Likeability of 6

900 euro voor 20m2 vinden we heel normaal

Columnisten van Zeik niet zo! Vlnr: Suzette, Anouk, Lianne Marije | Foto: Femmy Weijs

Foto van 'Lianne Marije Sanders'

Lianne Marije Sanders

29 SEP 2017

Ik word bijna 29 en woon al elf jaar met huisgenoten. Je kunt je voorstellen dat ik ondertussen toe ben aan iets meer privacy. Ik hoef heus niet gelijk een koophuis en kind (in mijn ogen volgen die twee elkaar meestal rap op), maar een plek waarbij ik niet de hele dag andermans gebakken tosti’s ruik, zou wel fijn zijn.

Afgelopen week was ik kijken bij een studio. Binnen de ring, dus m’n enthousiasme kon niet op. Het werd een kouwe kermis. Twintig vierkante meter, geen wasmachine, 900 euro per maand. Er paste niet eens een bank in. Maar ja, veel tijd om te luieren is er ook niet wanneer je 900 euro in de maand aan huur bij elkaar moet schrapen.

Mijn zusje, die voor dat bedrag een kasteeltje heeft in de Betuwe, zei: ‘Daar zou ik heel ongelukkig van worden.’ Nou, anders ik wel. Maar veel mensen in m’n omgeving vonden het heel normaal. Of riepen me het bekende ‘Dan Moet Je Niet In Amsterdam Gaan Wonen’ toe.

Maar ik wil wél in Amsterdam wonen. Niet omdat ik daar elk weekend op één of ander festival kan hangen of met m’n te dure regenjas door de Pijp kan trippelen, nee, gewoon omdat al m’n vrienden daar zijn en ik er m’n geld verdien. De simpele redenen waarom mensen graag wonen waar ze wonen: dierbaren en werk.

‘Maar komen er niet heel veel nieuwbouwprojecten vrij in Amsterdam?’ Ja, zeker. Maar ik werk nog geen twee jaar als ZZP’er en hoe hard ik ook roep dat ik de huur kan betalen en genoeg buffer heb opgebouwd om de verhuurder van een half jaar borg te voorzien, altijd word ik weer uitgeloot. Of kan ik me überhaupt niet inschrijven.

En wanneer je wanhopig bent, ga je grenzen verleggen. Wil je ineens tóch wel honderden euro’s betalen voor een uit de kluiten gewassen inloopkast of heb je met liefde een maand huur over voor een louche bemiddelaar die je een plek voor jezelf belooft in de krochten van Amsterdam-NieuwWestBijlmerArena. Elke keer als ik denk alleen thuis te zijn en ik hoor de sleutels van m’n huisgenoten in het slot, brokkelt er een verlangen af. Een douche, is dat nou écht nodig?

Geen douche, geen wasmachine, geen bank, momenteel ga ik ver voor privacy. Wat zeg ik? Binnenkort slaap ik in dat Betuwse kasteel. Misschien kom ik daar een weldoener tegen, die een huis voor me weet in mijn geliefde Amsterdam. Geen afzuigkap, geen fornuis. Zit ik de hele dag in de tosti-lucht. Maar die is dan wél van mezelf.

OVER ZEIK NIET ZO

Lianne Marije Sanders (28), Suzette Hermsen (29) en Anouk Kemper (30) leren elkaar kennen op de burelen van LINDAnieuws. Ze ontdekken dat ze een gemeenschappelijke hobby delen: klagen. Samen maken ze ‘Zeik niet zo - het echte leven van de millennial’ - over al waar de jongere mensch mee te schaften heeft. Van te weinig likes op Insta en irritante ouders tot poepen bij je vriend en ernstig liefdesverdriet. (Het een is overigens niet per se een gevolg van het ander.)

Niet zeiken, gewoon lezen, dus: elke vrijdag om 12.00 uur in de Metro-app en op Metronieuws.nl!


lovewow
user_94c3e3ea73bd09ee2b0091f50ea3ec0cbab2271f_avataruser_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avataruser_7e98528669191a6e8ca7edd667524783a7ad5966_avatar

+1


Log in om een reactie te plaatsen

Views

600+

Code Oranje: Masters of LXRY

Foto van 'Ebru Umar'

Ebru Umar

30 MIN

Het is een talent, ZZP’er zijn. Je hebt er een schizofrene persoonlijkheid voor nodig. Eenzaamheid is een gegeven, zelfredzaamheid een voorwaarde. Het is balanceren op de rand tussen introverte loony en outgoing enthousiasteling. Gevrijwaard van collega’s bij het koffiezetapparaat en de hel die bedrijfskantine heet, overgeleverd aan de drive om ’s ochtends zonder enige aansporing op te staan, onder de douche te stappen en iets leukers dan een trainingsbroek aan te doen.

Tenzij je er zelf op uitgaat, is er toch niemand die je ziet.

Likeability of 6

Tess Wester

Foto van 'Lars van der Werf'

Lars van der Werf

GISTEREN

Er zijn tal van nepperds en nono’s waar we allemaal naar moeten kijken in deze tijden van media overvloed. De ene lamstraal met een gefabriceerd imago en een Instagramaccount volgt moeiteloos de ander op. En daarom is het Nederlands handbaldamesteam zo’n ongelofelijke verademing. Echte mensen. Gedreven sportvrouwen die alles opgeven voor dat mooie, pijlsnelle zaalspelletje met de plakkerige bal in die benauwde gymzaaltjes. Ik geniet enorm van ze.

As we speak, voor wie dat nog niet weet, spelen de dames voor de wereldtitel in Duitsland. Hoewel de druk vreselijk hoog is, verloopt het toernooi goed en zijn ze favorieten voor de hoofdprijs. En dat doet mij ontzettend veel deugd. Ik zet er dingen voor opzij om ze te zien beuken in die wedstrijden van ze. Ik word er enorm vrolijk van als ze winnen. Stikzenuwachtig als ze nog moeten. En ik leef met ze mee als het door weet ik veel wat even niet gaat met die ballen.

Waar kláág ik over

Foto van 'Iris van Lunenburg'

Iris van Lunenburg

8 DEC 2017

„Kijk eens uit! Are you blind?!”

Het is twaalf minuten fietsen van mijn appartement in Amsterdam Zuid naar Centraal Station. Volgens Google Maps. In het echt duurt het twee keer zo lang. Als ik geluk heb. De reden: toeristen. Zij verpesten meermaals mijn humeur op hun rode, gele of felgroene fietsen. En zo te zien ook op zwarte omafietsen. Fietsen als de locals. Fun! Maar na elke ergernis denk ik weer: ik moet me niet zo aanstellen, ik woon in Amsterdam, mijn fiets is nog niet gejat. Waar kláág ik over?

Vroeger was aanranding lekker brutaal

Foto van 'Elfie Tromp'

Elfie Tromp

7 DEC 2017

Het is 18 februari 1990 en cabaretduo Waardenberg en De Jong is te gast bij tv-coryfee Sonja Barend. Ze doen een sketchje, worden geïnterviewd en pakken aan het eind van de show Sonja op haar bek. Wilfried de Jong eerst (met tong) en Martin Waardenberg (schuchterder, op de wang) erachter aan. Het betekent hun definitieve doorbraak bij het grote publiek.

„Je zoende écht”, zegt Sonja wat verbouwereerd.

De bedorven nasmaak van gedogen

Foto van 'Elfie Tromp'

Elfie Tromp

5 DEC 2017

Stel je voor: je hebt een goedlopende hamburgertent. Vroeg, laat, het is altijd druk in je zaak. Je hebt vriendelijk personeel, een nette keuken. Je zorgt voor schone tafels en goede stoelen en altijd koele frisdrank om de dorst van de klanten mee weg te spoelen. Het probleem: je mag maar een halve kilo vlees in je keuken hebben, anders voldoet het niet aan de normen van de Keuringsdienst van Waarde. Iets met grotere bederfkans als het te lang in de koelkast ligt.

Als die halve kilo op is, moet je weer naar de groothandel. Maar je bent ook een ondernemer, die netjes belasting betaalt, die omzet en banen creëert. Om precies te zijn: negentig banen. Je bedient op topdagen vijfduizend klanten. En je wil de klant tevreden houden, want wachtende mensen zijn ontevreden mensen. Je besluit een kilo per keer in te slaan en dat netjes, luchtdicht te verpakken tot het verkocht wordt. En die hamburgers van je vliegen eruit. Je zorgt dat je anderhalf kilo, dan twee, vier, negentig, ja, oké, honderdzestig achter klaar hebt liggen. Hamburgers zijn nu eenmaal gewild. Je bent slechts een van de twee hamburgertenten met een vergunning in de wijde omtrek, dus je populariteit is te begrijpen. Lokale politie weet ervan, van je goedlopende hamburgertent, en ze gedogen het. Het OM is het daar ook mee eens. Jarenlang. Want wat geven hamburgereters nu voor overlast? Toch, de hele buurt ruikt nu naar hamburger, iedereen krijgt er trek van. En dan word je opgepakt.

Dit vraagt de Sint zich elk jaar af

Foto van 'Ebru Umar'

Ebru Umar

5 DEC 2017

Elk jaar weer vraagt Sint zich af
Of hij nou ook eens een keer met pensioen mag.
Niet dat de kinderen hem vervelen;
Nee, het zijn de volwassenen die hij wel kan kelen.
En als je naar het Nederlandse trackrecord van 2017 kijkt,
is er maar weinig dat hem nog verblijdt.

Hét event waren de verkiezingen in maart
De uitslag ervan kreeg een 208 dagen durende staart.
Vooraf was de verkiezingsstrijd een gelopen race:
Geert zou ’m winnen, Sint en Pieten maakten zich op voor dat feest.
Natuurlijk moesten de Turken de boel weer verpesten
Ze stuurden een vrouw met hoofddoek om Mark Ruttes fermheid te testen.
Aboutaleb stuurde haar weg;
Rutte werd beloond, Asscher had pech.

Likeability of 5

In andermans hoofd bestaan

Foto van 'Lars van der Werf'

Lars van der Werf

4 DEC 2017

Hoeveel gezichten en namen zou een mens kunnen onthouden? Ik ontmoet heel veel mensen. Meer mensen dan de gemiddelde mens. Dat komt omdat ik boekjes schrijf en mensen die graag gesigneerd willen hebben. Inmiddels heb ik in een jaar of drie zo’n negentig boekhandels door heel het land van binnen gezien. Boekhandels heb je, ben ik achter gekomen, overal. En mensen ook. Veel mensen met allemaal een uniek gezicht en een naam.

Het is niet perse zo dat ik de leukste mensen ook automatisch onthoud. Het is, heb ik gemerkt, behoorlijk willekeurig wie je onthoudt. Zo denk ik soms nog aan Annie in Leeuwarden, die paarse sokken aan had. En vandaag dacht ik zomaar ineens aan ene Bart die in Assen vroeg om een boekje te signeren voor zijn moeder. Allebei zeker meer dan een jaar geleden.