Wat nou burn-out? Geen budget, dat is pas erg!

25 augustus 2017 om 11:58 door Lianne Marije Sanders
Wat nou burn-out? Geen budget, dat is pas erg!

Uitgedaagd worden op je werk is fijn. Want verveling, daar gedijt de mens niet zo goed bij. Verantwoordelijkheid, autonomie, waardering: we smullen ervan. En met een beetje stress is natuurlijk ook niks mis. Nee nee, dat hebben we nodig om te presteren. Iets wat we ook dolgraag doen.

Maar wanneer we te veel stress ervaren, raken we overprikkeld. Daarna overspannen. En voor je ’t weet zit je in een burn-out. Dat de helft van de Nederlanders stress ervaart, weet ondertussen zelfs je nichtje van zeven, want de media raken niet uitgepraat over dit onderwerp. Het liefdesleven van Humberto Tan is er niks bij.

We hebben stress en burn-outs met z’n allen ontzettend uit de taboesfeer gehaald. Zwak omdat je thuis zit? Nee joh, je bent juist sterk omdat je voor jezelf opkomt. Grenzen aanvoelen, naar je lijf luisteren - jij begrijpt het wel. Maar toch lijkt het bedrijfsleven dat niét altijd te doen.

Ik werk regelmatig op redacties waar journalisten stijf staan van de stress. En dan niet die lekkere variant, om een deadline te halen. Nee, de variant die al maanden door hun lijf giert omdat er ‘zo weinig budget’ is. Voor een extra redacteur of een freelancer, zodat ze kunnen lunchen aan een gemeenschappelijke tafel in plaats van achter hun bureau.

Ook hoor ik vaak dat vriendinnen een ‘bila’ aanvragen met hun manager om te vertellen dat ze te veel werk op hun bordje krijgen. Wanneer ze zichzelf eindelijk hebben overtuigd dat het niet zwak, doch gek, is wanneer je slecht slaapt als je 27 bent en 60 uur per week werkt, komt hun manager gelukkig met een oplossing: ze mag wat van haar taken afstaan. Waarna ze binnen een maand weer terug bij af is want ‘iedereen heeft het druk’ en ‘ik heb het al aangegeven maar ER IS GEWOON WEINIG BUDGET’.

Budget is vaak belangrijker dan het welzijn van werknemers. Wat ik vreemd vind, want behalve de kennis dat een zieke werknemer ontzettend veel geld kost, heeft mijn studie Bedrijfskunde me ook geleerd dat performance onder andere gestimuleerd wordt door het welbevinden van je personeel. Ik vraag me daarom af of er daadwerkelijk betere stukken worden geschreven, vettere reclames gemaakt en betere diensten geleverd, wanneer werknemers functioneren op de toppen van hun kunnen. Dag in dag uit.

Ik wil niet werken binnen een bedrijf dat het normaal vindt dat ik elke dag stress ervaar. Ik ben niet ondergemiddeld stressbestendig, maar ik weiger mee te gaan in een ‘zonder druk, geen prestatie’-cultuur. Ik schrijf vanuit rust namelijk de beste stukken. Levert me alleen wél weinig budget op.

OVER ‘ZEIK NIET ZO'

Lianne Marije Sanders (28), Suzette Hermsen (29) en Anouk Kemper (30) leren elkaar kennen op de burelen van LINDAnieuws. Ze ontdekken dat ze een gemeenschappelijke hobby delen: klagen. Samen maken ze ‘Zeik niet zo - het echte leven van de millennial’ - over al waar de jongere mensch mee te schaften heeft. Van te weinig likes op Insta en irritante ouders tot poepen bij je vriend en ernstig liefdesverdriet. (Het een is overigens niet per se een gevolg van het ander.)

Niet zeiken, gewoon lezen, dus: elke vrijdag om 12.00 uur in de Metro-app en op Metronieuws.nl!

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!