Sport

Scout Henk Grim kijkt samen met verslaggever Marieke van der Voort naar PSV onder 19. / Jean Pierre Reijnen
Likeability of 3

Camera videoSuperscout van FC Bal Op Het Dak

Scout Henk Grim kijkt samen met verslaggever Marieke van der Voort naar PSV onder 19. / Jean Pierre Reijnen

Foto van 'Marieke van der Voort'

9 MEI 2017

Voetbalscout in één dag? Het lijkt onmogelijk. Maar met een spoedcursus van een expert kun je een heel eind komen.

Sommige talenten spelen wekelijks de sterren van de hemel. Maar hoe weet je nu of iemand het écht in zich heeft om het te schoppen tot prof? Verslaggever Marieke van der Voort ging op onderzoek uit. Ze volgde een stoomcursus voetbalscouting en reisde af naar De Herdgang, het trainingscomplex van PSV. Een verslag van een bijzondere voetbaldag.

Rond 12.30 uur arriveer ik bij Paviljoen Op Noord in Eindhoven, normaliter een verzamelplek voor sportievelingen die willen boogschieten, midgetgolfen of crossen door de bossen. De prachtige omgeving is echter ook een prima plek om in alle rust een workshop voetbalscouting te geven, zoals voormalig topscorer van de eerste divisie Henk Grim vandaag gaat doen. De oud-speler van NEC, FC Den Bosch en AZ is al ruim tien jaar scout en deelt zijn kennis graag. „Er wordt vaak heel geheimzinnig over scouting gedaan. Jammer. Want juist door open te zijn en van elkaar te leren, komen talenten eerder bovendrijven.”

Piet de Visser

Wie denkt dat vooral scouts op de workshop afkomen, heeft het mis. De verscheidenheid is groot, blijkt al snel uit de voorstelronde. De een is jeugdtrainer, de ander scheidsrechter, de volgende heeft een keepersschool opgericht. Eén ding hebben we allemaal gemeen: we zijn liefhebbers. „En dat is het allerbelangrijkste”, verzekert Grim. „Het begint allemaal met passie voor voetbal én de wil om talent te leren herkennen. Op welk niveau je vervolgens aan de slag gaat, maakt volgens hem niet uit. „Wie het in Nederland over scouts heeft, denkt meteen aan Piet de Visser. Maar scout zijn van Chelsea is even moeilijk als van IJsselmeervogels of FC Bal Op Het Dak. Het principe is namelijk hetzelfde: de juiste spelers vinden voor de juiste club.”

Dat klinkt, zeker bij de jeugd, makkelijker dan het is. „Natuurlijk kijk je naar souplesse, motoriek en snelheid. Als dat niet in orde is, zal een speler de top nooit halen. Maar bij het scouten van jong talent komt veel meer kijken dan dat. ‘Jantje is te klein voor een centrale verdediger’, ‘Klaasje gaat het niet halen, hij komt fysiek tekort’, hoor ik trainers soms roepen als een speler nog in de C’tjes zit. Een talent wordt dan bij voorbaat al afgeschreven. Maar dat kun je helemaal niet doen! Je wéét immers niet hoe groot Jantje wordt en hoe sterk Klaasje over een jaar is. De biologische leeftijd van jochies van veertien kan soms wel bijna drie jaar verschillen. De ene speler is vroegrijp, de ander normaal, de volgende laat. Bij de een komt de groeispurt dan ook véél later dan bij de ander. Kijk daarom juist bij de jeugd ook naar de andere facetten: techniek, tactiek, persoonlijkheid en mentale veerkracht.”

Puberteit

Perfect voorspellen wat de tienerjaren met talent doen, kan niemand. Toch zijn er volgens Grim twee belangrijke peilmomenten: 12 en 16 jaar. „Op 12-jarige leeftijd spelen jongens en meisjes al twee jaar op een groot veld. Dan zijn ze helemaal gewend en kun je hun talent goed beoordelen. Als ze zestien zijn, is de puberteit meestal voorbij en krijg je een beeld van hoe ze in het leven staan en verder zijn gevormd.”

Vlak voor we onze kennis langs het veld gaan testen, krijgen we nog wat praktische tips. „Als scout let je puur op de speler die je op dat moment nodig hebt. Of dat nu een linksbuiten of rechtsback is, je volgt elke stap die hij zet. Dat doe je zó intensief dat je soms niet eens weet wat de stand is. Let goed op bij blunders, tegengoals et cetera. Hoe reageert de speler, hoe steekt hij mentaal in elkaar? Ga ook vooral bij het hekje staan waar de spelers het veld op- en afstappen. In het veld zie je hem van 60 meter afstand, maar het is eveneens belangrijk om hem recht in de ogen te kijken, en zijn postuur en houding van dichtbij te zien. En onthoud altijd: al voetbal je nog zo goed, als het fout zit in het koppie, ben je kansloos.”

Vers bloed

De oefenwedstrijd tussen PSV onder 19 en Roda JC onder 21. / Jean Pierre Reijnen

De oefenwedstrijd tussen PSV onder 19 en Roda JC onder 21. / Jean Pierre Reijnen

En dan is het tijd om af te reizen naar De Herdgang. Op het sportcomplex gaan we PSV onder 19 analyseren in de oefenwedstrijd tegen Roda JC onder 21. We zijn benoemd tot scouts van FC Bal Op Het Dak, uitkomend in het rechterrijtje van de eredivisie, en zijn snel op zoek naar vers bloed. Als scouts in spe krijgen we één speler toegewezen met als hoofdvraag: halen of niet?

Voor mij is een iets zwaardere taak weggelegd. Grim heeft mij immers gebombardeerd tot superscout. Met een vette knipoog weliswaar, maar toch… Samen met hem moet ik daarom álle PSV’ers in de gaten houden. Veel tijd om voor te bereiden is er niet. We hebben nog nauwelijks een opstelling in onze handen of het eerste fluitsignaal heeft al geklonken. Mijn oog valt vrijwel meteen op de nummer 7. De rappe rechtsbuiten maakt indruk met een mooie actie, een steekbal op de spits en rondt een kans prima af. Goed genoeg voor FC Bal Op Het Dak? Ja!, schrijf ik snel achter zijn naam. Ook nummer 5 en 6 zie ik in gedachten al voor mijn nieuwe favoriete team spelen. De eerste helft vliegt voorbij en smaakt met een 2-2 ruststand naar meer.

Romário

Tijd voor de tweede helft is er helaas niet. „Wees gerust, op basis van 45 minuten kun je al heel veel zeggen”, verzekert Grim. Nu maar hopen dat die linksbuiten het niet op z’n heupen krijgt terwijl ik daar weinig goeds over op heb gepend, denk ik nog. Romário, waar ik als klein meisje niet over uitgepraat raakte, gaf immers ook vaak een helft niet thuis.

Maar vandaag staat het oefenen natuurlijk voorop en een beeld hebben we zeker. Eenmaal terug in onze vertrouwde leeromgeving begint het evalueren al snel. ‘Ik heb echt genoten van die jongen’, klinkt het over nummer 6, terwijl scout Grim tevreden knikt. De beste speler van het veld, volgens velen. Nog één wedstrijdje bekijken tegen een sterke tegenstander en daarna halen, is de conclusie. ‘Maar die verdediger, nee dat zie ik niet’, gaat het verder. Over de spits lopen de meningen uiteen. ‘Waardeloos!’, is de een duidelijk, ‘een nuttige jongen voor FC Bal Op Het Dak’, vindt een ander. En mijn favoriete nummer 7? ‘Absoluut een goede speler, maar hij is vergeleken met de rest wel al erg oud’, vertelt Grim. Tja, dat wist ik vooraf niet…

Superscout

Net als in de voetbalkantine kan het gesprek nog uren doorgaan. Maar het loopt inmiddels tegen achten en onze maagjes beginnen te knorren. Zelf rijd ik nog even terug naar De Herdgang om de slotfase van PSV onder 15 tegen MVV Maastricht te bekijken. Want hongerig of niet, je wordt niet elke dag tot superscout gebombardeerd.

Paspoort Henk Grim

Henk Grim als speler van NEC (onderste rij, tweede van rechts) in het seizoen 1990/1991. / ANP

Henk Grim als speler van NEC (onderste rij, tweede van rechts) in het seizoen 1990/1991. / ANP

Geboren: 1 april 1962
Plaats: Groesbeek
Clubs als prof:
1982 – 1987: NEC
1987 – 1989: FC Den Bosch, AZ (uitgeleend)
1989 – 1992: NEC
Clubs als scout:
2007 – 2014: NEC (laatste drie jaar hoofdscout)
2015 – heden: FC St. Pauli (2. Bundesliga)
2015 – heden: De Treffers (tweede divisie, hoofdscout)

Bijzonder: Topscorer eerste divisie 1986/1987, 29 goals als aanvaller van NEC


dislike
user_37ed81ff5c4e8929d7c4585de8c9bc9e69bbd4c9_avatar

Views

92

Van der Sar verdedigt Ajax-artsen: Onrechtvaardig

Het spandoek voor Nouri tijdens de eerste thuiswedstrijd van Ajax afgelopen seizoen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 JUN 2018

De voorbij weken waren de woorden over de medische staf van Ajax uiterst hard. Ze hadden - nu alweer bijna een jaar geleden - niet adequaat opgetreden bij situatie van Abdelhak Nouri, die neerstortte tijdens het oefenduel tegen Werder Bremen.

In een column in De Telegraaf neemt Ajax-directeur Edwin van der Sar het voor hen op. ,,Hoe zij in de media zijn neergezet, vind ik erg onrechtvaardig", stelt de oud-keeper. ,,Ze hebben het, weliswaar niet te vergelijken met de familie Nouri, ook zwaar."

Niet kunnen verdedigen


Views

2k+

Martens wil nu alleen nog maar relaxen in de zon

Lieke Martens in actie tijdens de wedstrijd tegen Slowakije. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

13 JUN 2018

Lieke Martens draait haar hoofd een beetje weg en begint te lachen als we vragen of ze blij is dat het seizoen eindelijk voorbij is. „Om heel eerlijk te zijn: ja! Het is een heel mooi jaar geweest, waar ik heel erg van heb genoten. Maar het was ook zwaar. Ik ben nu echt toe aan vakantie.”

Gevoelsmatig lijkt het al veel langer geleden dat de linksbuiten het Nederlands elftal naar de Europese titel leidde, maar een jaar geleden was het toernooi in eigen land nog niet eens begonnen. Daarna kwam haar leven in een stroomversnelling. Zowel op voetbalgebied als privé veranderde er in een korte periode enorm veel. Ze verhuisde naar Barcelona, ging bij haar nieuwe club heel goed geld verdienen, werd uitgeroepen tot beste speelster ter wereld, verbrak haar relatie, werkte aan een boek en ga zo maar door.

Uniek


Views

2k+

Lieke Martens redt Oranjevrouwen tegen Slowakije

Stefanie van der Gragt wordt in het duel met Slowakije over de zijlijn gewerkt. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

12 JUN 2018

De 24.000 toeschouwers in het Abe Lenstra Stadion kwamen gisteravond voor een doelpuntenfestijn, maar de Oranje Leeuwinnen waren dinsdagavond niet bij machte het zwakke Slowakije met grote cijfers te verslaan. Integendeel. Dankzij een prachtige treffer van Lieke Martens werd in blessuretijd de zege toch nog veiliggesteld.

Na de 5-0 zege van vorige week in Noord-Ierland waren de verwachtingen bij de (veelal jonge supporters) hooggespannen. Bovendien had Oranje in deze kwalificatiereeks de uitwedstrijd tegen de Slowaken ook met een 5-0 overwinning afgesloten. In totaal maakte de ploeg van Sarina Wiegman in de eerste duels maar liefst 20 doelpunten, zonder er een tegen te krijgen.

Strafschop


Views

1k+

Likeability of 5

Max Verstappen derde in GP van Canada

Max Verstappen in de GP van Canada / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

10 JUN 2018

Max Verstappen heeft in de Grote Prijs van Canada zijn tweede podiumplaats dit seizoen behaald. De Nederlandse coureur eindigde in zijn Red Bull op de derde plaats. Sebastian Vettel reed in zijn Ferrari van start tot finish aan de leiding. De Duitser nam met zijn vijftigste overwinning in de Formule 1 de leiding in de WK-stand over van Lewis Hamilton, die niet verder kwam dan de vijfde plaats.

Tweede podiumplek

Verstappen was vanaf de derde plek gestart en probeerde in de eerste bocht Valtteri Bottas te passeren. De Finse coureur van Mercedes wist die aanval echter af te slaan en reed daarna weg bij Verstappen. In de laatste ronden kwam de twintigjarige Nederlander nog wel dichtbij, maar Verstappen kon geen aanval meer doen op plek twee.


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

1k+

Nadal pakt voor elfde keer titel van Roland Garros

Rafael Nadal wint Roland Garros / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

10 JUN 2018

Rafael Nadal heeft zondagmiddag voor de elfde keer het grandslamtoernooi Roland Garros gewonnen. Daarmee is de 32-jarige Spanjaard nog altijd de beste tennisser van de wereld.

Zeventien keer winst

In de finale tegen Dominic Thiem liet Nadal zien dat hij ook dit jaar op de titel in Parijs mikte. In drie sets rekende hij af met de Oostenrijkse Thiem (6-4 6-3 6-2).


Views

1k+

Max Verstappen start vanaf derde plek in Canada
Likeability of 6

Max Verstappen start vanaf derde plek in Canada

Max Verstappen start vanaf derde plek in Canada. Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

9 JUN 2018

Max Verstappen begint zondag op de derde plaats bij de Grand Prix van Canada. Sebastian Vettel was bij de kwalificatie het snelst voor Valtteri Botas en Verstappen.

Tevreden


love
user_818e142b2bd8fb22a70551c3bea2eb27492264b0_avataruser_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

1k+

Leeuwinnen rollen Noord-Ierland wederom op: 0-5!

Daniëlle van de Donk maakte een van de treffers/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 JUN 2018

Op weg naar het WK Voetbal hebben de Oranje vrouwen andermaal een overtuigende wedstrijd afgewerkt. Op bezoek bij Noord-Ierland werd er zonder al te veel problemen met 0-5 gewonnen.

Geen herhaling

Begin april werden de Noord-Ieren in Eindhoven nog met 7-0 aan de kant geschoven. Zo'n extreme monsteruitslag zat er in de uitwedstrijd niet in, maar daar zal niemand om malen. 0-5 is bovendien bepaald geen kleine uitslag.


Views

2k+

Rafael Nadal slaat een balletje met Super Mario

Foto: Nintendo

Foto van 'Johan van Boven'

7 JUN 2018

Rafael Nadal stuitert met de bal op het gravel, plukt aan zijn broekje, doet zijn shirt goed, veegt het zweet van zijn hoofd en doet zijn haar achter zijn oren. Het is het vaste ritueel als hij gaat serveren. Maar wat dit keer compleet anders is, is zijn tegenstander. Geen Novak Djokovic of Roger Federer aan de andere kant van het net, maar Super Mario!

De Spanjaard neemt het tegen de loodgieter op in een commercial voor Mario Tennis Aces, een nieuw spel voor de Nintendo Switch, dat op 22 juni wordt gelanceerd. Tijdens de rally lijkt Nadal een voor Mario onhoudbare bal te slaan, maar dankzij een magische sprong kan zijn tegenstander de bal toch nog retourneren.

Bowser


Views

2k+

Dumoulin gaat Froome uitdagen in de Tour de France

Tom Dumoulin op het Giro-podium met Chris Froome en Miguel Angel Lopez/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

6 JUN 2018

Tom Dumoulin gaat de Tour de France rijden en gaat dat doen met de intentie om een goed algemeen klassement te rijden, dat heeft hij bekend gemaakt via zijn ploeg Team Sunweb.

Een bonus

„Ik ben heel trots op wat we al hebben bereikt in de Giro en ieder resultaat dat we kunnen halen in de Tour is een bonus voor dit seizoen", vertelt Dumoulin. „Na een goede Giro hebben we ervoor gekozen om naar de Tour te gaan met de focus op het klassement."


Views

1k+

Winnaars Super Bowl niet welkom bij Donald Trump

Winnaars Super Bowl niet welkom bij Donald Trump

Trump weert winnaars Super Bowl

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

5 JUN 2018

Donald Trump heeft het bezoek van de winnaar van de Super Bowl aan het Witte Huis afgeblazen. De Amerikaanse president breekt daarmee met een oude traditie.

Trots

De Philadelphia Eagles wonnen in februari voor het eerst de belangrijkste sportprijs van Amerika. De American footballers versloegen toen vijfvoudig kampioen New England Patriots en ontvingen een uitnodiging van de president om dit in juni te vieren. Hij trekt deze uitnodiging nu in.


Views

2k+

Ronald Koeman is na oefeninterlands niet negatief

Ronald Koeman is na oefeninterlands niet negatief

Oranje heeft nog een lange weg te gaan volgens Ronald Koeman.

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

5 JUN 2018

Het gaat flink puzzelen worden voor bondscoach Ronald Koeman om het straks Duitsland en Frankrijk lastig te maken in de nieuwe Nations League. Die conclusie trok hij zelf na het gelijkspel met Italië maandagavond. ,,We stuiten op goede tegenstanders, dus we kunnen wel aan de bak."

EK 2020

Vooral in de eerste helft van de oefeninterland tegen Italië leerde Koeman dat hij nog een lange weg te gaan heeft met Oranje. ,,Ik had ook niet verwacht dat ik na vier oefeninterlands kon zeggen dat we ons wel even voor het EK van 2020 gaan plaatsen", zei hij. ,,We hebben nog een lange weg te gaan. We missen niet voor niets twee grote toernooien op rij."


Views

1k+

Van der Gragt en Martens gaan samenwonen in Spanje

Lieke Martens en Stefanie van der Gragt (rechts) vieren feest tijdens het gewonnen EK in eigen land. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

5 JUN 2018

Een meisje van pakweg negen jaar oud vertelt langs het trainingsveld van de Oranjevrouwen trots over haar spreekbeurt over Lieke Martens. Op internet had ze zo’n beetje alles opgezocht wat er over de linksbuiten van het Nederlands elftal te vinden is en gedeeld met haar klasgenootjes. Ze was maandag duidelijk niet de enige fan van Martens op de KNVB-campus, want een handvol meisjes had een shirt (en sommigen zelfs ook een broekje én sokken) van FC Barcelona aangetrokken. Rugnummer 22 en daarboven de achternaam van hun favoriete speelster.

De bekendste voetbalster van Nederland schitterde door afwezigheid. Ze meldt zich pas vandaag in het trainingskamp van de Leeuwinnen, die zich voorbereiden op de WK-kwalificatieduels met Noord-Ierland en Slowakije. Er was wel een andere international die zich tegenwoordig werknemer van FC Barcelona mag noemen. Vanuit de dugout volgde Stefanie van der Gragt de oefensessie van haar ploeggenoten. Met figuurlijk een kersvers contract van de Catalaanse club.

Belangstelling


Views

4k+

Dreunt de klap rond Nouri nu nog langer na?

Ajax had afgelopen seizoen logischerwijs moeite om de focus op het voetbal te houden. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

4 JUN 2018

Volgens het contract zou Ajax volgende maand eigenlijk op trainingskamp in het Oostenrijkse Zillertal moeten. Maar de club wil de spelers niet confronteren met de plek waar zich vorig jaar het leed rond Abdelhak Nouri voltrok. Toch zullen de Ajacieden de komende tijd zo nu en dan zijn naam weer voorbij horen komen in het nieuws.

De familie van ‘Appie’ stapt namelijk naar de arbitragecommissie van de KNVB, omdat het Ajax verantwoordelijk houdt voor de ernstige gevolgen die Nouri heeft overgehouden aan het moment waarop hij tijdens de oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in elkaar zakte door hartfalen. De Amsterdamse club weigert de verantwoordelijkheid echter op zich te nemen.

Beste maatje


Views

900+

Likeability of 5

Gullit: Gebrek aan leiders is schuld van trainers

Ruud Gullit won als leider van Oranje het Europees kampioenschap van 1988. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

3 JUN 2018

Geef Ruud Gullit zonnig weer op een prachtige golfcourse en zijn dag kan niet meer stuk. Toch maakte de ex-aanvoerder van het Nederlands elftal dat in 1988 Europees kampioen werd, zich zondag tijdens de ING Golfweek in Tilburg tussen de holes door een beetje boos. Waar hij vroeger in staat was om zijn ploeg op sleeptouw te nemen, daar is in het huidige Nederlands elftal nauwelijks een vorm van leiderschap te bespeuren.

„Deze generatie is zó anders. Al hun trainers vertellen wat zij moeten doen. Jij doet dit, en jij dat dat. Allemaal opdrachtjes. Ze kunnen niet zelf nadenken. Dus weten ze niet hoe ze bepaalde situaties in het veld moeten oplossen”, aldus Gullit, die in zijn jeugd op een heel andere manier als voetballer opgroeide.

Ruud Gullit in actie tijdens de ING Golfweek in Tilburg. Foto: ANP


like
user_f8b3495c61ee6e6e9df4abcba925ea71b6c02d15_avatar

Views

2k+

Verhoeven kijkt na winst uit naar rematch Badr Hari. / ANP

Verhoeven kijkt na winst uit naar rematch Badr Hari

Rico Verhoeven wint zijn gevecht met Badr Hari tijdens de GLORY COLLISION en GLORY 36 in 2016. / ANP

Foto van 'metronieuws'

3 JUN 2018

Rico Verhoeven heeft zijn wereldtitel met succes verdedigd door het kickboksgevecht met de Kroaat Mladen Brestovac te winnen. Na vijf rondes werd Verhoeven tot winnaar uitgeroepen door de jury.

Verhoeven en Brestovac stonden in Birmingham tegenover elkaar. Promotor Glory maakte eerder bekend dat de partij de status van wereldtitelgevecht heeft gekregen.

Helse strijd


Views

2k+

Geen uitspraak dopingzaak Froome voor de Tour

Froome tijdens de laatste etappe van de Giro. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 JUN 2018

De wielrenunie UCI zal hoogstwaarschijnlijk voor de Tour de France op 7 juli geen uitspraak kunnen doen over de dopingaffaire rond wielrenner Chris Froome. Dat zegt de voorzitter van de UCI, David Lappartient, in de Franse krant Le Parisien.

Pagina's dik rapport

Het is een wetenschappelijk rapport van zo’n 1.500 pagina’s dik dat de dopingzaak rondom Froome vertraagt. Lappartient had gehoopt de uitspraak al te kennen voordat de Giro begon, maar nu denkt hij het zelfs niet voor de Tour de France te kennen.


Views

2k+

Nederland speelt 1-1 tegen Slowakije in oefenduel

Nederland speelt 1-1 tegen Slowakije in oefenduel

Quincy Promes viert zijn 1-1

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

31 MEI 2018

Oranje heeft het oefeninterland tegen Slowakije met een gelijkspel afgesloten. Beide ploegen verlieten het veld van de City Arena in Trnava met een stand van 1-1.

Adam Nemec scoorde in tien wedstrijden nooit voor Willem II. Hij kreeg na acht minuten van Daley Blind alle gelegenheid om wel voor Slowakije raak te koppen. De voorsprong van de thuisploeg was verdiend. Oranje ontsnapte aan een grotere achterstand toen Marek Hamsik rakelings naast kopte en Juarj Kucka de lat raakte.

Gelijk


Views

2k+

Arbiters Kuipers en Makkelie hebben wél WK-koorts

Björn Kuipers begint in Rusland aan zijn vierde grote eindtoernooi. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

30 MEI 2018

Je kunt het vergelijken met een bingo-avond, maar dan met iets grotere belangen. Een zaal gevuld met scheidsrechters die allemaal gespannen naar een groot scherm kijken. Op het podium staat Massimo Busacca, de scheidsrechtersbaas van de FIFA, en een voor een verschijnen de eerste poulewedstrijden van het WK. Vervolgens verschijnt bij elk duel de naam van de aangewezen scheidsrechter en zijn team. De arbiters veren op, ballen hun vuist, geven hun assistenten een highfive en feliciteren hun collega’s met óók een mooie pot op het allerhoogste podium van het internationale voetbal.

Björn Kuipers kan er smakelijk over vertellen. De 45-jarige scheidsrechter heeft het tenslotte al aardig wat ervaring op dit gebied. Het EK van 2012 was zijn eerste eindtoernooi, daarna volgden het WK in Brazilië en het EK in Frankrijk. „Dat is voor ons de WK-koorts, het is altijd spannend welke wedstrijd je krijgt”, zegt hij. „Vier jaar geleden begonnen wij met Engeland - Italië, een geweldige kraker. De tweede wedstrijd was Zwitserland - Frankrijk, een superbelangrijk duel om plaatsing voor de achtste finale. Daarna Colombia - Uruguay, een Zuid-Amerikaanse clash. Toen bleef het Nederlands elftal goed presteren, dus was het toernooi voor ons voorbij.”

Poef, poef, poef


Views

3k+

Bezoek Van Gerwen aan Oranje meer dan pijlen gooien

Michael van Gerwen bracht maandag een bezoek aan het Nederlands elftal. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

29 MEI 2018

Michael van Gerwen wist maandagavond even niet wat hij meemaakte, toen hij een leg moest afstaan aan Wout Weghorst. De spits van AZ en het Nederlands elftal kwam tijdens een potje ‘301’ eerder op nul uit dan de beste darter ter wereld.

Weghorst kreeg dan ook een klaterend applaus van zijn medespelers én van Van Gerwen zelf. „Ik had weinig illusies, maar ik gooide al mijn negen pijlen perfect. 140, 123 en toen gooide ik mijn dubbel ook in één keer uit. Dat was heel gaaf”, aldus de held van de avond tegenover Ons Oranje, het mediakanaal van de KNVB.


Views

3k+