waar de jongere mensch mee te schaften heeft. Van te weinig likes op Insta en irritante ouders tot poepen bij je vriend en ernstig liefdesverdriet. (Het een is overigens niet per se een gevolg van het ander.)

Niet zeiken, gewoon lezen, dus: elke vrijdag om 12.00 uur in de Metro-app en op Metronieuws.nl!

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!