Sport

Vitessespeler Milot Rashica is dol op de Efteling

Foto van 'Jeroen Haverkort'

24 APR 2017

Milot Rashica hoopt met Vitesse komende zondag ten koste van AZ de beker te winnen. Tijd om met hem zijn Instagramfoto's onder de loep te nemen.

Een van je eerste foto’s die je hebt gepost op Instagram is er een van lang geleden. Kleine Milot op de fiets…
Zo die is echt oud. Volgens mij was die fiets niet van mij. Ik voetbalde altijd. Ik kijk ook niet blij, haha.

Waar is deze foto genomen?
In Albanië. Ik ben geboren in Kosovo, maar toen de oorlog uitbrak vluchtte mijn familie naar Albanië. Mijn vader Nexhmedin kon niet mee, het duurde maanden totdat we hem terugzagen. Volgens mijn moeder Fazile huilde ik veel als kleine jongen en stopte ik pas toen ik mijn vader weer zag.

Wat heb je van de oorlog meegekregen?
Ik kan me niks van die tijd herinneren. Ik was twee jaar oud toen we naar Albanië vluchtten. Mijn ouders, broer en zussen hebben de oorlog bewuster meegemaakt, maar praten er amper over. Het is geen gespreksonderwerp binnen onze familie. We zijn blij dat we elkaar nog hebben en dat het allemaal goed met ons gaat. Mijn ouders en mijn broer Mirsad wonen weer in Kosovo en mijn zussen wonen, net zoals ik, in het buitenland. Blerina in Oslo, Albulena in Londen. We hebben een grote familie, met veel ooms, tantes, neven en nichten. We zitten overal; in Duitsland, Verenigde Staten, noem maar op. Maar iedereen gaat tijdens de vakantie terug naar Kosovo. Onze band is heel erg hecht.

Dit is je vader, hoe belangrijk is hij voor jou?
Ontzettend belangrijk. Hij heeft me altijd gesteund. Hij is tandarts en mijn moeder is zijn assistente. Hij heeft een eigen kliniek, maar als ik moest voetballen of trainen gooide hij de kliniek dicht en bracht hij me naar mijn wedstrijd. Soms waren dat autoritten van drie uur of langer. En als ik nieuwe schoenen nodig had of kleding was dat nooit een probleem. Ik heb een ontzettende fijne jeugd gehad, ik bof gigantisch.

Wie is dit?
Mijn grote broer. Ik ben de Benjamin van het stel. Mirsad is negen jaar ouder dan ik ben, Albulena 10 jaar ouder en Blerina vijf jaar ouder. Ze zijn heel belangrijk voor me. Een van de moeilijkste dingen, waar ik het echt zwaar mee had, is dat ik zijn bruiloft moest missen. Ik zat net bij Vitesse en we moesten spelen dat weekend. Hoewel mijn familie snapte dat ik er niet bij kon zijn, omdat ik voor mijn kans bij Vitesse moest gaan, was het voor iedereen een domper. Ik heb toen via Skype de bruiloft gevolgd. En ik moest heel veel foto’s kijken toen ik ze daarna weer voor het eerst zag.

Jij gaat zelf binnenkort ook trouwen of niet?
Over een jaartje of twee, maar we zijn al wel verloofd. Dit is een foto van mij en Belkiz op ons verlovingsfeest. Bij ons in Kosovo is het traditie dat je dan ook een feest geeft voor je familie. Het is een teken van respect richting je nieuwe familie om een feest te geven. Net zoals ik, komt Belkiz uit Vushtrri, een kleine stad in het noordoosten van Kosovo. Vushtrri is mijn thuis en dat zal het altijd blijven. Toen ik net bij Vitesse zat, ging ik iedere vrije dag terug. Nu ga ik minder vaak. Al dat reizen is natuurlijk niet zo goed. Het helpt ook dat Belkiz nu bij me is en mijn familie komt nu vaker naar Arnhem. Ze proberen zo veel mogelijk wedstrijden te zien. Ze zijn er nu ook. Ik heb vijftien kaarten moeten regelen voor de bekerfinale. Straks in De Kuip is er een speciaal Rashica-vak, haha.

Hoe heb je haar gevraagd?
Mmm, volgens mij was dat tijdens een etentje.

Ben je een romantische jongen?
Haha, niet echt. Soms doe ik wel iets leuks voor haar, maar eigenlijk moet ik dat vaker doen.

Je bent 20 jaar. Vind je jezelf niet te jong om te trouwen?
Nee, ik ken Belkiz nu drie jaar. Het is fijn dat ze dezelfde achtergrond heeft als ik en nu bij me is. In het begin zat ik in mijn eentje en dat was moeilijk. Ik verveelde me, lette minder goed op mijn voedsel en ging weleens te laat naar bed.

Ging je stappen?
Nee, ik zit graag thuis. Maar soms vergat ik de tijd terwijl ik aan het gamen was of als ik een film aan het kijken was. Met Belkiz is mijn leven regelmatiger. Dat is goed voor een sporter. En het is natuurlijk gezelliger.

Hebben jullie het naar je zin in Nederland?
Ja, de mensen zijn aardig. Het is fijn dat iedereen hier Engels spreekt. De faciliteiten zijn fantastisch bij Vitesse. We zitten hier op Papendal. Kijk om je heen, dit is toch prachtig? Verder is het een schoon en mooi land. Soms maken we uitstapjes. Mijn moeder is dol op bloemen. Ze is hier nu een paar dagen, dus ik wil haar meenemen naar De Keukenhof.

Je bent ook al naar de Efteling geweest zie ik.
Ja, fantastisch was dat! Ik was met mijn broer. Die attractie met die vogel was het gaafst. De adelaar is mijn lievelingsdier. Het is het symbool van Kosovo en Albanië. Ik maak ook altijd een adelaar met mijn handen op mijn hart als ik scoor.

Je hebt twee interlands voor Albanië gespeeld, daarna koos je voor Kosovo. Waarom was dat?
Ik ben er geboren en het is mijn thuis. Het was ook geen keuze tegen Albanië, maar voor Kosovo. Toen Kosovo door de FIFA werd erkend besloot ik voor mijn geboorteland te kiezen. Ooit hoop ik dat Albanië en Kosovo één land worden. Dat is de wens van veel mensen.

Deze foto heb je zelf uitgekozen. Waarom?
Dit was de eerste interland van Kosovo. We speelden 1-1 gelijk tegen Finland. Het was een mijlpaal en iedereen was trots. Voor de wedstrijd zat ik met vijf spelers, die ook eerst voor Albanië uitkwamen, in grote spanning. We moesten wachten totdat de FIFA ons vrij zou geven. Dat gebeurde pas een paar uur voor de wedstrijd. Iedereen was zenuwachtig, niemand wist waar hij aan toe was. De bondscoach liep te ijsberen. Hij had twee opstellingen gemaakt, was de hele tijd aan het puzzelen. Toen de FIFA besloten had dat wij mochten spelen, schreeuwde iedereen het uit van blijdschap. Dat was zo’n ongelooflijk mooi gevoel.

Is het toeval dat je voor Vitesse hebt gekozen gezien je liefde voor de adelaar?
Haha, het is een mooie bijkomstigheid. Ik wilde graag naar Nederland, omdat jonge spelers hier een kans krijgen. Daarbij ben ik een flankaanvaller, Nederland past goed bij me. Ik was in 2014 al op proef geweest en dat beviel uitstekend. Ik was dan ook blij dat ik een jaar later een contract kreeg.

Je hebt je ogenschijnlijk makkelijk aangepast. Je groeide meteen uit tot een basisspeler, je scoort en geeft assists. Waar ligt jouw plafond?
Ik moet eerlijk zeggen dat het mij ook wel een beetje heeft verbaasd hoe snel ik mij heb aangepast. Het niveau was stukken hoger dan ik gewend was. Waar mijn plafond ligt is moeilijk te zeggen. Real Madrid is in ieder geval mijn lievelingsclub, omdat Ronaldo daar speelt.


Oranje Leeuwinnen naar kwart finales WK voetbal

Oranje Leeuwinnen naar kwartfinales WK voetbal

Martens viert na de eerste goal / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

3 UUR

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben zichzelf weten te plaatsen voor de kwartfinales van het WK voetbal. In de volgende wedstrijd zullen ze tegen Italië spelen, dat eerder op de avond won van China.

Niet gestrest

Om in het toernooi te blijven moesten de vrouwen van Japan winnen. Met de winst zijn ze direct geplaatst voor de kwartfinales van het toernooi. Voor de aanvang van de wedstrijd was de sfeer relaxt, vertelt een verslaggever in het programma M. „Ze zijn heel ontspannen", vertelt de verslaggever over de voetbalvrouwen. „Ze zijn echt minder gestrest, terwijl dit de knock-out fase is. Het is nu erop of eronder."


Verstappen niet op het podium, Hamilton wint

Max Verstappen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

23 JUN 2019

Het is Max Verstappen zondag bij de Grand Prix van Frankrijk niet gelukt om op het erepodium te eindigen. In een race zonder spektakel startte en finishte de Nederlandse Formule 1-coureur van Red Bull als vierde.

De zege ging voor de zesde keer in acht wedstrijden dit seizoen naar de Brit Lewis Hamilton van Mercedes. De vijfvoudig wereldkampioen vergrootte hierdoor zijn voorsprong in de WK-stand. Verstappen staat in die rankschikking voorlopig op de vierde plek.

Bottas en Leclerc


Verstappen start op P4 in GP van Frankrijk

Max Verstappen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 JUN 2019

Max Verstappen begint de Grote Prijs van Frankrijk zondag vanaf de vierde plaats. De Nederlandse Formule 1-coureur zette in zijn Red Bull een tijd neer van 1.29,409. Lewis Hamilton verzekerde zich opnieuw van poleposition.

De Britse leider in de WK-stand klokte 1.28,319 en was daarmee net wat sneller dan Valtteri Bottas, zijn Finse ploeggenoot van Mercedes: 1.28,605. Charles Leclerc werd derde. Pierre Gasly, teamgenoot van Verstappen, noteerde de negende tijd. De Duitser Sebastian Vettel (Ferrari) start vanaf de zevende positie.

Niet top


Nederland harkt eerste plakken European Games binnen

Marianne Vos pakte zilver/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

22 JUN 2019

Op de European Games in Minsk zijn de eerste medailles voor Nederland binnen. Bij de wielerwedstrijd op de weg voor vrouwen was zaterdagmiddag er zelfs een een-tweetje voor de Oranje-equipe.

De hele Nederlandse ploeg reed een sterke koers, waarna Lorena Wiebes het kon afronden in de sprint. Bovendien was de snelste achter haar Marianne Vos die al ver voor de meet haar handen in de lucht stak, toen ze zag dat haar landgenote won.

Handboogschieten


Nederlandse voetbalsters groepswinnaar na derde zege

Nederlandse voetbalsters groepswinnaar na derde zege

De Nederlandse voetbalsters hebben ook hun laatste groepswedstrijd op het WK gewonnen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 JUN 2019

De Nederlandse voetbalsters hebben ook hun laatste groepswedstrijd op het WK gewonnen en treffen nu Japan in de achtste finales. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman versloeg Canada in Reims met 2-1. Invalster Lineth Beerensteyn maakte een kwartier voor tijd het winnende doelpunt.

De Europees kampioen was kort na rust op voorsprong gekomen via Anouk Dekker. Christine Sinclair trok de stand al snel weer gelijk met haar 182e doelpunt in de nationale ploeg. De Canadese vedette heeft nu op vijf WK's gescoord, net als de Braziliaanse aanvalster Marta. Beerensteyn tikte in de 75e minuut de 2-1 binnen.

Als winnaar van groep E treft Oranje nu dinsdag in Rennes de nummer twee van groep D, Japan. Vier jaar geleden stonden beide landen ook al tegenover elkaar in de achtste finales. Toen won Japan met 2-1.


Tom Dumoulin niet naar Tour de France

Tom Dumoulin niet naar Tour de France

Tom Dumoulin gaat niet naar de Tour de France. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

20 JUN 2019

Tom Dumoulin gaat niet van start in de Tour de France. Hij kampt nog steeds met de naweeën van zijn val tijdens de Giro d’Italia. Dat laat hij weten aan de NOS.

„De Tour gaat hem niet meer worden”, zegt Dumoulin tegen de omroep. „Ik had niet verwacht dat het herstel van de knie zo gecompliceerd zou worden.”

Stukje grind


Trainer Erik ten Hag blijft bij Ajax

Erik ten Hag tijdens een eerdere persconferentie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 JUN 2019

Het ziet ernaar uit dat trainer Erik ten Hag nog wel even bij Ajax blijft. Zijn contract met de voetbalclub is met twee jaar verlengd. De 49-jarige trainer is nu tot de zomer van 2022 verbonden aan de landskampioen uit Amsterdam.

Landstitel

Ten Hag is sinds 1 januari 2018 hoofdtrainer van Ajax, waar hij de ontslagen Marcel Keizer opvolgde. Hij was in zijn eerste halfjaar niet succesvol maar leidde de club uit de hoofdstad het afgelopen seizoen naar de landstitel en de winst van de KNVB-beker. Ook bereikte Ajax de halve finales van de Champions League.


Michel Platini opgepakt voor corruptie WK 2022

De 63-jarige Fransman, voormalig topvoetballer, fungeerde jarenlang als voorzitter van de Europese bond UEFA en als vicevoorzitter van de mondiale federatie FIFA. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 JUN 2019

Franse justitie heeft Michel Platini laten oppakken op verdenking van corruptie bij de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar. Dat meldt de onderzoekswebsite Mediapart. Platini zou zijn vastgezet op het kantoor van de anticorruptie-eenheid van justitie.

Dubieuze financiële deal

De 63-jarige Fransman, voormalig topvoetballer, fungeerde jarenlang als voorzitter van de Europese bond UEFA en als vicevoorzitter van de mondiale federatie FIFA. Platini raakte echter in opspraak vanwege een dubieuze financiële deal met FIFA-voorzitter Sepp Blatter uit 2011. Beiden werden eind 2015 in eerste instantie voor acht jaar geschorst. Na diverse beroepszaken werd de straf voor Platini teruggebracht naar vier jaar, die van Blatter naar zes jaar.


Herstelde Ibrahim Afellay tekent contract bij PSV

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

18 JUN 2019

Ibrahim Afellay gaat weer voetballen bij PSV. De 33-jarige middenvelder tekent een contract voor één jaar bij de Brabantse club en sluit per direct aan bij de selectie van hoofdtrainer Mark van Bommel.

Afellay keerde in maart al terug in Eindhoven, aanvankelijk alleen met de bedoeling om bij zijn oude club aan zijn herstel te werken. Het heeft nu echter zelfs geresulteerd in een dienstverband.

Zware tijd achter de rug


Bertens verliest finale Rosmalen na vijf matchpunten

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 JUN 2019

Kiki Bertens heeft op het grastoernooi van Rosmalen naast de titel gegrepen. De als eerste geplaatste Bertens liet in de finale tegen de Amerikaanse Alison Riske vijf wedstrijdpunten onbenut. Ze verloor met 0-6 7-6 (3) 7-5. Bertens gaf een voorsprong van 6-0 en 4-1 uit handen.

Uitglijder

De schrik was groot toen Bertens in de beginfase van de tweede set uitgleed. Ze liep meteen naar haar bankje en kreeg een behandeling buiten de baan, waardoor de partij meer dan vijf minuten stillag. Bertens keerde rennend terug op het centrecourt en dat werd met een luid applaus ontvangen. Met een ingepakt bovenbeen leek ze de finale tot een goed einde te brengen, maar Riske zorgde voor een anticlimax in Rosmalen.


Bertens in Rosmalen twee keer naar halve finale

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUN 2019

Kiki Bertens lijkt de kater van haar ziekte op Roland Garros lekker weg te slaan. De Nederlandse tennister staat op Rosmalen zowel in het enkel- als het dubbelspel in de halve finale van het WTA-toernooi.

6-3, 6-3

De als eerste geplaatste Bertens, de enige overgebleven geplaatste speelster in het vrouwentoernooi, was in twee sets te sterk voor de Russin Natalja Vichljantseva 6-3, 6-3. Bertens had eerder op de dag haar partij in de tweede ronde gewonnen van landgenote Arantxa Rus (7-5, 6-3). Die partij was donderdagavond stilgelegd wegens de regen.


Supporters voorkomen zondagavondduels in Eredivisie

Ajax mag proberen zijn titel te verdedigen in het nieuwe seizoen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUN 2019

Er komen vooralsnog geen Eredivisie-wedstrijden op de zondagavond. Hoewel dat oorspronkelijk het plan was, heeft een collectief van supportersverenigingen en de lokale autoriteiten daar tijdens een vergadering met de KNVB een stokje voor gestoken.

Meer ruimte

Volgens manager competitiezaken Jan Bluyssen was het geen commercieel plan van de KNVB om op zondag pas wedstrijden om 20.00 te laten beginnen. „Het was de insteek om de clubs die Europees voetbal spelen meer ruimte te geven."


Froome mist Tour na zware val, sterke test Dumoulin

Chris Froome/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 JUN 2019

Chris Froome mist de Tour de France, die op 6 juli van start gaat in de Belgische hoofdstad Brussel. De 34-jarige Brit van Team Ineos is woensdag tijdens de verkenning van de tijdrit in het Critérium du Dauphiné zwaar ten val gekomen. De viervoudig Tourwinnaar werd afgevoerd naar een ziekenhuis. Teammanager Dave Brailsford heeft aan Franse media bevestigd dat Froome niet kan starten in de Ronde van Frankrijk.

Neusgaten legen

Volgens berichten viel Froome op het moment dat hij zijn stuur even had losgelaten. „Hij kwam even met zijn hand van het tijdritstuur om zijn neusgaten te legen, en vervolgens kwam er een windhoos en kon hij een val niet voorkomen", zo meldt het Algemeen Dagblad. De windhoos van 60 kilometer per uur gooide hem tegen een muur aan.


Oranje neemt Le Havre over: mars trekt naar stadion

Videostil

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUN 2019

Op dag vier van het WK vrouwenvoetbal komen de Oranje Leeuwinnen eindelijk voor het eerst in actie. Nieuw-Zeeland is de tegenstander en de fans die zijn ook in grote getalen afgereisd naar het Franse Le Havre.

Net zoals bij wedstrijden van de mannen op eindtoernooien trekt er ook voor deze wedstrijd een grote groep fans door de straten van de stad richting het stadion. Dat is te zien op beelden die gedeeld worden via het officiële Twitter-kanaal van de nationale ploeg.


Rust bij Groenen: Niks anders aan mijn hoofd dan WK

Jackie Groenen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUN 2019

Voor de tweede keer ooit staan de Oranje Leeuwinnen op het WK. Alleen dit keer doen ze dat als regerend Europees kampioen. Jackie Groenen is een van de architecten van de ploeg. „We zijn beter op elkaar ingespeeld dan twee jaar terug.”

„Twee jaar geleden vlak voor het EK kon ik nog even afspreken met Jackie Groenen voor een interview via Skype”, vertelt een collega-journalist na afloop van het rondetafelgesprek met de middenvelder van de Oranje Leeuwinnen. Dat hij tot zijn teleurstelling haar nu met een paar collega’s moest delen, zegt genoeg over de enorm toegenomen populariteit van het vrouwenelftal.

De ploeg van Sarina Wiegman is hot en voor de regerend Europees kampioen zijn de verwachtingen hooggespannen voor het aanstaande wereldkampioenschap. Maar dat maakt Groenen allerminst zenuwachtig. „Ik hoor die optimistische stemming heel erg er door geduwd worden. Het feit dat mensen hoge verwachtingen bij ons hebben, zie ik als iets positiefs. Dat betekent direct ook dat de mensen enthousiast over ons zijn. Stel dat iedereen zou zeggen: we gaan er naartoe en als we de groep maar overleven, dan is het al prima. Dat zou ook geen goed teken zijn. Dat zou betekenen dat mensen niet positief over ons denken.”


Dumoulin maakt rentree na val in Giro: twijfels

Tom Dumoulin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

9 JUN 2019

Tom Dumoulin stapt zondag weer op de fiets voor een wedstrijd, voor het eerst sinds zijn val in de Giro d'Italia. De Nederlander rijdt het Critérium du Dauphiné in voorbereiding op de Tour de France.

Goede vorm

Toch weet de nummer twee van afgelopen jaar nog niet of hij daar in topvorm zal verschijnen. „Als het echt tegenvalt, wordt het moeilijk de Tour in goede vorm te halen", zo geeft hij toe in gesprek met de NOS. „Dan moet ik misschien mijn ambities bijstellen. Twee weken geleden dacht ik dat ik nu geen twijfels meer zou hebben, maar die twijfels heb ik wel."


Fans boos om Djokovic-gunstige staking Roland Garros

Novak Djokovic/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JUN 2019

Het duel tussen de Serviër Novak Djokovic en Dominic Thiem uit Oostenrijk in de halve finale van Roland Garros wordt zaterdag hervat. De wedstrijd werd vrijdagavond om iets na 18.00 uur gestaakt wegens noodweer in Parijs.

Veel fans zijn echter niet te spreken over de organisatie van Roland Garros, volgens hen had de wedstrijd gewoon door kunnen gaan na de regen. De zon scheen immers niet lang nadat de halve finale was stilgelegd.

Djokovic Open


Nadal na drie sets tegen Federer naar de RG-finale

Rafael Nadal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JUN 2019

Rafael Nadal heeft zich ten koste van zijn rivaal Roger Federer geplaatst voor de eindstrijd van Roland Garros. De Spanjaard won de 39e ontmoeting tussen de twee tennislegendes, op een winderig centre court, met 6-3 6-4 6-2.

De negende game in de tweede set was cruciaal. Federer leek zijn service comfortabel te behouden toen hij 40-0 voor stond, maar uiteindelijk werd hij gebroken door Nadal. Dat was cruciaal voor het vervolg van de set en daarna bood hij in de derde weinig verweer.

Eerste sinds 2014


Oranje via verlenging naar de finale Nations League

Memphis Depay legt de bal terug op Quincy Promes van het Nederlands elftal voor de 3-1 tegen Engeland tijdens de Nations League Finals tussen Nederland en Engeland. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUN 2019

Het Nederlands elftal staat in de finale van de Nations League. Oranje klopte donderdag Engeland in de halve eindstrijd met verlenging: 3-1.

Eindwedstrijd Porto

Bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers stuiten zondagavond op Portugal in de finale van de nieuwe competitie van de UEFA. Het gastland rekende woensdag al af met Zwitserland (3-1). De eindstrijd wordt gespeeld in Estádio do Dragão van Porto.