Sport

Likeability of 6

Camera videoIn beeld: Ajax naar halve finale Europa League

Foto van 'Johan van Boven'

21 APR 2017

Ajax heeft de halve finale van de Europa League bereikt. In Duitsland leek de return tegen Schalke 04 op een grote teleurstelling uit te draaien, toen de ploeg van invaller Klaas-Jan Huntelaar in de verlenging op een 3-0 voorsprong kwam. Dat was na de 2-0 nederlaag in Amsterdam genoeg voor Schalke om door te stoten naar de halve eindstrijd. Maar toen waren daar Nick Viergever en Amin Younes die ervoor zorgden dat Ajax toch nog aan het langste eind trok.

Mooi voor de Amsterdammers en het Nederlands voetbal. Daarom genieten we nog even na aan de hand van de beelden:

De onderstaande bewegende beelden zijn niet heel scherp, maar duidelijk is wel dat Viergever de bal het doel in werkt:

En hier de 3-2 van Younes:

Aanvoerder Davy Klaassen vatte het voor de camera van RTL7 kort en krachtig samen. „Ik kan wel huilen, zo blij ben ik ik.”


lovelikelol
user_7fb4e44c8d54d426564ede4f3088e6636a0e9dab_avataruser_21a90e5dfd444fe2ff2054c69e2b7cfbc3f7e9b6_avataruser_fb22ef1928aad50c4ae81a83b2568a4e39a5a579_avatar

+1


Views

14

Michael van Gerwen Ridder in Orde van Oranje-Nassau

Michael van Gerwen Ridder in Orde van Oranje-Nassau

Michael van Gerwen tijdens een wedstrijd. / EPA

Foto van 'Imre Himmelbauer'

GISTEREN

Het Koninklijk Huis heeft vandaag, de dag voor Koningsdag, weer een groot aantal onderscheidingen afgegeven. Een van de gelukkigen is Michael van Gerwen: hij mag zich vanaf vandaag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Dat maakt de topdarter bekend op Twitter. Van Gerwen zegt dat hij de aankondiging 'met trots' doet en dat hij het 'een eer' vindt dat hij deze onderscheiding krijgt.

Een van de beste

Van Gerwen is een van de beste darters ter wereld. De 29-jarige sportman heeft onder meer twee WK's, vier EK's en drie Premier League-titels op zijn naam staan. Op de wereldranglijst staat hij eerste met een enorme voorsprong op nummer twee Peter Wright.

Vanavond speelt hij twee wedstrijden in de Premier League: eerst tegen Daryl Gurney (vijfde van de wereld) en later tegen Michael Smith, de mondiale nummer negen. In de Premier League gaat Van Gerwen aan kop. De andere Nederlander, Raymond van Barneveld, staat op de zesde plaats en zou daarmee niet doorgaan naar de finales.

In totaal kregen vandaag 2906 mensen een lintje. Dat is iets meer dan de 2818 die vorig jaar een onderscheiding ontvingen. Ook radio-dj Edwin Evers mag zich vanaf vandaag Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

LEES OOK


Views

54

Winst Europa League zou kroon zijn op Wengers werk

Foto van 'Jeroen Haverkort'

GISTEREN

Arsène Wenger hoopt zijn 22 jaar bij Arsenal af te sluiten met het winnen van de Europa League. Dan moeten ‘The Gunners’ in de halve finale wel afrekenen met Atlético Madrid. Vanavond staat de heenwedstrijd in Londen op het programma. Het zou de ultieme kroon zijn op Wengers periode in Londen waarin Arsenal – zeker in de beginjaren onder zijn leiding – vele titels pakte. Maar een Europese prijs won Wenger nog nooit. Drie keer was hij er dichtbij. Hij verloor met AS Monaco de finale van het inmiddels niet meer bestaande Europa Cup II-toernooi in 1992 en met Arsenal verloor hij de UEFA Cupfinale in 2000 en de Champions Leaguefinale in 2006.

Shakespeare

De Fransman arriveerde in 1996 in Londen en daar was niet iedereen blij mee. Wenger was een onbekende coach die overkwam van het Japanse Nagoya Grampus Eight. Dat hij in 1988 Frans landskampioen werd met AS Monaco deed niet ter zake. Dat hij buitenlander was echter wel. Anno 2018 is dat ondenkbaar, aangezien Wenger één van de twaalf managers in de competitie is die niet afkomstig in uit het Verenigd Koninkrijk, maar in 1996 waren hij en Ruud Gullit bij Chelsea de enige buitenlanders op de bank in de Premier League.

Dat Wenger bij Arsenal terecht zou komen stond volgens toenmalig vice-president David Dein echter ‘in de sterren geschreven’. „Hij wilde als coach van Monaco eens een wedstrijd van ons bekijken op Highbury”, aldus Dein in de Engelse media. „Hij sprak echter gebrekkig Engels, soms leek het meer op mime. Maar toch had hij de moed om na een paar minuten te citeren uit ‘A Midsummer Night’s Dream’ van Shakespeare. Ik dacht bij mezelf: dit is geen typische manager of oud-speler die op zijn zestiende is gestopt met school. Op die avond zag ik het helemaal voor me: Arsène for Arsenal.

'Boring'

Arsenal stond in die tijd bekend als ‘boring Arsenal’. Van dat predikaat wilden de Londenaren af. Een jaar voordat Wenger kwam, werd daarom Dennis Bergkamp al aangetrokken. De Nederlander baarde opzien door zijn eigen maaltijden mee te nemen naar de club. Terwijl de rest van de spelers zich tegoed deden aan white beans, bacon en ander vet eten, werkte Bergkamp een pastamaaltijd naar binnen. Een gewoonte die hij oppakte bij zijn vorige club Internazionale.

„Dennis was eigenlijk de enige speler die professioneel met zijn vak bezig was toen ik bij Arsenal terechtkwam”, liet Wenger weleens weten. Naast een nieuwe speelstijl, moesten de Arsenalspelers op dieet. Zo verbood Wenger onder meer het gebruik van ketchup. Het leidde in eerste instantie tot geklaag onder de spelers. „In alles zit ineens broccoli”, zei spits Ian Wright toen hem werd gevraagd naar het dieet.

Al die veranderingen kostten tijd, maar wierpen in 1998 zijn vruchten af: Arsenal won de dubbel, de laatste keer dat dit gebeurde was in 1971. Het bleek niet de laatste prijs onder Wenger. Ook in 2002 en 2004 kroonde Arsenal zich tot landskampioen. De FA Cup werd zelfs zeven keer gewonnen met de Franse coach aan het roer.

‘The Invincibles’

Maar bovenal transformeerde ‘boring Arsenal’ onder Wenger naar ‘swinging Arsenal’. Vooral het team dat hij in het seizoen 2003-2004 formeerde heeft zich met hoofdletters laten bijschrijven in de historie van de Premier League. Het elftal met spelers als Dennis Bergkamp, Thierry Henry, Patrick Vieira, Jens Lehamnn, Gilberto, Robert Pirès, Sol Campbell, Ashley Cole, Kolo Touré, Lauren en Fredrik Ljungberg bleef een heel seizoen ongeslagen, iets wat voor onmogelijk wordt gehouden in de sterkste competitie ter wereld, en leverde het legendarische team de naam ‘The Invincibles’ op.

Wenger gebruikte de League Cup om talenten ‘vliegminuten’ te laten maken. Jonge spelers konden zich bijna geen betere coach wensen. Het mooiste voorbeeld is misschien wel Robin van Persie. Bij Feyenoord vonden ze hem onhandelbaar, maar onder de vleugels van Wenger en spelers als Bergkamp, Thierry en Vieira groeide Van Persie uit tot een wereldster.

Voetbalvader

Niet voor niets twitterde Van Persie bij het bekendmaken dat Wenger na dit seizoen stopt bij Arsenal dit: I will always see you as my footballing father where under your guidance I had the chance to grow as a man and a player, i'm forever thankful for that and wish you all the very best for the next chapter in your life!

De laatste jaren groeide de kritiek onder de aanhang op de eens zo bewierookte coach. Arsenal doet al jaren niet meer mee om de titel en dat steekt. De #wengerout werd een begrip en zo eindigt zijn dienstverband zoals het begon: ongewild. Jammer en vooral onterecht, daarom zou het zo mooi zijn als Arsenal straks op 16 mei in Lyon die Europa League pakt.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

25

Met deze ploeg moet Dumoulin de Giro prolongeren

Tom Dumoulin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Tom Dumoulin start volgende week vrijdag in Jeruzalem als titelverdediger tijdens de Giro d'Italia. Daarbij wordt hij geholpen door zeven ploeggenoten, waaronder vier landgenoten.

Curvers, Hofstede, Ten Dan en Oomen

Roy Curvers en Lennard Hofstede zullen vooral op het vlakke hun werk moeten doen, Sam Oomen en Laurens ten Dam zijn de voornaamste luitenanten in de bergen. Verder rijden de Amerikaan Chad Haga, de Belg Louis Vervaeke en de Australiër Chris Hamilton mee. Ten Dam en Haga waren er in 2017 ook al bij.

„We gaan naar de Giro met hetzelfde doel als vorig jaar en willen opnieuw een goed resultaat met Tom Dumoulin behalen," vertelt ploegleider Marc Neef op de website van Team Sunweb. „Dumoulin, Oomen en Vervaeke zijn naar de Sierra Nevada getrokken om de Giro voor te bereiden. Op papier is de Giro nog lastiger dan vorig jaar, met meer klimmen en minder tijdritkilometers. We verwachten dus drie spannende weken."

Aan de ploeg zal het niet liggen. „Onze selectie is een mix van getalenteerde klimmers en ervaren wegkapiteins. We gaan naar Israël met een sterke en zelfzekere ploeg en kijken uit naar de start van de Giro."

Acht renners

De Giro is de eerste grote ronde waar de ploegen maar acht renners mogen opstellen. Vorig jaar waren dat er negen per team, maar de UCI heeft dat teruggeschroefd.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

39

De hashtag #twexit is zondag vast weer trending

De fans van zo'n beetje alle andere Eredivisieclubs hopen dat FC Twente degradeert. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

GISTEREN

Op het hoogtepunt van Twitter in Nederland was de hashtag #twexit regelmatig trending. Dat kwam omdat veel gebruikers op die manier duidelijk maakten dat ze bijvoorbeeld naar de bioscoop gingen of in bed stapten, en dus voorlopig niet meer actief zouden zijn op het sociale netwerk. Tegenwoordig wordt #twexit als ouderwets of kinderachtig ervaren, al wordt het door een enkeling nog wel gebruikt.

Maar de afgelopen weken duikt de hashtag steeds vaker op. Dat heeft niets te maken met Twitteraars die naar bed gaan, maar met de penibele situatie waarin FC Twente zich begeeft. De voetbalclub uit Enschede staat op de laatste positie van de Eredivisie en als het zondag van Vitesse verliest, is degradatie naar de Jupiler League een feit.

Afgrond

Hoe groter de zorgen van FC Twente afgelopen maanden werden, des te harder groeide de afgunst tegen de club. Het lijkt er langzamerhand op dat alle voetballiefhebbers van Nederland, op die uit Enschede na natuurlijk, zich verheugen op het moment dat de Tukkers over het randje van de afgrond kukelen.

De supporters van rivaal Heracles Almelo hielden tijdens het onderlinge duel op 10 maart een spandoek omhoog met #twexit, waarna die hashtags steeds vaker te zien was. Ook op plekken waar je het niet snel zou verwachten. Neem sportpaleis Ahoy waar vorige week de Premier League Darts werd afgewerkt. De mensen in de zaal kregen zoals gebruikelijk bordjes uitgedeeld waarop ze met een dikke stift teksten op konden schrijven. Opvallend veel dartsfans kalkten #twexit op het kartonnetje. Daarnaast werd het deuntje waarop de naam van Michael van Gerwen normaal gesproken wordt gescandeerd, gebruikt om FC Twente te kleineren: ‘Tweeeente gaat degradeeeeeren!’.

Waar komt die haat richting de club, die in 2010 nog kampioen van Nederland werd, vandaan? Want acht jaar geleden was het hele land nog blij dat er in Enschede een titelfeest werd gevierd. Dat die gunfactor volledig is verdwenen, komt vooral door de bestuurlijke dwalingen die aan het licht kwamen door de klokkenluiderswebsite Football Leaks. Uit verschillende documenten bleek dat investeringsfonds Doyen rechtstreeks invloed had op het transferbeleid van de club en dat FC Twente die afspraken bewust verzweeg voor de KNVB.

Balende supporters van Fc Twente na wéér een nederlaag van hun club. Foto: ANP

Boetes, punten in aftrek en drie jaar niet meedoen aan een Europese toernooien zijn het gevolg. Op 18 mei 2016 oordeelt de licentiecommissie van de KNVB zelfs dat FC Twente moet degraderen naar de Jupiler League. De beroepscommissie oordeelde echter dat de club de licentie om betaald voetbal te spelen mag behouden. Dit leidde in het hele land tot grote verbazing, omdat meer dan duidelijk was dat Twente de regels had overtreden.

Veel voetballiefhebbers zien de eventuele degradatie dan ook als gerechtigheid voor de dwalingen uit het verleden. FC Twente móet zondag bij Vitesse winnen om directe degradatie te kunnen ontlopen, maar #twexit wordt hoe dan ook weer trending.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

59

Van Dijk en Wijnaldum delen klap uit aan Strootman

Roberto Firmino en Mohamed Salah/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

24 APR 2018

AS Roma (met Kevin Strootman in de basis) leek al uitgeschakeld in kwartfinale van de Champions League. Liverpool (waar Virgil van Dijk aan de aftrap begon) kwam zelfs met 5-0 voor. Maar door een aardige comeback werd het 'slechts' 5-2 voor Engelsen.

Inbrengen Wijnaldum

AS Roma begon goed en was in de eerste fase verrassend beter dan Liverpool en met een schot van Alexander Kolarov werd het bijna 0-1. Toen na een goed kwartier Georginio Wijnaldum moest invallen voor de geblesseerd Alex Oxlade-Chamberlain kantelde de wedstrijd compleet.

Na een paar kansen voor Liverpool was het uiteindelijk Mohamed Salah die op heerlijk wijze de bal in verre kruising krulde. Dejan Lovren raakte kort daarna de lat, maar 2-0 viel wel voor rust. Weer was het Salah, die dit keer met een beheerst stiftje afrondde.

Na rust denderde de rode trein door met de 3-0 van dit keer Sadio Mané op aangeven van Salah dit keer. Even later gaf de Egyptenaar de voorzet toen die andere aanvaller Roberto Firmino de vierde treffer liet aantekenen. De Brazilaan kopte uit een hoekschop vervolgens nog een keer raak. Edin Dzeko maakte vervolgens de 5-1 en vanaf elf meter verzorgde Diego Perotti zelfs de 5-2.

Robben vs. Ronaldo

Woensdag begint de andere halve finale. Het Bayern München van Arjen Robben ontvangt dan titelverdediger Real Madrid.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

62

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

400+

Gehandicapt jongetje dankzij robot tóch mascotte

Everton-aanvoerder Phil Jagielka met de robotmascotte in zijn hand. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

24 APR 2018

Veel mensen die maandag hadden ingeschakeld op de wedstrijd Everton-Newcastle United vroegen zich af wat Phil Jagielka in zijn handen had. Bij de opkomst van de spelers droeg de aanvoerder van de thuisploeg namelijk een wit apparaat met zich mee, dat nog nooit eerder in een voetbalstadion te zien was geweest.

Het bleek de robot AV1 te zijn, waarmee livebeelden direct naar de iPad van de 14-jarige Jack McLinden werden verstuurd. Het jongetje uit Liverpool zit in een rolstoel en vanwege zijn gezondheidsproblemen is hij afhankelijk van een zuurstoffles. Mobiel is hij dus zeer beperkt, maar desondanks had hij een grote droom: als wedstrijdmascotte van zijn favoriete club Everton het veld van Goodison Park op lopen.

Dankzij de AV1 kwam zijn droom maandag op virtuele wijze uit. Voordat Jagielka hem mee het veld op nam, werd Jack in de kleedkamer begroet door verschillende spelers en kon hij zijn ogen uitkijken in de catacomben van het stadion.

De robot is ontworpen door de Noorse start-up No Isolation. Het bedrijf wil met moderne technologie de strijd aangaan tegen eenzaamheid onder kinderen en jongvolwassenen die ernstig ziek zijn. Dankzij de combinatie van robots en een telefoon of tablet kunnen zij toch aanwezig zijn in schoolklassen en bij sociale evenementen.

Uniek

Michelle Wignall, de moeder van Jack, is dolblij dat haar zoon op deze manier een rol heeft gespeeld bij het duel tussen Everton en Newcastle United. „We vinden het geweldig dat Jack dit unieke moment heeft kunnen meemaken.”

Ook bij de club zelf zijn ze dolgelukkig dat ze het zieke jongetje tóch de rol van wedstrijdmascotte hebben kunnen geven. „Het is voor ons heel belangrijk dat we dankzij de geweldige technologie iets ongelooflijks hebben kunnen doen voor een jonge en inspirerende fan van onze club”, aldus Scott McLeod, die bij Everton verantwoordelijk is voor de betrokkenheid van de fans. „We hopen dat Jack deze herinneringen voor altijd zal blijven koesteren.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

39