Toch nog fantastische avond voor fans in Dortmund

12 april 2017 om 16:15 door Jeroen Haverkort
Toch nog fantastische avond voor fans in Dortmund

„Voetbal is oorlog”, zei wijlen Rinus Michels ooit. Maar voetbal is ook liefde. Nadat de spelersbus van Borussia Dortmund dinsdagavond doelwit was geweest van een terroristische actie en de kwartfinale van de Champions League tegen AS Monaco een dag verplaatst werd, riep de Duitse club haar fans op om de gedupeerde supporters van AS Monaco een slaapplaats aan te bieden.

Angstige minuten

Een hartverwarmende actie onder de hashtag #bedforawayfans was geboren. Vele BVB-fans stelden huis en haard beschikbaar voor de Fransen. „Wat een ongelooflijk mooie actie van de supporters van Borussia”, laat Monaco-fan Thomas weten. „Met wat vrienden uit Lille zijn we naar Dortmund gereden. We zaten al in het stadion toen de spelersbus werd aangevallen.”

Angstige minuten volgden. „Vooral omdat we geen informatie kregen”, aldus Thomas. „Helemaal niks. Via via kregen we te horen wat er was gebeurd. En natuurlijk vroegen we ons af of het veilig was.”

In de auto

Pas vlak voordat er zou worden afgetrapt, kregen de toeschouwers in het Signal Iduna Park te horen dat de wedstrijd verplaatst zou worden naar de volgende dag. „Teruggaan naar Lille was geen optie, want het is vier uur rijden. De volgende dag weer vier uur rijden zagen we niet zitten. We waren het erover eens dat we in onze auto zouden overnachten totdat iemand ons wees op de hashtag #bedforawayfans. Om tien uur ’s avonds plaatsten we onze oproep waarin we zeiden dat we een slaapplek zochten, een uur later belde Ruben ons. Daarvoor werden we ook twee keer gebeld, maar omdat we met zijn vijven waren, was het best wel moeilijk om ons te huisvesten.”

Thomas (met baard) en zijn vriendengroep konden bij Ruben (grijs shirt) slapen:

 

Thomas en zijn vrienden kwamen in Bochum terecht. „Ruben was geweldig”, aldus Thomas. „De aanleiding was natuurlijk niet leuk, maar we hebben een fantastische avond gehad. Hij had twee aparte kamers met echte bedden en ’s ochtends bleef hij expres langer om ontbijt te maken voor ons. Voor de wedstrijd hebben we weer afgesproken om een biertje te drinken.”

Shirtjes ruilen

Ook Kenny en zijn vrienden waren in het stadion toen ze van de aanslag hoorden. „Nee, ik heb me niet bang gevoeld”, zegt Kenny. „Eigenlijk baalde ik. Begrijp me niet verkeerd, want het is compleet logisch dat de wedstrijd verplaatst is. Maar dit was de tweede keer dat ik in Dortmund was. Mijn eerste keer was tegen VfL Wolfsburg, de wedstrijd waarbij de fans van de beruchte ‘Gelbe Wand’ werden geweerd uit het stadion. Weg sfeer. En nu leek mijn tweede trip ook al op een teleurstelling uit te lopen.”

 

Gelukkig voor Kenny en zijn vrienden konden ze blijven pitten bij Sacha. „Vrienden uit Frankrijk waren bezorgd en wezen ons op de hashtag #bedforawayfans. We konden bij Sacha op de bank blijven slapen. Het was eigenlijk een fantastische avond met bier en snacks. We hebben shirts geruild, maar ik blijf natuurlijk voor AS Monaco.”

Verdeeld

Alex is een rechtenstudent in Dortmund en stelde zijn huis beschikbaar voor de onfortuinlijke Franse voetbalfans. „Ik zat met vrienden in het café. We zouden daar de wedstrijd kijken. Het is te bizar voor woorden wat er gebeurd is. We waren aan het praten en drinken, totdat er op een gegeven moment een groep Fransen het café inkwamen. Sommigen hadden een slaapplek, maar anderen niet. De jongens die nog niks hadden, hebben we ‘verdeeld’. Haha, mooi toch? Aangezien mijn huisgenoot er niet was, had ik nog een bed over. Ik heb toen Mo en Francis meegenomen.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!