Sport

Hoe verging het de vorige acht bekerwinnaars?

Foto van 'Jeroen Haverkort'

1 MEI 2017

Voor het eerst in de clubhistorie heeft Vitesse een prijs gewonnen. De bekerwinst ten koste van AZ betekent ook dat de ploeg van Henk Fräser Europa in mag en dat Vitesse straks strijdt om de Johan Cruijffschaal. Hoe verging het de laatste acht ploegen die de beker wonnen?

2016 Feyenoord

Feyenoord won vorig jaar de beker door in de finale FC Utrecht te verslaan met 2-1 door goals van Michiel Kramer en Eljero Elia. De twaalfde bekerwinst betekende dat de ploeg van Giovanni van Bronckhorst dit seizoen zeker was van een plek in de groepsfase van de Europa League en dat het tegen PSV moest spelen voor de Johan Cruijffschaal. De Rotterdammers verloren die wedstrijd met 1-0 en in de Europa League eindigde Feyenoord derde in Groep A achter Fenerbahçe en Manchester United, maar voor Zorya Luhansk. In de beker werd Feyenoord in de kwartfinale uitgeschakeld, Vitesse was met 2-0 te sterk. Geen Europese overwintering, redelijk vroeg uitgeschakeld in de beker, maar niemand die daar dit seizoen om maalt bij Feyenoord. Komende zondag houdt aanvoerder Dirk Kuyt hoogstwaarschijnlijk de kampioensschaal in de lucht.

2015 FC Groningen

FC Groningen onttroonde in 2015 bekerhouder PEC Zwolle in een rechtstreeks duel en won zo voor de eerste keer in haar bestaan ‘de dennenappel’. Albert Rusnak was de grote man aan Groningse zijde door de enige twee doelpunten in de finale te maken. De beloning, in de vorm van een Europees avontuur, liep uit op een teleurstelling. De mannen van coach Erwin van de Looi wisten in Groep F maar twee puntjes bij elkaar te sprokkelen door tegen Slovan Liberec en SC Braga gelijk te spelen. Van Olympique Marseille werd twee keer verloren. In de strijd om de Johan Cruijffschaal was PSV met 3-0 te sterk en in de competitie eindigden de Noorderlingen op een zevende plek, een plaats hoger dan het jaar ervoor.

2014 PEC Zwolle

De meest verrassende winnaar in de recente historie van de KNVB-beker is waarschijnlijk PEC Zwolle. De equipe van trainer Ron Jans won in 2014 voor de eerste keer de beker en vooral de wijze waarop dit gebeurde was een sensatie. Favoriet Ajax, dat de beker een recordaantal van 18 keer veroverde, werd maar liefst met 5-1 vernederd door de ontketende Zwollenaren. Na de openingstreffer van Ricardo van Rhijn namen de Ajax-fans alvast een voorschot op de winst door vuurwerk op het veld te gooien, nota bene in het strafschopgebied van hun eigen keeper Kenneth Vermeer. Het duel werd een half uur stil gelegd. Na de hervatting stond het in een mum van tijd 2-1 door Ryan Thomas. Ook Gyan Fernandez scoorde twee keer en Bram van Polen bracht de eindstand op het scorebord. Ajax werd het seizoen erop in de strijd om de Johan Cruijffschaal ook verslagen, nu bleef de schade voor de Amsterdammers beperkt tot 1-0. Sparta Praag versperde de Zwollenaren de weg naar de groepsfase van de Europa League, in de beker werd opnieuw de finale gehaald en de competitie werd afgesloten met een zesde plek, vijf plekken hoger dan een jaar eerder.

2013 AZ

De foto waarop een chagrijnige Mark van Bommel langs lachende sponsormeisjes liep toen de KNVB-beker in 2013 aan AZ werd uitgereikt, werd een hit op social media. PSV was de favoriet in de eindstrijd, maar na een kwartier stonden de Eindhovenaren al met 2-0 achter door goals van Adam Maher en Jozy Altidore. Jürgen Locadia deed nog iets terug namens PSV, maar kon niet voorkomen dat de Alkmaarders voor de vierde keer in de clubgeschiedenis de beker wonnen. Ajax was in het seizoen erop te sterk in de strijd om de Johan Cruijffschaal, al hadden de Amsterdammers wel een verlenging nodig voor de 2-3. Europees deed AZ het uitstekend. Via Atromitos werd de groepsfase bereikt van de Europa League waarin AZ afrekende met PAOK Saloniki, Maccabi Haifa en Sjachtjor Karaganda. Ook Slovan Liberec en Anzhi werden uitgeschakeld, maar in de kwartfinale was Benfica uiteindelijk te sterk. In de beker was de halve finale tegen Ajax het eindstation. De competitie werd afgesloten met een achtste plek.

2012 PSV

Voor PSV, waar Phillip Cocu net een maand coach was, was de bekerwinst in 2012 de eerste hoofdprijs sinds 2008. Waar veel van de voorgaande finales van het bekertoernooi zenuwslopende wedstrijden waren, was het in 2012 van het begin duidelijk wie de finale zou winnen. Heracles Almelo stond meteen onder grote druk en het was aan keeper Remco Pasveer, die later de overstap naar Eindhoven maakte, te danken dat de eindstand niet hoger uitviel dan 3-0 (Ola Toivonen, Dries Mertens en Jeremain Lens). PSV won het seizoen daarop de Johan Cruijffschaal van Ajax, maar eindigde in de competitie als tweede met drie punten achterstand op de Amsterdammers. Over twee wedstrijden werd FK Zeta met 14-0 verslagen, waardoor de ploeg van Cocu de groepsfase van de Europa League bereikte. Daarin eindigden de Eindhovenaren als derde achter Dnjepr en Napoli. In de beker werd opnieuw de finale bereikt waarin AZ te sterk was.

2011 FC Twente

Ajax leek in 2011 makkelijk de beker te winnen. Tegen het FC Twente van Michel Preud’homme stond het na veertig minuten 2-0 door goals van Demy de Zeeuw en Lorenzo Ebecilio. Wout Brama tekende op slag van rust voor de 2-1. Theo Janssen maakte de gelijkmaker en invaller Marc Janko bezorgde de Tukkers in de verlenging de beker. Het was echter Ajax dat het laatst lachte, want een week later moesten beide ploegen in een onderling duel in de ArenA uitmaken wie er landskampioen zou worden. Het jaar daarop versloeg FC Twente Ajax in de strijd om de Johan Cruijffschaal, maar het bleek de laatste prijs voor FC Twente dat een vrije val zou maken wegens bestuurlijke wanorde. De vice-kampioen werd uiteindelijk zesde in de competitie. In de play-offs voor Europees voetbal was RKC te sterk. Benfica versperde FC Twente de weg naar de groepsfase van de Champions League, maar in de Europa League lukte het FC Twente om te overwinteren in een groep met Wisla Krakau, Fulham en Odense. In de tweede ronde werd Steaua Boekarest uitgeschakeld, maar Schalke 04 bleek het eindstation in de achtste finale. Ook in het bekertoernooi kwam FC Twente niet verder dan de achtste finale. PSV was de sterkste na verlengen.

2010 Ajax

Paniek in de tent in 2010. Want wat te doen als aartsrivalen Feyenoord en Ajax tegenover elkaar staan in de bekerfinale? En dan ook nog eens in De Kuip? Minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken moest eraan te pas komen om zowel de KNVB als de gemeente Rotterdam te wijzen op de ‘te hoge kosten in tijden van bezuinigingen’. Aangezien bij De Klassieker geen uitpubliek aanwezig mag zijn, werd er besloten de eindstrijd eenmalig over twee duels af te werken. De eerste wedstrijd in de ArenA werd met 2-0 gewonnen door Ajax. Siem de Jong maakte beide doelpunten. In De Kuip scoorde De Jong opnieuw twee keer, net zoals Luis Suárez. Jon Dahl Tomasson maakte het enige doelpunt voor Feyenoord. Het jaar erop bereikte Ajax opnieuw de finale, maar verloor die van FC Twente, dat ook de Johan Cruijffschaal won. Ajax onttroonde de Tukkers in een rechtstreeks duel echter wel als landskampioen. In de groepsfase van de Champions League werd Ajax derde achter Real Madrid en AC Milan, maar bleef het Auxerre voor waardoor de Amsterdammers verder mochten in de Europa League. In de tweede ronde werd Anderlecht opzijgeschoven, maar in de achtste finale bleek Spartak Moskou te sterk.

2009 sc Heerenveen

In 1993 en 1997 greep sc Heerenveen naast de beker, maar in 2009 was het eindelijk raak. Omdat Youssouf Hersi in de strafschoppenserie zijn penalty miste, wonnen de Friezen de beker van FC Twente. Goran Popov scoorde de openingstreffer, FC Twentespeler Eljero Elia schoot de gelijkmaker binnen. Bonaventure Kalou zette Heerenveen in de verlenging opnieuw op voorsprong, maar Hersi zorgde ervoor dat strafschoppen uitsluitsel moesten geven. Het seizoen na de bekerwinst verliep dramatisch. In de Johan Cruijffschaal werd het met 5-1 te kijk gezet door kampioen AZ en in de beker was de achtste finale tegen PSV het eindstation. Heeenveen versleet maar liefst drie trainers. Trons Sollied werd na vijf duels aan de kant geschoven, Jan de Jonge nam zijn taken daarna tijdelijk over en Jan Everse maakte het seizoen af waarin Heerenveen eindigde op een veertiende plek. In Europa deed Heerenveen het redelijk. De Friezen bereikten de groepsfase van de Europa League ten koste van PAOK Saloniki en boden in Groep D goed weerstand aan Sporting Lissabob en Hertha BSC, maar kwamen uiteindelijk net te kort.


Likeability of5

Wondertrap Wijnaldum zet Oranje op de rand van het EK

Georginio Wijnaldum/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

13 OKT 2019

Het Nederlands elftal heeft een grote stap gezet richting het Europees kampioenschap. Op bezoek bij Wit-Rusland werd er zonder heel goed te spelen met 1-2 gewonnen. Georginio Wijnaldum was de grote uitblinker door beide doelpunten te produceren.  

Net zoals afgelopen donderdag had Oranje zeer veel moeite met het vinden van openingen in een goed georganiseerde defensie. Daarbij ontbrak bovendien sterspeler Memphis Depay. Maar waar er in de Kuip tegen Noord-Ierland voor rust helemaal niets lukte, waren er tegen Wit-Rusland wel kansen voor de theepauze. Zo scoorde Donny van de Beek bijna met een zeer fraai lobje na een slimme steekpass. De beste kans in het eerste half uur was echter voor de Wit-Russen via Denis Laptev. Zijn eerste schot werd gekraakt door Matthijs de Ligt, waarna de spit de rebound wild naast schoot.

Verre kruising


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Bottas wint GP van Japan, Verstappen valt uit

Bottas wint GP van Japan, Verstappen valt uit

Bottas wint GP van Japan, Verstappen valt uit / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

13 OKT 2019

De Fin Valtteri Bottas heeft de Grote Prijs van Japan op zijn naam geschreven. Mercedes is nu verzekerd van de constructeurstitel. Max Verstappen moest de race voortijdig beëindigen.

Bottas dankte zijn zege aan een geweldige start, waarin hij oprukte van de derde naar de eerste plaats. Vervolgens reed de coureur van Mercedes de race op het circuit van Suzuka vlekkeloos uit.

Sebastian Vettel van Ferrari finishte op ruim 11 seconden achterstand als tweede. De Duitser was van poleposition vertrokken. Hij moest in de slotfase van de race alles op alles zetten om Lewis Hamilton van zich af te houden. De Britse wereldkampioen van Mercedes, die afstevent op zijn zesde wereldtitel, eindigde als derde.


Mollema wint solo de Ronde van Lombardije

Bauke Mollema/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 OKT 2019

Het laatste wielermonument van het jaar is gewonnen door Bauke Mollema. De renner van Trek-Segafredo rondde een fraaie solo af en is de eerste Nederlander sinds 1981 (Hennie Kuiper) die in Lombardije wint.

Op het moment dat het bij de favorieten stilviel op de Civiglio - de een na laatste klim - ging Mollema aan. Er werd niet direct gereageerd, waardoor hij snel een mooie voorsprong bij elkaar reed. Later op de klim ging Pierre Latour in de tegenaanval, maar hij kwam niet weg.

Tegenaanval


Likeability of3

Seizoensstart Kramer mogelijk in gevaar na aanrijding

Sven Kramer/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 OKT 2019

Sven Kramer heeft zaterdagochtend een knieblessure opgelopen toen hij tijdens het trainingskamp in Inzell op zijn fiets werd aangereden door een auto. Wat de ernst van de kwetsuur is, moet nog verder worden onderzocht. Volgens zijn ploeg Jumbo-Visma is de voorbereiding op het nieuwe seizoen in ieder geval ernstig verstoord.

„Ik heb vooral last van mijn knie", zei Kramer die zondag naar huis vliegt voor nader onderzoek. Maandag wordt de kwetsuur verder onderzocht met onder andere een MRI-scan. „Het is op dit moment afwachten wat de gevolgen zijn voor de start van het nieuwe seizoen. Daar valt nu weinig over te zeggen."


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Dolle vreugde in Kenia na historische marathon Kipchoge

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 OKT 2019

Eliud Kipchoge is de eerste atleet ooit die een marathon heeft afgelegd onder de 2 uur. De 34-jarige Keniaanse wereldrecordhouder liep de 42,195 kilometer tijdens een speciale aanval, de 1:59 Challenge, in 1.59,40.

Kipchoge legde de klassieke afstand af in het Prater in Wenen. De 34-jarige Keniaan liep een parcours over de Hauptallee in de Oostenrijkse hoofdstad en kreeg tijdens de door Ineos gefinancierde 1:59 Challenge, hulp van 41 gangmakers, verdeeld in groepen van zeven.


Likeability of5

Nederlands elftal verslaat Noord-Ierland in blessuretijd

Nederland versloeg Noord-Ierland / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

10 OKT 2019

Het Nederlands elftal heeft een grote stap gezet op weg naar deelname aan het Europees Kampioenschap van komende zomer. Het elftal van bondscoach Ronald Koeman ontsnapte in De Kuip tegen Noord-Ierland door twee treffers in blessuretijd: 3-1.

Josh Magennis kopte Noord-Ierland in de 75e minuut op voorsprong. De gelijkmaker kwam in de 80e minuut op naam van Memphis Depay. Invaller Luuk de Jong maakte in blessuretijd de 2-1. Daarna scoorde Depay nogmaals.

Twaalf punten


love
user_38a8714a002466ffe66aad4c142c913b58ec93d5_avatar

Likeability of5

Engelse voetballers van het veld bij racisme

Aanvoerder Harry Kane/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 OKT 2019

De spelers van het Engelse voetbalelftal zijn helemaal klaar met racistisch gedrag op en rond het voetbalveld. Bij de komende interlands van de kwalificatie voor de Europese titelstrijd stappen ze van het veld als ze het slachtoffer worden van racisme.

„Als één voetballer zich daardoor ongelukkig voelt houden we er allemaal mee op", zei aanvoerder Harry Kane. Engeland speelt vrijdag in Tsjechië en maandag in Bulgarije. De Engelsen hadden in hun voorbereiding een teambespreking over het onderwerp. „We hebben afgesproken wat het protocol is als er iets gebeurt", zei Fikayo Tomori van Chelsea, zonder daarover verder in details te treden.

Deels leeg stadion


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Turners blijven ver van teamticket voor Spelen

Bart Deurloo na afloop/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 OKT 2019

De Nederlandse turners zijn er op de WK in Stuttgart niet in geslaagd deelname als team aan de Olympische Spelen af te dwingen.

Bart Deurloo, Casimir Schmidt, Frank Rijken, Michel Bletterman en Epke Zonderland wisten vooraf wat er van hen werd verwacht. De score van Duitsland, dat elfde stond maar door de Zwitsers zou worden gepasseerd, overtreffen. Dat lukte niet. Nederland viel zwaar tegen en eindigde slechts als negentiende.

Tickets


Nederlandse turnsters verzekeren deelname Olympische Spelen in Tokio

De Nederlandse turnsters hebben zich bij de WK in Stuttgart verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

5 OKT 2019

Hoera! De Nederlandse turnsters hebben zich bij de WK in Stuttgart verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen volgend jaar in Tokio. Nadat twee derde van de deelnemende landen in actie is gekomen, bezet Oranje de vierde plaats. Tisha Volleman, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Lieke en Sanne Wevers kwamen tot een score van 162.663.

Later op zaterdag komen onder meer nog de teams van de Verenigde Staten, Rusland, Japan en Brazilië in actie. Nederland kan echter niet lager meer eindigden dan de twaalfde plaats en juist een plek in de top twaalf bij de WK levert een olympisch ticket op.

Foto: ANP


PSV zeer overtuigend langs Rosenborg

Juichen bij PSV/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 OKT 2019

PSV heeft donderdag al een grote stap gezet op weg naar de volgende ronde in de Europa League. De Eindhovenaren wonnen in Noorwegen de tweede groepswedstrijd tegen Rosenborg BK overtuigend: 1-4. PSV zette twee weken eerder Sporting Portugal al met 3-2 aan de kant.

Tegen Rosenborg, de huidige nummer vier, ging het een stuk eenvoudiger. PSV startte met Ritsu Doan in het basisteam. De Japanner kreeg in de voorhoede de voorkeur boven de Portugees Bruma. Doelman Jeroen Zoet raakte in de warming-up af met een blessure en werd vervangen door Robbin Ruiter. Verder was het basisteam van PSV ongewijzigd in vergelijking met de competitiewedstrijd van zondag bij PEC Zwolle (0-4).

Na een wat moeizame beginfase opende Pablo Rosario na een klein kwartier spelen de score. De middenvelder trof via de onderkant van de lat doel. Het betekende voor Rosario zijn derde doelpunt in een week tijd.


Sterk Feyenoord langs Porto, AZ speelt gelijk tegen United

Sam Larsson houdt er drie van Porto bezig/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

3 OKT 2019

Het goede Europese seizoen van Nederlandse clubs blijft vooralsnog geweldig verlopen. Feyenoord won donderdagavond in eigen huis met 2-0 van FC Porto, terwijl AZ met 0-0 tegen grootmacht Manchester United speelde.

In de eerste helft was FC Porto iets beter dan Feyenoord, hoewel beide ploegen een paar kansjes kregen. Na de pauze ging het los in de Kuip. De Rotterdammers kwamen in de tweede helft al snel op voorsprong via een fraaie en bekeken volley van Jens Toornstra.

Daarna kwam de wedstrijd pas echt los. Zo raakte zowel Porto (twee keer) als Feyenoord de deklat. Ook daarbuiten kregen beide ploeg kansen met de grootste voor Moussa Marega, maar de spits van Porto mikte over. Feyenoord bleek efficiënter. Een kleine tien minuten voor tijd was het Rick Karsdorp die de beslissende 2-0 maakte na een lange rush. Ook daarna kreeg Porto kansen, maar Kenneth Vemeer reageerde twee keer uitstekend.


Jos Verstappen uit kritiek op Red Bull: 'Geef Max een goede auto!'

Is Red Bull wel de juiste ploeg voor Max? /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

30 SEP 2019

Jos Verstappen maakt zich zorgen over de achterstand die de Formule1-ploeg Red Bull van zijn zoon heeft met de voornaamste concurrenten. 

„We maken ons echt zorgen. Er zullen bij het team dingen moeten veranderen," vertelde hij bij het programma Peptalk op Ziggo Sport. Volgens Verstappen senior is het verschil in kwaliteit met Mercedes en Ferrari sinds de zomer steeds merkbaarder geworden waardoor Max Verstappen niet naar zijn kunnen presteert. Veel vertrouwen in een inhaalslag heeft de Limburger niet.

Frustratie


Helse omstandigheden slopen Van der Poel: Het was gewoon op

Mathieu van der Poel/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

29 SEP 2019

Niet Mathieu van der Poel of een andere topfavoriet, maar Mads Pedersen is wereldkampioen wielrennen geworden.

Het was door de zware weersomstandigheden vanaf de start een slopend WK. Zelfs ondanks dat door de zware regenval het parcours bijna 25 kilometer was ingekort. In de loodzware koers viel met Philippe Gilbert al vroeg een topfavoriet uit. De oud-wereldkampioen kwam na een crash niet meer terug in het peloton en gaf huilend op. Stuk voor stuk moesten ook andere kanshebbers lossen, zoals uittredend wereldkampioen Alejandro Valverde, Sam Bennett en Geraint Thomas. Nederland bleef ondertussen lang in de pikorde rijden, waarbij alle knechten hun stukje werk konden doen.

Troef op tafel


Hongerklop nekt Mathieu van der Poel bij WK wielrennen

Foto van 'Metro en ANP'

29 SEP 2019

Mads Pedersen heeft verrassend de wereldtitel op de weg veroverd bij de WK wielrennen in Yorkshire.

De Deen was na ruim 260 kilometer de snelste van een kopgroep van drie man, waar verder de Italiaan Matteo Trentin (tweede) en de Zwitser Stefan Küng (derde) deel van uitmaakten.

Hongerklop


Verstappen net naast podium in Grote Prijs Rusland

Verstappen net naast podium in Grote Prijs Rusland

Foto: AFP

Foto van 'Metro en ANP'

29 SEP 2019

Max Verstappen is in de Grote Prijs van Rusland als vierde geëindigd. Veel meer zat er ook niet in voor de Nederlander van Red Bull, nadat hij na een gridstraf vanaf de negende positie had moeten starten. 

De zege ging naar Lewis Hamilton, de regerend wereldkampioen die een einde maakte aan een serie van drie overwinningen van de verbeterde bolides van Ferrari. Valtteri Bottas maakte het feest voor Mercedes met de tweede plaats compleet.

Mercedes op één en twee, dat was al sinds de Grote Prijs van Groot-Brittannië van 14 juli niet meer voorgekomen. Charles Leclerc moest genoegen nemen met de derde plaats. De Monegask won in België en Italië twee van de laatste drie races. Zijn ploeggenoot Sebastian Vettel zegevierde vorige week in Singapore. De Duitser ging in Sotsji ook voortvarend van start en passeerde direct zijn ploeggenoot Leclerc, die van pole was gestart.


PSV blijft in spoor van koploper Ajax na winst op PEC Zwolle

PSV blijft in spoor van koploper Ajax na winst op PEC Zwolle

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

29 SEP 2019

PSV blijft in het spoor van koploper Ajax. De Eindhovenaren wonnen relatief eenvoudig op bezoek bij PEC Zwolle: 0-4.

De ploeg van Mark van Bommel staat nu qua punten weer gelijk met Ajax, dat eerder dit weekend van FC Groningen won. De Amsterdammers hebben wel een beter doelsaldo.

Malen scoort opnieuw


Eekhoff verliest wereldtitel: Gevoel duurde slechts 15 minuten

Nils Eekhoff/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

28 SEP 2019

Hij viel, had zijn schouder uit de kom, liet deze terugzetten, moest kilometers achtervolgen, werd wereldkampioen, maar moest de wereldtitel alsnog inleveren. Het was emotionele rollercoaster met een dramatisch einde voor Nils Eekhoff.

De Nederlander dacht vrijdag na een sprint met zeven beloftenwereldkampioen wielrennen te worden in Yorkshire. Na een kwartier werd echter bekend dat de jury beelden ging terugkijken, om hem een uur na de finish te diskwalificeren. De 21-jarige zou bij het terugkeren na zijn valpartij te lang achter de auto hebben gereden.


Van der Poel dé WK-favoriet? 'Doorzichtige poging'

Van der Poel dé WK-favoriet? 'Doorzichtige poging'

Mathieu van der Poel wint de Amstel Gold Race/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

27 SEP 2019

Mathieu van der Poel is een favoriet voor de wereldtitel wielrennen zondag in Yorkshire. Maar niet dé.

Hij was al jaren een fenomeen op wielen en sinds zijn spectaculaire zege de Amstel Gold Race gaat er geen dag meer voorbij zonder dat er wel ergens gespeculeerd wordt over de kansen van Mathieu van der Poel op het WK wielrennen. De Nederlander geldt als topfavoriet voor de wegwedstrijd van zondag in Yorkshire.

Dat is ergens ook niet zo gek, want waar Van der Poel opstapt, wint hij bijna altijd. Of het nou om het mountainbiken, veldrijden of wielrennen gaat, hij rijgt de zeges aaneen. De harde cijfers van zijn voorbije jaar zijn monsterlijk goed. Hij won 32 van de 34 veldritten, waaronder het WK. Hij werd ondanks een valpartij Europees kampioen mountainbike en was de beste in acht wereldbekers. Op de weg zegevierde hij in 28 koersdagen elf keer, waaronder in de Amstel Gold Race en Dwars Door Vlaanderen. Het zijn imponerende statistieken, waarbij de rest alleen maar vol bewondering naar kan kijken.


Dennis verpest gouden tienerdroom Evenepoel

Rohan Dennis/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

25 SEP 2019

De grote Vlaamse wielersensatie Remco Evenepoel (19) is er niet in geslaagd om op het WK tijdrijden in Yorkshire goud te pakken. Slecht éen man was er op het lange glooiende parcours sneller, de winnaar van vorig jaar: Rohan Dennis.

Voor Evenepoel begon de tijdrit al apart. De Belg was amper honderd meter onderweg, toen hij al bijna stil ging staan om aan zijn sokken te prutsen. Toch – of misschien wel daardoor – zette hij aan het eerste meetpunt al een geweldige tijd neer, waar niemand aankwam tot de laatste twee renners. Zijn landgenoot Victor Campenaerts miste die tijd op een tel, maar regerend wereldkampioen Dennis dook er ruim onder. Ondertussen gaf Primoz Roglic niet thuis. De Sloveen was voor velen de te kloppen man. Maar om zo kort na zijn Vuelta-zege weer helemaal scherp te zijn voor een nieuw hoofddoel bleek te veel gevraagd. De lijn van de eerste tijdmeting werd naadloos doorgetrokken in het vervolg. Alleen Campenaerts viel letterlijk weg, waardoor de Italiaan Filippo Ganna naar de derde plek reed.

Oude tijdritspullen