Scout Henk Grim kijkt samen met verslaggever Marieke van der Voort naar PSV onder 19. / Jean Pierre Reijnen
Likeability of 3

Camera videoSuperscout van FC Bal Op Het Dak

Scout Henk Grim kijkt samen met verslaggever Marieke van der Voort naar PSV onder 19. / Jean Pierre Reijnen

Foto van 'Marieke van der Voort'

9 MEI 2017

Voetbalscout in één dag? Het lijkt onmogelijk. Maar met een spoedcursus van een expert kun je een heel eind komen.

Sommige talenten spelen wekelijks de sterren van de hemel. Maar hoe weet je nu of iemand het écht in zich heeft om het te schoppen tot prof? Verslaggever Marieke van der Voort ging op onderzoek uit. Ze volgde een stoomcursus voetbalscouting en reisde af naar De Herdgang, het trainingscomplex van PSV. Een verslag van een bijzondere voetbaldag.

Rond 12.30 uur arriveer ik bij Paviljoen Op Noord in Eindhoven, normaliter een verzamelplek voor sportievelingen die willen boogschieten, midgetgolfen of crossen door de bossen. De prachtige omgeving is echter ook een prima plek om in alle rust een workshop voetbalscouting te geven, zoals voormalig topscorer van de eerste divisie Henk Grim vandaag gaat doen. De oud-speler van NEC, FC Den Bosch en AZ is al ruim tien jaar scout en deelt zijn kennis graag. „Er wordt vaak heel geheimzinnig over scouting gedaan. Jammer. Want juist door open te zijn en van elkaar te leren, komen talenten eerder bovendrijven.”

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Piet de Visser

Wie denkt dat vooral scouts op de workshop afkomen, heeft het mis. De verscheidenheid is groot, blijkt al snel uit de voorstelronde. De een is jeugdtrainer, de ander scheidsrechter, de volgende heeft een keepersschool opgericht. Eén ding hebben we allemaal gemeen: we zijn liefhebbers. „En dat is het allerbelangrijkste”, verzekert Grim. „Het begint allemaal met passie voor voetbal én de wil om talent te leren herkennen. Op welk niveau je vervolgens aan de slag gaat, maakt volgens hem niet uit. „Wie het in Nederland over scouts heeft, denkt meteen aan Piet de Visser. Maar scout zijn van Chelsea is even moeilijk als van IJsselmeervogels of FC Bal Op Het Dak. Het principe is namelijk hetzelfde: de juiste spelers vinden voor de juiste club.”

Dat klinkt, zeker bij de jeugd, makkelijker dan het is. „Natuurlijk kijk je naar souplesse, motoriek en snelheid. Als dat niet in orde is, zal een speler de top nooit halen. Maar bij het scouten van jong talent komt veel meer kijken dan dat. ‘Jantje is te klein voor een centrale verdediger’, ‘Klaasje gaat het niet halen, hij komt fysiek tekort’, hoor ik trainers soms roepen als een speler nog in de C’tjes zit. Een talent wordt dan bij voorbaat al afgeschreven. Maar dat kun je helemaal niet doen! Je wéét immers niet hoe groot Jantje wordt en hoe sterk Klaasje over een jaar is. De biologische leeftijd van jochies van veertien kan soms wel bijna drie jaar verschillen. De ene speler is vroegrijp, de ander normaal, de volgende laat. Bij de een komt de groeispurt dan ook véél later dan bij de ander. Kijk daarom juist bij de jeugd ook naar de andere facetten: techniek, tactiek, persoonlijkheid en mentale veerkracht.”

Puberteit

Perfect voorspellen wat de tienerjaren met talent doen, kan niemand. Toch zijn er volgens Grim twee belangrijke peilmomenten: 12 en 16 jaar. „Op 12-jarige leeftijd spelen jongens en meisjes al twee jaar op een groot veld. Dan zijn ze helemaal gewend en kun je hun talent goed beoordelen. Als ze zestien zijn, is de puberteit meestal voorbij en krijg je een beeld van hoe ze in het leven staan en verder zijn gevormd.”

Vlak voor we onze kennis langs het veld gaan testen, krijgen we nog wat praktische tips. „Als scout let je puur op de speler die je op dat moment nodig hebt. Of dat nu een linksbuiten of rechtsback is, je volgt elke stap die hij zet. Dat doe je zó intensief dat je soms niet eens weet wat de stand is. Let goed op bij blunders, tegengoals et cetera. Hoe reageert de speler, hoe steekt hij mentaal in elkaar? Ga ook vooral bij het hekje staan waar de spelers het veld op- en afstappen. In het veld zie je hem van 60 meter afstand, maar het is eveneens belangrijk om hem recht in de ogen te kijken, en zijn postuur en houding van dichtbij te zien. En onthoud altijd: al voetbal je nog zo goed, als het fout zit in het koppie, ben je kansloos.”

Vers bloed

De oefenwedstrijd tussen PSV onder 19 en Roda JC onder 21. / Jean Pierre Reijnen

De oefenwedstrijd tussen PSV onder 19 en Roda JC onder 21. / Jean Pierre Reijnen

En dan is het tijd om af te reizen naar De Herdgang. Op het sportcomplex gaan we PSV onder 19 analyseren in de oefenwedstrijd tegen Roda JC onder 21. We zijn benoemd tot scouts van FC Bal Op Het Dak, uitkomend in het rechterrijtje van de eredivisie, en zijn snel op zoek naar vers bloed. Als scouts in spe krijgen we één speler toegewezen met als hoofdvraag: halen of niet?

Voor mij is een iets zwaardere taak weggelegd. Grim heeft mij immers gebombardeerd tot superscout. Met een vette knipoog weliswaar, maar toch… Samen met hem moet ik daarom álle PSV’ers in de gaten houden. Veel tijd om voor te bereiden is er niet. We hebben nog nauwelijks een opstelling in onze handen of het eerste fluitsignaal heeft al geklonken. Mijn oog valt vrijwel meteen op de nummer 7. De rappe rechtsbuiten maakt indruk met een mooie actie, een steekbal op de spits en rondt een kans prima af. Goed genoeg voor FC Bal Op Het Dak? Ja!, schrijf ik snel achter zijn naam. Ook nummer 5 en 6 zie ik in gedachten al voor mijn nieuwe favoriete team spelen. De eerste helft vliegt voorbij en smaakt met een 2-2 ruststand naar meer.

Romário

Tijd voor de tweede helft is er helaas niet. „Wees gerust, op basis van 45 minuten kun je al heel veel zeggen”, verzekert Grim. Nu maar hopen dat die linksbuiten het niet op z’n heupen krijgt terwijl ik daar weinig goeds over op heb gepend, denk ik nog. Romário, waar ik als klein meisje niet over uitgepraat raakte, gaf immers ook vaak een helft niet thuis.

Maar vandaag staat het oefenen natuurlijk voorop en een beeld hebben we zeker. Eenmaal terug in onze vertrouwde leeromgeving begint het evalueren al snel. ‘Ik heb echt genoten van die jongen’, klinkt het over nummer 6, terwijl scout Grim tevreden knikt. De beste speler van het veld, volgens velen. Nog één wedstrijdje bekijken tegen een sterke tegenstander en daarna halen, is de conclusie. ‘Maar die verdediger, nee dat zie ik niet’, gaat het verder. Over de spits lopen de meningen uiteen. ‘Waardeloos!’, is de een duidelijk, ‘een nuttige jongen voor FC Bal Op Het Dak’, vindt een ander. En mijn favoriete nummer 7? ‘Absoluut een goede speler, maar hij is vergeleken met de rest wel al erg oud’, vertelt Grim. Tja, dat wist ik vooraf niet…

Superscout

Net als in de voetbalkantine kan het gesprek nog uren doorgaan. Maar het loopt inmiddels tegen achten en onze maagjes beginnen te knorren. Zelf rijd ik nog even terug naar De Herdgang om de slotfase van PSV onder 15 tegen MVV Maastricht te bekijken. Want hongerig of niet, je wordt niet elke dag tot superscout gebombardeerd.

Paspoort Henk Grim

Henk Grim als speler van NEC (onderste rij, tweede van rechts) in het seizoen 1990/1991. / ANP

Henk Grim als speler van NEC (onderste rij, tweede van rechts) in het seizoen 1990/1991. / ANP

Geboren: 1 april 1962
Plaats: Groesbeek
Clubs als prof:
1982 – 1987: NEC
1987 – 1989: FC Den Bosch, AZ (uitgeleend)
1989 – 1992: NEC
Clubs als scout:
2007 – 2014: NEC (laatste drie jaar hoofdscout)
2015 – heden: FC St. Pauli (2. Bundesliga)
2015 – heden: De Treffers (tweede divisie, hoofdscout)

Bijzonder: Topscorer eerste divisie 1986/1987, 29 goals als aanvaller van NEC


dislike
user_37ed81ff5c4e8929d7c4585de8c9bc9e69bbd4c9_avatar

Views

26

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Schaatsers gooien tegel bij huldiging, twee gewonden
Likeability of 3

Schaatsers gooien tegel bij huldiging, twee gewonden

Een moment na deze foto ligt de tegel in het publiek. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 20:29

Bij de huldiging van de Nederlandse schaatsmannen in het Holland House zijn twee gewonden gevallen. Dat gebeurde toen Sven Kramer, Koen Verweij, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest, die op de achtervolging de bronzen medaille in de wacht sleepten, de zogenoemde 'winnaarstegel' in het publiek gooiden.

Alle Nederlandse medaillewinnaars bij de Spelen in Zuid-Korea krijgen in het Holland House zo'n tegel. Het is de bedoeling dat de winnaar de tegel optilt en dan overhandigt aan het publiek. De supporters geven de tegel vervolgens boven hun hoofden door tot aan het einde van de zaal. Daar wordt de plaquette opgehangen aan de muur met andere Nederlandse medaillewinnaars.

Baldadigheid

De schaatsers ergerden zich zichtbaar aan het rumoer in de zaal tijdens de huldiging. Uit een soort van baldadigheid gooiden ze de tegel daarna iets te hard de zaal in waarbij twee mensen werden geraakt.

Een van de twee gewonden is met een ambulance weggebracht. De ander kon aan de verwondingen worden geholpen in het Holland House. De geschrokken schaatsers gingen direct poolshoogte nemen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

100+

Berghuis en Van Beek knokken op training Feyenoord

Steven Berghuis in actie tijdens de training van Feyenoord. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

VANDAAG, 15:37

In aanloop naar de wedstrijd tegen PSV ging het er bij Feyenoord stevig aan toe tijdens de woensdagtraining. Sven van Beek en Steven Berghuis kregen het flink aan de stok met elkaar.

RTV Rijnmond legde met een camera vast hoe Berghuis zijn ploeggenoot wilde trappen na een stevig duel. Dat pikte Van Beek op zijn beurt niet en probeerde de rechtsbuiten terug te pakken. Om de aanval af te wenden maakte Berghuis slaande bewegingen.

Tot rust

Er moesten meerdere spelers aan te pas komen om het duo uit elkaar te halen. Zo trokken Jens Toornstra en aanvoerder Karim El Ahmadi de woeste Berghuis weg uit het knokpartijtje en moest Eric Botteghin alle zeilen bijzetten om Van Beek tot rust te manen.

Trainer Giovanni van Bronckhorst zal vrijdag op de persconferentie ongetwijfeld aangeven dat hij het prettig vindt dat zijn spelers op het scherpst van de snede trainen. Maar het voorval geeft maar weer eens aan dat het alles behalve het seizoen is van (regerend landskampioen) Feyenoord.

De beelden van RTV Rijnmond:

Feyenoord kan komende zondag een belangrijke rol spelen in de titelstrijd tussen PSV en Ajax. Het verschil tussen de koploper uit Eindhovenaren en de Amsterdammers is vijf punten. Als Feyenoord wint en Ajax klopt in eigen huis ADO Den Haag slinkt de voorsprong tot slechts twee punten en ligt de strijd om het landskampioenschap volledig open.


wow
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

79

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Tien miljoen voor sporttalenten en topsporters
Likeability of 5

Tien miljoen voor sporttalenten en topsporters

Minister voor Medische Zorg en Sport Bruno Bruins (links) hoopt hiermee te voorkomen dat topsporters in de dop afhaken omdat ze niet kunnen rondkomen. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:12

Het kabinet trekt tien miljoen euro uit voor topsport. Het is de bedoeling dat sporttalenten en topsporters vaker deelnemen aan buitenlandse wedstrijden. Ook moeten talenten beter worden begeleid en onkosten van aankomende en gearriveerde topsporters worden vergoed, schrijft minister Bruno Bruins aan de Tweede Kamer.

Bruins hoopt te voorkomen dat topsporters in de dop afhaken omdat ze niet kunnen rondkomen.

We moeten blijven opletten

De rest van het geld gaat naar onder meer ICT-systemen die bijhouden hoe topsporters zich verzorgen, trainen en presteren. Ook wil Bruins het aantal nieuwe hoogopgeleide coaches verzesvoudigen. Ten slotte kunnen ook nieuwe sporten, die bijvoorbeeld voor het eerst mogen meedoen aan de Olympische of Paralympische Spelen, rekenen op extra geld.

Bruins woont deze week de Winterspelen in Pyeongchang bij en constateert dat Nederland het geweldig doet op de medaillespiegels.„ Maar dat we moeten blijven opletten, andere landen zitten allerminst stil. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse sporters zich minder vaak meten met buitenlandse rivalen", schrijft Bruins. Daar is volgens hem nog winst te boeken.

NOC*NSF reageert verheugd op de plannen, die volgens de sportkoepel bijdragen aan de topsportambitie. Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, laat weten dat de wereldranglijsten steeds belangrijker worden voor kwalificaties van WK's en Spelen. „Daarom is het onze hoogste prioriteit om extra te investeren in de deelname aan internationale wedstrijden en trainingsstages."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_fd44cf8ce325a5c86b17510ae838efbc349c1ca1_avatar

Views

65

Oranje zonder sterspeelster Miedema op Algarve Cup

Oranje zonder sterspeelster Miedema op Algarve Cup

Vivianne Miedema viert haar goal tegen Denemarken tijdens de EK-finale van vorig jaar. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het Nederlandse vrouwenelftal kan tijdens de Algarve Cup geen beroep doen op Vivianne Miedema. De vaste spits van de Oranje Leeuwinnen kampt met een scheenbeenblessure.

Miedema is ondanks haar jonge leeftijd - ze is 21 jaar - al een poos de vaste spits van het Nederlands elftal. Ze wist in 55 wedstrijden 42 keer het net te vinden. Ook in de met 4-2 gewonnen EK-finale tegen Denemarken van vorig jaar was ze van grote waarde door twee keer te scoren.

Ook Anouk Dekker afwezig

Bondscoach Sarina Wiegman kan naast Miedema ook geen beroep doen op middenvelder Anouk Dekker. De Almelose heeft te veel last van een knieblessure.

Oranje opent de Algarve Cup op 28 februari met een wedstrijd tegen Japan. Daarna volgen nog groepsduels met Denemarken en IJsland. De twee beste groepswinnaars van drie poules spelen op 8 maart de finale.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

95

Dit is de nieuwe F1-auto van Max Verstappen
Likeability of 5

Dit is de nieuwe F1-auto van Max Verstappen

Red Bull toont bolide voor Verstappen

Foto van 'D. van Aken'

19 FEB 2018

De nieuwe bolide waarin Max Verstappen het komende seizoen rondjes rijdt in de Formule 1 is maandag gepresenteerd door Red Bull Racing. De kleuren van de auto zijn iets anders dan de fans gewend zijn van Red Bull.

Lelijke beugel

De F1-wagen van Verstappen is nu blauw, met zwarte en zilveren vlakken. Maar volgens Red Bull kan de kleurstelling van de auto nog veranderen. Tijdens het testen volgende week op het Circuit van Barcelona zal de definitieve kleurstelling voor 2018 worden onthuld.

Op de foto's die zijn vrijgegeven door het raceteam is de nieuwe halo-cockpit goed te zien. Verstappen liet eerder al weten dat hij dit er lelijk uit vindt zien. De verplichte beugel moet de coureurs beschermen tijdens een ongeluk.

RB14

De nieuwe wagen draagt de naam RB14. Verstappen en zijn Australische teamgenoot Daniel Ricciardo moeten met de auto vanaf maart voor successen gaan zorgen in de Formule 1.

Ricciardo rijdt maandag de eerste kilometers in de RB14. Dat gebeurt op het circuit van Silverstone, op een steenworp afstand van het hoofdkwartier van het team.

Het nieuwe Formule 1-seizoen start op 25 maart met de GP van Australië.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


love
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

1k+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Wordt de titelstrijd toch nog spannend ?

Foto van 'Jeroen Haverkort'

18 FEB 2018

Is het gat van vijf punten met nog tien wedstrijden te gaan nog te dichten? Waar liggen de kansen voor Ajax?

Averij

Opnieuw liep PSV averij op tegen sc Heerenveen. Eerder dit seizoen verloor de koploper in Friesland, nu kwam het in eigen huis niet verder dan 2-2 en verloor het Hirving Lozano ook nog eens met rood. De Mexicaanse topschutter mist zo de topper van volgende week tegen Feyenoord. „We staan nog steeds bovenaan, dus er is geen reden tot paniek”, bagatelliseerde PSV-doelman Jeroen Zoet het puntenverlies van zijn ploeg. Ook coach Phillip Cocu stelde dat er geen man overboord was, maar was wel heel ziek van het gelijkspel: „Het was niet nodig. We hadden de wedstrijd goed in handen, stonden met 2-0 voor. Er was niets aan de hand, tot die rode kaart. Maar goed, ik heb nooit gezegd dat we alle resterende wedstrijden zullen winnen, maar ik verwacht ook niet de concurrentie dat doet.”

Ajax profiteerde van de misstap en won gisteren in Zwolle met 0-1 van PEC Zwolle door een goal van Klaas-Jan Huntelaar. „We zijn heel tevreden”, aldus Ajax-aanvoerder Joël Veltman. „PSV heeft punten verloren, wij hebben goed gespeeld en gewonnen.” Coach Erik ten Hag zag een dominant Ajax en vond dat zijn ploeg met een nulletje of vier had moeten winnen. „Dat dit niet gebeurde was het enige minpuntje.”

Zondag 15 april staan de twee rivalen tegenover elkaar in het Philips Stadion. Stel dat Ajax de topper wint dan is het gat nog maar twee punten. Overigens zijn de statistieken in het voordeel van PSV. Van de 61 competitieduels die in Eindhoven werden afgewerkt tussen de kemphanen ging de winst dertig keer naar PSV, Ajax won maar 16 keer in Eindhoven.

Programma

Maar stel dat het Ajax lukt om in Eindhoven te winnen, dan zijn er dus nog maar twee punten te overbruggen. Volgende week gaat PSV op bezoek bij Feyenoord. De regerend landskampioen kent een teleurstellend seizoen, maar op papier is Feyenoord-PSV in een kolkende Kuip natuurlijk een topper van jewelste. Ajax heeft het heel wat makkelijker: ze krijgen ADO Den Haag op bezoek.

Het programma van de Amsterdammers oogt op het eerste gezicht gemakkelijker dan dat van PSV. Want naast het uitduel met Feyenoord, moet PSV ook nog naar Alkmaar om tegen nummer drie AZ te spelen. Ajax speelt ook nog tegen AZ, maar dan wel thuis. PSV treft daarnaast nog drie ploegen die tegen degradatie strijden en dus alles op alles zullen gooien om maar niet te verliezen: uit tegen Willem II en Roda JC en thuis tegen NAC Breda. Ajax wacht alleen de uitwedstrijd tegen Sparta. Kortom, het kan nog een spannend competitieslot worden.

PROGRAMMA PSV
Zo 25 feb: Feyenoord-PSV
Za 3 mrt: PSV-FC Utrecht
Za 10 mrt: Willem II-PSV
Za 17 mrt: PSV-VVV Venlo
Za 31 mrt: PSV-NAC Breda
Za 7 apr: AZ-PSV
Zo 15 apr: PSV-Ajax
Wo 18 apr: Roda JC-PSV
Zo 29 apr: ADO Den Haag-PSV
Zo 6 mei: PSV-FC Groningen

PROGRAMMA AJAX
Zo 25 feb: Vitesse-Ajax
Zo 4 mrt: Ajax-sc Heerenveen
Zo 18 mrt: Sparta-Ajax
Zo 1 apr: FC Groningen-Ajax
Zo 8 apr: Ajax-Heracles
Zo 15 apr: PSV-Ajax
Wo 18 apr: Ajax-VVV
Zo 29 apr: Ajax-AZ
Zo 6 mei: Excelsior-Ajax

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

75

Heerenveen maakt einde aan zegereeks PSV

Einde zegereeks PSV na rood Lozano

PSV-trainer Phillip Cocu. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

17 FEB 2018

Aan de recordreeks van PSV voor eigen publiek is een einde gekomen. Na 22 competitiezeges op rij in het Philips-stadion moest de koploper van de eredivisie tegen sc Heerenveen genoegen nemen met een gelijkspel: 2-2. PSV kwam met 2-0 voor, maar raakte kort voor rust topscorer Hirving Lozano kwijt met een rode kaart. Met tien man moesten de Eindhovenaren in de tweede helft toestaan dat Heerenveen langszij kwam.

PSV had begin september in Friesland met 2-0 verloren van Heerenveen. Lozano werd toen in het Abe Lenstra-stadion met rood van het veld gestuurd. Dat gebeurde zaterdagavond opnieuw. De Mexicaanse smaakmaker sloeg wild met zijn arm naar achteren toen hij wegdraaide bij zijn bewaker Lucas Woudenberg en raakte de linksback van Heerenveen in het gezicht. Scheidsrechter Dennis Higler was onverbiddelijk en trok direct rood. De kans is groot dat Lozano daardoor volgende week de topper in De Kuip tegen Feyenoord mist.

Foutjes

De thuisclub gunde Heerenveen het meeste balbezit. De Friezen combineerden ook veel makkelijker dan de lijstaanvoerder van de eredivisie, die wachtte op foutjes van de tegenstander. Die kwamen er ook en daar profiteerde PSV optimaal van. Balverlies van Stijn Schaars leidde in de 34e minuut tot een hoekschop voor PSV. Daaruit kopte Santiago Arias de openingstreffer binnen.

Een paar minuten later ging Kik Pierie gruwelijk in de fout. De zeventienjarige verdediger speelde de bal in zijn eigen strafschopgebied te ver voor zich uit. Luuk de Jong kon zo simpel zijn negende doelpunt van het seizoen binnenschieten.

Met spits Henk Veerman voor Pierie ging Heerenveen na rust tegen tien PSV'ers in de achtervolging. Het leidde al snel tot de aansluitingstreffer van Schaars. PSV, dat zich beperkte tot tegenhouden, ontsnapte kort daarna aan een strafschop. In de slotfase viel de gelijkmaker alsnog. Reza Ghoochannejhad frommelde de bal langs Jeroen Zoet (2-2). PSV ging daarna plotseling wel aanvallen en dat leidde nog bijna tot de winnende treffer. Het bleef echter bij 2-2, waardoor Ajax de achterstand op PSV kan terugbrengen tot vijf punten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

71