Zijn Ten Cate en Gullit juiste mensen voor Oranje?

19 april 2017 om 08:45 door Sander Schomaker
Zijn Ten Cate en Gullit juiste mensen voor Oranje?

Sinds bondscoach Danny Blind een maand geleden werd ontslagen, is de KNVB druk op zoek naar een opvolger. Als het aan de bond ligt, zou Oranje voor het eerst sinds 1978 verder gaan met een buitenlandse bondscoach. Maar het Duitse Bild meldde dinsdag dat de beoogde kandidaat, de Duitser Roger Schmidt, geen zin heeft in een baan als bondscoach. Daarmee gaat de KNVB waarschijnlijk over op plan B: het duo Henk ten Cate/Ruud Gullit.

Zijn Ten Cate en Gullit de juiste mensen voor Oranje?

Gullit en Ten Cate zijn een gelegenheidsduo dat nooit eerder heeft samengewerkt. Daarmee zou de KNVB dus een grote gok nemen. Beide coaches hebben ook al jaren geen topclub meer onder hun hoede gehad. Gullit werkte in 2005 voor het laatst als trainer bij topclub Feyenoord. Daarna nog een seizoentje in Amerika bij LA Galaxy en zes maanden in Tsjetsjenië bij Terek Grozny. Ten Cates laatste topclub was Ajax. Daarna was hij werkzaam bij Chelsea (assistent), Panathinaikos, Al-Ahli, Umm-Salal, Shandong Luneng, Sparta en Al-Jazira.

Hoe komt de KNVB überhaupt bij dit duo?

De KNVB is op dit moment een stuurloos schip zonder kapitein en dus een bond zonder toekomstvisie. Technisch directeur Hans van Breukelen en commercieel directeur Jean-Paul Decosseaux zochten daarom advies bij iedereen die zij konden bedenken. Zo waren er gesprekken met Arjen Robben, Kevin Strootman en Wesley Sneijder en met de technisch directeuren van Feyenoord, Ajax, PSV en AZ en uiteraard ook met Louis van Gaal. Zo rolde er een eerste keuze uit voor de Duitser Roger Schmidt. Als tweede optie kwam het duo Ten Cate/Gullit uit de koker.

Is het niet verstandiger als de KNVB eerst een tussenpaus aanstelt en pas na de WK-kwalificatie een nieuwe bondscoach voor de lange termijn benoemt?

Waarschijnlijk wel. De kans op een mislukking voor elke bondscoach die er momenteel instapt is enorm groot, omdat Oranje er al belabberd voorstaat in de WK-kwalificatie. Bovendien lijkt het slimmer om eerst orde op zaken te stellen binnen de KNVB en daarna pas een definitieve keuze te maken voor een nieuwe bondscoach.

Ooit was bondscoach van Oranje één van de meest gewilde jobs in voetballand, waarom nu niet meer?

Het lijkt er momenteel op dat niemand zijn handen meer wil branden aan het aftakelende Nederlands elftal. Na Louis van Gaal, Ronald Koeman en Frank de Boer heeft nu dus ook de werkloze Duitser Schmidt bedankt voor Oranje. Er valt dan ook weinig eer te behalen aan het huidige Nederlands elftal. Er komen weinig topspelers aan en de oude garde gaat niet zo lang meer mee. Oranje miste al het EK van 2016 en dreigt nu ook het WK 2018 niet te halen. Nederland staat in groep A vierde achter Frankrijk, Zweden en Bulgarije. Op de FIFA-wereldranglijst is Oranje, dat in 2011 nog even lijstaanvoerder was, gekelderd naar plek 32.

Kan het duo Ten Cate/Gullit dan onmogelijk succes hebben met Oranje?

Dat zeker niet. Gullit heeft als voormalig wereldtopper nog steeds veel krediet bij de spelers. Ten Cate heeft bij Barcelona met de allergrootste spelers in de voetbalwereld gewerkt en ook daarvoor hebben de internationals ongetwijfeld veel respect. Gullit en Ten Cate kunnen spelers als geen ander op hun gemak laten voelen en de sfeer binnen Oranje verhogen. Of het genoeg is voor resultaten, moeten we afwachten.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!