Millennials zijn lui, verwend en narcistisch, toch?

30 augustus 2017 om 15:15 door Jessica Heijmans
Millennials zijn lui, verwend en narcistisch, toch?
Foto: Femmy Weijs

Ze zijn verwend, altijd op zoek naar meer, ongeduldig en niet gewend aan tegenslagen. Er wordt van alles gezegd en geschreven over Generatie Y, oftewel: de millennial. Maar kloppen deze vooroordelen eigenlijk wel?

Lianne Marije Sanders (28), Suzette Hermsen (29) en Anouk Kemper (30) maken in navolging van hun boek de wekelijkse column ‘ZEIK NIET ZO - het echte leven van de millennial’. Op humoristische en schaamteloze wijze beschrijven zij het doodnormale leven van de millennial. Metro legde de dames vijf vooroordelen over hun generatie voor. Millennials...

Zijn extreem verwend door hun ouders

Lianne: Mijn ouders gaven mij niet het idee dat ik alles kon bereiken wat ik wilde. Ik kreeg zeker veel liefde en aandacht van mijn ouders, en dat lijkt mij heel gezond, maar nu ik als zzp'er werk en soms geen inkomen heb, krijg ik echt niet maandelijks geld toegestopt van mijn moeder. Ik had ook echt niet het idee dat iedereen langs een rode loper zou staan te klappen voor mij zodra ik op de arbeidsmarkt zou komen.

Anouk: Ik vind mezelf best wel verwend, niet omdat mijn ouders alles voor mij betaalden - want dat was niet zo - maar ze zijn er wel altijd. Ik kon hen altijd bellen en dan kwam mijn vader met de auto naar mij toe rijden. Ik werd veel ontlast.

Zijn alleen met zichzelf bezig: hallo narcisten!

Anouk: We zijn zeker met onszelf bezig, maar narcistisch vind ik een stap te ver. Het is namelijk niet zo dat we geen oog meer hebben voor andere mensen. Het gaat wel veel over wie ben ik, wat wil ik doen en wat vind ik leuk.

Suzette: Onze generatie is er eentje die zich goed kan laten horen door onder andere social media. Mijn moeder zei laatst 'wij waren ook onwijs met onszelf bezig, zaten met dezelfde dingen waar jullie nu mee zitten en dachten na over de juiste keuzes maken'. Het was toen wellicht minder zichtbaar. Maar in Nederland zijn alle jongeren daar wel mee bezig.

Weten precies wat ze willen

Lianne: Tussen de 20 en 30 jaar ga je ontdekken wat je wilt en dat is heel normaal. Misschien zijn millennials er soms iets te geforceerd en krampachtig mee bezig, maar ik denk niet dat iedereen goed weet wat hij wil. Sterker nog, als iedereen wel zou weten wat hij of zij wil, dan zouden yoga retreats, de school of life en al die andere manieren om te ontdekken wat je wilt, helemaal niet bestaan.

Suzette: Ik denk dat we wel weten wat we niet willen. Het verschil met andere generaties is wellicht dat we hard roepen dat we bijvoorbeeld geen zin hebben in een 9 tot 5 baan, he Anouk. We doen wat we leuk vinden en hetgeen dat we niet leuk vinden, proberen we ook niet te doen.

Weten niet wat hard werken is

Hard lachend: dat weten we wel!

Anouk: Zeker als freelancer. Je moet heel veel werken om te kunnen rondkomen en dat een beetje constant te kunnen volhouden. In mijn geval moet je heel veel tikken en veel 'ja' zeggen.

Suzette: Wij doen losse opdrachten voor Linda en dan krijg je een mailtje met de vraag of je tijd hebt voor een tekst. Wij zeggen altijd 'ja', ook al heb je er eigenlijk geen tijd voor. Ik ga liever om 11 uur 's avonds werken, dan dat ik 'nee' zeg. Voor ons geldt in ieder geval dat we echt weten wat hard werken is. En als ik om mee heen kijk, dan zie ik dat mijn vrienden ook hartstikke hard werken.

Gaat alles voor de wind

Anouk: Nou, helemaal niet! Na het afstuderen hoopte ik gewoon een baan bij de krant te krijgen. Dat ging dus niet door. Ik ben nu bijna 31 en heb niet het idee dat ik straks lekker een huis kan kopen binnen de ring van Amsterdam. Het gaat me wat dat betreft zeker niet voor de wind. Maar in andere opzichten ook weer wel, dus misschien moet ik niet te veel zeiken.

Suzette: We willen natuurlijk ook graag in Amsterdam wonen, terwijl je ergens in het oosten voor hetzelfde geld een hele villa hebt. Wat dat betreft kiezen we er ook zelf voor. Maar, we leven wel in grote onzekerheid met alles: weinig vaste banen en daardoor kunnen we minder makkelijk een huis kopen.

Lianne: Het is heel generaliserend om te zeggen dat het millennials voor de wind gaat. Ik denk dat als je hard werkt, talentvol bent en een beetje geluk hebt, je leven al snel voor de wind gaat. En dat heeft dus niets te maken met een generatie.

Lees de columns van Anouk, Suzette en Lianne elke vrijdag om 12.00 uur in de Metro-app en op Metronieuws.nl!

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!