Likeability of 6

Waarom ik mijn bananen op haar jong belegen legde

V.l.n.r.: Suzette, Lianne Marije, Anouk

Foto van 'Metro'

Metro

29 SEP 2017

Mogen mensen zomaar jouw kastjes opentrekken? Nodig jij Jan en alleman uit voor een doordeweekse logeerpartij? En wanneer is hét moment om privacyloos Amsterdam te verruilen voor Almere? 'Zeik niet zo'-columnisten Lianne Marije Sanders en Anouk Kemper laten in deze duo-column hun millennial-licht schijnen over hun intense behoefte aan privacy.

De moeder van mijn ex wilde graag alleen met het gezin op vakantie, zodat ze meer privacy had. Ik mocht dan niet mee. Dat vond ik toen dom, stom en kinderachtig natuurlijk. Nu zou ik wel naar Groningen willen rijden om haar een lintje te geven. Privacy is echt de shit.

Hoe ouder ik word, hoe meer waarde ik daaraan hecht. Zo ging ik tijdens mijn drieweekse vakantie op Bali voor geen goud in een hostel. Want als ik moet slapen met anderen op één kamer en geen plek voor mezelf heb, stort ik nog liever in een rijstveld.

Maar privacy in het gemiddelde Amsterdamse appartement, da’s als vragen om stralend zomerweer en levensgeluk als je op fietsvakantie gaat naar Texel. Je weet waarvoor je tekent. Mijn huis is zo gehorig dat ik zelfs ingehouden huil. Ik zou bijna de woningcorporatie aansprakelijk stellen voor de oplopende kosten van mijn psycholoog.

Toen ik laatst weer eens m’n beklag deed bij mijn 26-jarige, zwangere zusje - met koophuis in het midden van Nederland, zei ze: ‘Maar Lian, uiteindelijk gaan je vriendinnen ook weg uit Amsterdam, hè.’ En terwijl ik in mijn hoofd de verhuisbehoeftigheid van mijn vriendinnen analyseerde (vrijgezel, vrijgezel met koophuis in Amsterdam, vrijgezel en vastberaden Happn binnen de ring uit te spelen), sprak ze de inmiddels legendarische woorden: „Anders kijk je eens in Almere?"

Aangezien ‘wij natuurlijk allemaal in Amsterdam willen wonen’, moeten er concessies worden gedaan. Neemt niet weg dat ik dans door m’n huis van geluk als m’n huisgenoten overdag naar hun werk zijn. Privacy, ik ga er helemaal heerlijk (huilend) op. Niks dom, stom of kinderachtig.

Nee, die Groningers weten wel waar ze het over hebben.

‘Eem tied veur miezulf. Most ook es doun.’

--

Mijn ouders wilden nooit dat mijn vriendinnetjes bleven logeren. „Ik heb geen zin in vreemde kinderen in mijn huis”, zei mijn vader altijd en dan dacht ik: „Huh? Dit is Lisa. Die speelt hier ELKE dag, die ken je gewoon.”

Discussiëren had geen zin. Onverbiddelijk waren ze.

En toen ging ik op kamers wonen. Met huisgenoten. En die huisgenoten hadden een vriend, vriendinnen, een vriendin. En die kwamen dan bij ons over de vloer. Of ze bleven een nachtje slapen. Ineens begreep ik mijn ouders: vreemde mensen in je huis, dat is gewoon irritant.

Ze komen ongevraagd jouw domein binnen. Kakken op jouw wc, lezen jouw krant, vreselijk. Hoe vaker ze komen, hoe meer ze zich thuis voelen. En daar gaat het mis. Zo haalde de vriendin van mijn huisgenoot altijd de bananen uit de koelkast, waar ik ze met een duidelijke toekomstvisie (warm weer) had neergelegd.

Nadat ik voor de zoveelste keer de bananen op het aanrecht aantrof, vroeg ik haar: „Haal jij elke keer die bananen uit de koelkast?”

„Ja, klopt.”
„Eh, waarom?”

„Omdat de kaas anders zo naar bananen smaakt”, zei ze.
„Wat?!”
„Ja, echt. De geur van de bananen trekt in de kaas."

Hier wil ik even drie belangrijke kanttekeningen plaatsen:

  1. Het was mijn huis
  2. Zelf lustte ik niet eens kaas
  3. Het was mijn huis

Deze meid kon erop rekenen dat ik voortaan mijn tros bananen pontificaal op haar jong belegen legde. De relatie ging snel daarna uit.

Je vraagt je natuurlijk af: Anouk, hoe gaat het nu met je?

Ja, goed. Ik vind kaas inmiddels hartstikke lekker.

Tekst: Lianne Marije Sanders (boven) en Anouk Kemper (onder)

Over ‘Zeik niet zo'

Lianne Marije Sanders (28), Suzette Hermsen (29) en Anouk Kemper (30) leren elkaar kennen op de burelen van LINDAnieuws. Ze ontdekken dat ze een gemeenschappelijke hobby delen: klagen. Samen maken ze ‘ZEIK NIET ZO - het echte leven van de millennial’ - over al waar de jongere mensch mee te schaften heeft. Van te weinig likes op Insta en irritante ouders tot poepen bij je vriend en ernstig liefdesverdriet. (Het een is overigens niet per se een gevolg van het ander.)

Niet zeiken, gewoon lezen, dus: elke vrijdag om 12.00 uur in de Metro-app en op Metronieuws.nl!


lovelol
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avataruser_678a19420495cd308a1890814370e1c3fec0faf3_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

500+

Code Oranje: Masters of LXRY

Foto van 'Ebru Umar'

Ebru Umar

GISTEREN

Het is een talent, ZZP’er zijn. Je hebt er een schizofrene persoonlijkheid voor nodig. Eenzaamheid is een gegeven, zelfredzaamheid een voorwaarde. Het is balanceren op de rand tussen introverte loony en outgoing enthousiasteling. Gevrijwaard van collega’s bij het koffiezetapparaat en de hel die bedrijfskantine heet, overgeleverd aan de drive om ’s ochtends zonder enige aansporing op te staan, onder de douche te stappen en iets leukers dan een trainingsbroek aan te doen.

Tenzij je er zelf op uitgaat, is er toch niemand die je ziet.

Likeability of 6

Tess Wester

Foto van 'Lars van der Werf'

Lars van der Werf

11 DEC 2017

Er zijn tal van nepperds en nono’s waar we allemaal naar moeten kijken in deze tijden van media overvloed. De ene lamstraal met een gefabriceerd imago en een Instagramaccount volgt moeiteloos de ander op. En daarom is het Nederlands handbaldamesteam zo’n ongelofelijke verademing. Echte mensen. Gedreven sportvrouwen die alles opgeven voor dat mooie, pijlsnelle zaalspelletje met de plakkerige bal in die benauwde gymzaaltjes. Ik geniet enorm van ze.

As we speak, voor wie dat nog niet weet, spelen de dames voor de wereldtitel in Duitsland. Hoewel de druk vreselijk hoog is, verloopt het toernooi goed en zijn ze favorieten voor de hoofdprijs. En dat doet mij ontzettend veel deugd. Ik zet er dingen voor opzij om ze te zien beuken in die wedstrijden van ze. Ik word er enorm vrolijk van als ze winnen. Stikzenuwachtig als ze nog moeten. En ik leef met ze mee als het door weet ik veel wat even niet gaat met die ballen.

Waar kláág ik over

Foto van 'Iris van Lunenburg'

Iris van Lunenburg

8 DEC 2017

„Kijk eens uit! Are you blind?!”

Het is twaalf minuten fietsen van mijn appartement in Amsterdam Zuid naar Centraal Station. Volgens Google Maps. In het echt duurt het twee keer zo lang. Als ik geluk heb. De reden: toeristen. Zij verpesten meermaals mijn humeur op hun rode, gele of felgroene fietsen. En zo te zien ook op zwarte omafietsen. Fietsen als de locals. Fun! Maar na elke ergernis denk ik weer: ik moet me niet zo aanstellen, ik woon in Amsterdam, mijn fiets is nog niet gejat. Waar kláág ik over?

Vroeger was aanranding lekker brutaal

Foto van 'Elfie Tromp'

Elfie Tromp

7 DEC 2017

Het is 18 februari 1990 en cabaretduo Waardenberg en De Jong is te gast bij tv-coryfee Sonja Barend. Ze doen een sketchje, worden geïnterviewd en pakken aan het eind van de show Sonja op haar bek. Wilfried de Jong eerst (met tong) en Martin Waardenberg (schuchterder, op de wang) erachter aan. Het betekent hun definitieve doorbraak bij het grote publiek.

„Je zoende écht”, zegt Sonja wat verbouwereerd.

De bedorven nasmaak van gedogen

Foto van 'Elfie Tromp'

Elfie Tromp

5 DEC 2017

Stel je voor: je hebt een goedlopende hamburgertent. Vroeg, laat, het is altijd druk in je zaak. Je hebt vriendelijk personeel, een nette keuken. Je zorgt voor schone tafels en goede stoelen en altijd koele frisdrank om de dorst van de klanten mee weg te spoelen. Het probleem: je mag maar een halve kilo vlees in je keuken hebben, anders voldoet het niet aan de normen van de Keuringsdienst van Waarde. Iets met grotere bederfkans als het te lang in de koelkast ligt.

Als die halve kilo op is, moet je weer naar de groothandel. Maar je bent ook een ondernemer, die netjes belasting betaalt, die omzet en banen creëert. Om precies te zijn: negentig banen. Je bedient op topdagen vijfduizend klanten. En je wil de klant tevreden houden, want wachtende mensen zijn ontevreden mensen. Je besluit een kilo per keer in te slaan en dat netjes, luchtdicht te verpakken tot het verkocht wordt. En die hamburgers van je vliegen eruit. Je zorgt dat je anderhalf kilo, dan twee, vier, negentig, ja, oké, honderdzestig achter klaar hebt liggen. Hamburgers zijn nu eenmaal gewild. Je bent slechts een van de twee hamburgertenten met een vergunning in de wijde omtrek, dus je populariteit is te begrijpen. Lokale politie weet ervan, van je goedlopende hamburgertent, en ze gedogen het. Het OM is het daar ook mee eens. Jarenlang. Want wat geven hamburgereters nu voor overlast? Toch, de hele buurt ruikt nu naar hamburger, iedereen krijgt er trek van. En dan word je opgepakt.

Dit vraagt de Sint zich elk jaar af

Foto van 'Ebru Umar'

Ebru Umar

5 DEC 2017

Elk jaar weer vraagt Sint zich af
Of hij nou ook eens een keer met pensioen mag.
Niet dat de kinderen hem vervelen;
Nee, het zijn de volwassenen die hij wel kan kelen.
En als je naar het Nederlandse trackrecord van 2017 kijkt,
is er maar weinig dat hem nog verblijdt.

Hét event waren de verkiezingen in maart
De uitslag ervan kreeg een 208 dagen durende staart.
Vooraf was de verkiezingsstrijd een gelopen race:
Geert zou ’m winnen, Sint en Pieten maakten zich op voor dat feest.
Natuurlijk moesten de Turken de boel weer verpesten
Ze stuurden een vrouw met hoofddoek om Mark Ruttes fermheid te testen.
Aboutaleb stuurde haar weg;
Rutte werd beloond, Asscher had pech.

Likeability of 5

In andermans hoofd bestaan

Foto van 'Lars van der Werf'

Lars van der Werf

4 DEC 2017

Hoeveel gezichten en namen zou een mens kunnen onthouden? Ik ontmoet heel veel mensen. Meer mensen dan de gemiddelde mens. Dat komt omdat ik boekjes schrijf en mensen die graag gesigneerd willen hebben. Inmiddels heb ik in een jaar of drie zo’n negentig boekhandels door heel het land van binnen gezien. Boekhandels heb je, ben ik achter gekomen, overal. En mensen ook. Veel mensen met allemaal een uniek gezicht en een naam.

Het is niet perse zo dat ik de leukste mensen ook automatisch onthoud. Het is, heb ik gemerkt, behoorlijk willekeurig wie je onthoudt. Zo denk ik soms nog aan Annie in Leeuwarden, die paarse sokken aan had. En vandaag dacht ik zomaar ineens aan ene Bart die in Assen vroeg om een boekje te signeren voor zijn moeder. Allebei zeker meer dan een jaar geleden.