Sport

Hoe verging het de vorige acht bekerwinnaars?

Foto van 'Jeroen Haverkort'

1 MEI 2017

Voor het eerst in de clubhistorie heeft Vitesse een prijs gewonnen. De bekerwinst ten koste van AZ betekent ook dat de ploeg van Henk Fräser Europa in mag en dat Vitesse straks strijdt om de Johan Cruijffschaal. Hoe verging het de laatste acht ploegen die de beker wonnen?

2016 Feyenoord

Feyenoord won vorig jaar de beker door in de finale FC Utrecht te verslaan met 2-1 door goals van Michiel Kramer en Eljero Elia. De twaalfde bekerwinst betekende dat de ploeg van Giovanni van Bronckhorst dit seizoen zeker was van een plek in de groepsfase van de Europa League en dat het tegen PSV moest spelen voor de Johan Cruijffschaal. De Rotterdammers verloren die wedstrijd met 1-0 en in de Europa League eindigde Feyenoord derde in Groep A achter Fenerbahçe en Manchester United, maar voor Zorya Luhansk. In de beker werd Feyenoord in de kwartfinale uitgeschakeld, Vitesse was met 2-0 te sterk. Geen Europese overwintering, redelijk vroeg uitgeschakeld in de beker, maar niemand die daar dit seizoen om maalt bij Feyenoord. Komende zondag houdt aanvoerder Dirk Kuyt hoogstwaarschijnlijk de kampioensschaal in de lucht.

2015 FC Groningen

FC Groningen onttroonde in 2015 bekerhouder PEC Zwolle in een rechtstreeks duel en won zo voor de eerste keer in haar bestaan ‘de dennenappel’. Albert Rusnak was de grote man aan Groningse zijde door de enige twee doelpunten in de finale te maken. De beloning, in de vorm van een Europees avontuur, liep uit op een teleurstelling. De mannen van coach Erwin van de Looi wisten in Groep F maar twee puntjes bij elkaar te sprokkelen door tegen Slovan Liberec en SC Braga gelijk te spelen. Van Olympique Marseille werd twee keer verloren. In de strijd om de Johan Cruijffschaal was PSV met 3-0 te sterk en in de competitie eindigden de Noorderlingen op een zevende plek, een plaats hoger dan het jaar ervoor.

2014 PEC Zwolle

De meest verrassende winnaar in de recente historie van de KNVB-beker is waarschijnlijk PEC Zwolle. De equipe van trainer Ron Jans won in 2014 voor de eerste keer de beker en vooral de wijze waarop dit gebeurde was een sensatie. Favoriet Ajax, dat de beker een recordaantal van 18 keer veroverde, werd maar liefst met 5-1 vernederd door de ontketende Zwollenaren. Na de openingstreffer van Ricardo van Rhijn namen de Ajax-fans alvast een voorschot op de winst door vuurwerk op het veld te gooien, nota bene in het strafschopgebied van hun eigen keeper Kenneth Vermeer. Het duel werd een half uur stil gelegd. Na de hervatting stond het in een mum van tijd 2-1 door Ryan Thomas. Ook Gyan Fernandez scoorde twee keer en Bram van Polen bracht de eindstand op het scorebord. Ajax werd het seizoen erop in de strijd om de Johan Cruijffschaal ook verslagen, nu bleef de schade voor de Amsterdammers beperkt tot 1-0. Sparta Praag versperde de Zwollenaren de weg naar de groepsfase van de Europa League, in de beker werd opnieuw de finale gehaald en de competitie werd afgesloten met een zesde plek, vijf plekken hoger dan een jaar eerder.

2013 AZ

De foto waarop een chagrijnige Mark van Bommel langs lachende sponsormeisjes liep toen de KNVB-beker in 2013 aan AZ werd uitgereikt, werd een hit op social media. PSV was de favoriet in de eindstrijd, maar na een kwartier stonden de Eindhovenaren al met 2-0 achter door goals van Adam Maher en Jozy Altidore. Jürgen Locadia deed nog iets terug namens PSV, maar kon niet voorkomen dat de Alkmaarders voor de vierde keer in de clubgeschiedenis de beker wonnen. Ajax was in het seizoen erop te sterk in de strijd om de Johan Cruijffschaal, al hadden de Amsterdammers wel een verlenging nodig voor de 2-3. Europees deed AZ het uitstekend. Via Atromitos werd de groepsfase bereikt van de Europa League waarin AZ afrekende met PAOK Saloniki, Maccabi Haifa en Sjachtjor Karaganda. Ook Slovan Liberec en Anzhi werden uitgeschakeld, maar in de kwartfinale was Benfica uiteindelijk te sterk. In de beker was de halve finale tegen Ajax het eindstation. De competitie werd afgesloten met een achtste plek.

2012 PSV

Voor PSV, waar Phillip Cocu net een maand coach was, was de bekerwinst in 2012 de eerste hoofdprijs sinds 2008. Waar veel van de voorgaande finales van het bekertoernooi zenuwslopende wedstrijden waren, was het in 2012 van het begin duidelijk wie de finale zou winnen. Heracles Almelo stond meteen onder grote druk en het was aan keeper Remco Pasveer, die later de overstap naar Eindhoven maakte, te danken dat de eindstand niet hoger uitviel dan 3-0 (Ola Toivonen, Dries Mertens en Jeremain Lens). PSV won het seizoen daarop de Johan Cruijffschaal van Ajax, maar eindigde in de competitie als tweede met drie punten achterstand op de Amsterdammers. Over twee wedstrijden werd FK Zeta met 14-0 verslagen, waardoor de ploeg van Cocu de groepsfase van de Europa League bereikte. Daarin eindigden de Eindhovenaren als derde achter Dnjepr en Napoli. In de beker werd opnieuw de finale bereikt waarin AZ te sterk was.

2011 FC Twente

Ajax leek in 2011 makkelijk de beker te winnen. Tegen het FC Twente van Michel Preud’homme stond het na veertig minuten 2-0 door goals van Demy de Zeeuw en Lorenzo Ebecilio. Wout Brama tekende op slag van rust voor de 2-1. Theo Janssen maakte de gelijkmaker en invaller Marc Janko bezorgde de Tukkers in de verlenging de beker. Het was echter Ajax dat het laatst lachte, want een week later moesten beide ploegen in een onderling duel in de ArenA uitmaken wie er landskampioen zou worden. Het jaar daarop versloeg FC Twente Ajax in de strijd om de Johan Cruijffschaal, maar het bleek de laatste prijs voor FC Twente dat een vrije val zou maken wegens bestuurlijke wanorde. De vice-kampioen werd uiteindelijk zesde in de competitie. In de play-offs voor Europees voetbal was RKC te sterk. Benfica versperde FC Twente de weg naar de groepsfase van de Champions League, maar in de Europa League lukte het FC Twente om te overwinteren in een groep met Wisla Krakau, Fulham en Odense. In de tweede ronde werd Steaua Boekarest uitgeschakeld, maar Schalke 04 bleek het eindstation in de achtste finale. Ook in het bekertoernooi kwam FC Twente niet verder dan de achtste finale. PSV was de sterkste na verlengen.

2010 Ajax

Paniek in de tent in 2010. Want wat te doen als aartsrivalen Feyenoord en Ajax tegenover elkaar staan in de bekerfinale? En dan ook nog eens in De Kuip? Minister Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken moest eraan te pas komen om zowel de KNVB als de gemeente Rotterdam te wijzen op de ‘te hoge kosten in tijden van bezuinigingen’. Aangezien bij De Klassieker geen uitpubliek aanwezig mag zijn, werd er besloten de eindstrijd eenmalig over twee duels af te werken. De eerste wedstrijd in de ArenA werd met 2-0 gewonnen door Ajax. Siem de Jong maakte beide doelpunten. In De Kuip scoorde De Jong opnieuw twee keer, net zoals Luis Suárez. Jon Dahl Tomasson maakte het enige doelpunt voor Feyenoord. Het jaar erop bereikte Ajax opnieuw de finale, maar verloor die van FC Twente, dat ook de Johan Cruijffschaal won. Ajax onttroonde de Tukkers in een rechtstreeks duel echter wel als landskampioen. In de groepsfase van de Champions League werd Ajax derde achter Real Madrid en AC Milan, maar bleef het Auxerre voor waardoor de Amsterdammers verder mochten in de Europa League. In de tweede ronde werd Anderlecht opzijgeschoven, maar in de achtste finale bleek Spartak Moskou te sterk.

2009 sc Heerenveen

In 1993 en 1997 greep sc Heerenveen naast de beker, maar in 2009 was het eindelijk raak. Omdat Youssouf Hersi in de strafschoppenserie zijn penalty miste, wonnen de Friezen de beker van FC Twente. Goran Popov scoorde de openingstreffer, FC Twentespeler Eljero Elia schoot de gelijkmaker binnen. Bonaventure Kalou zette Heerenveen in de verlenging opnieuw op voorsprong, maar Hersi zorgde ervoor dat strafschoppen uitsluitsel moesten geven. Het seizoen na de bekerwinst verliep dramatisch. In de Johan Cruijffschaal werd het met 5-1 te kijk gezet door kampioen AZ en in de beker was de achtste finale tegen PSV het eindstation. Heeenveen versleet maar liefst drie trainers. Trons Sollied werd na vijf duels aan de kant geschoven, Jan de Jonge nam zijn taken daarna tijdelijk over en Jan Everse maakte het seizoen af waarin Heerenveen eindigde op een veertiende plek. In Europa deed Heerenveen het redelijk. De Friezen bereikten de groepsfase van de Europa League ten koste van PAOK Saloniki en boden in Groep D goed weerstand aan Sporting Lissabob en Hertha BSC, maar kwamen uiteindelijk net te kort.


Michel Platini opgepakt voor corruptie WK 2022

De 63-jarige Fransman, voormalig topvoetballer, fungeerde jarenlang als voorzitter van de Europese bond UEFA en als vicevoorzitter van de mondiale federatie FIFA. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Franse justitie heeft Michel Platini laten oppakken op verdenking van corruptie bij de toewijzing van het WK van 2022 aan Qatar. Dat meldt de onderzoekswebsite Mediapart. Platini zou zijn vastgezet op het kantoor van de anticorruptie-eenheid van justitie.

Dubieuze financiële deal

De 63-jarige Fransman, voormalig topvoetballer, fungeerde jarenlang als voorzitter van de Europese bond UEFA en als vicevoorzitter van de mondiale federatie FIFA. Platini raakte echter in opspraak vanwege een dubieuze financiële deal met FIFA-voorzitter Sepp Blatter uit 2011. Beiden werden eind 2015 in eerste instantie voor acht jaar geschorst. Na diverse beroepszaken werd de straf voor Platini teruggebracht naar vier jaar, die van Blatter naar zes jaar.


Herstelde Ibrahim Afellay tekent contract bij PSV

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ibrahim Afellay gaat weer voetballen bij PSV. De 33-jarige middenvelder tekent een contract voor één jaar bij de Brabantse club en sluit per direct aan bij de selectie van hoofdtrainer Mark van Bommel.

Afellay keerde in maart al terug in Eindhoven, aanvankelijk alleen met de bedoeling om bij zijn oude club aan zijn herstel te werken. Het heeft nu echter zelfs geresulteerd in een dienstverband.

Zware tijd achter de rug


Bertens verliest finale Rosmalen na vijf matchpunten

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

16 JUN 2019

Kiki Bertens heeft op het grastoernooi van Rosmalen naast de titel gegrepen. De als eerste geplaatste Bertens liet in de finale tegen de Amerikaanse Alison Riske vijf wedstrijdpunten onbenut. Ze verloor met 0-6 7-6 (3) 7-5. Bertens gaf een voorsprong van 6-0 en 4-1 uit handen.

Uitglijder

De schrik was groot toen Bertens in de beginfase van de tweede set uitgleed. Ze liep meteen naar haar bankje en kreeg een behandeling buiten de baan, waardoor de partij meer dan vijf minuten stillag. Bertens keerde rennend terug op het centrecourt en dat werd met een luid applaus ontvangen. Met een ingepakt bovenbeen leek ze de finale tot een goed einde te brengen, maar Riske zorgde voor een anticlimax in Rosmalen.


Bertens in Rosmalen twee keer naar halve finale

Kiki Bertens/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUN 2019

Kiki Bertens lijkt de kater van haar ziekte op Roland Garros lekker weg te slaan. De Nederlandse tennister staat op Rosmalen zowel in het enkel- als het dubbelspel in de halve finale van het WTA-toernooi.

6-3, 6-3

De als eerste geplaatste Bertens, de enige overgebleven geplaatste speelster in het vrouwentoernooi, was in twee sets te sterk voor de Russin Natalja Vichljantseva 6-3, 6-3. Bertens had eerder op de dag haar partij in de tweede ronde gewonnen van landgenote Arantxa Rus (7-5, 6-3). Die partij was donderdagavond stilgelegd wegens de regen.


Supporters voorkomen zondagavondduels in Eredivisie

Ajax mag proberen zijn titel te verdedigen in het nieuwe seizoen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 JUN 2019

Er komen vooralsnog geen Eredivisie-wedstrijden op de zondagavond. Hoewel dat oorspronkelijk het plan was, heeft een collectief van supportersverenigingen en de lokale autoriteiten daar tijdens een vergadering met de KNVB een stokje voor gestoken.

Meer ruimte

Volgens manager competitiezaken Jan Bluyssen was het geen commercieel plan van de KNVB om op zondag pas wedstrijden om 20.00 te laten beginnen. „Het was de insteek om de clubs die Europees voetbal spelen meer ruimte te geven."


Froome mist Tour na zware val, sterke test Dumoulin

Chris Froome/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 JUN 2019

Chris Froome mist de Tour de France, die op 6 juli van start gaat in de Belgische hoofdstad Brussel. De 34-jarige Brit van Team Ineos is woensdag tijdens de verkenning van de tijdrit in het Critérium du Dauphiné zwaar ten val gekomen. De viervoudig Tourwinnaar werd afgevoerd naar een ziekenhuis. Teammanager Dave Brailsford heeft aan Franse media bevestigd dat Froome niet kan starten in de Ronde van Frankrijk.

Neusgaten legen

Volgens berichten viel Froome op het moment dat hij zijn stuur even had losgelaten. „Hij kwam even met zijn hand van het tijdritstuur om zijn neusgaten te legen, en vervolgens kwam er een windhoos en kon hij een val niet voorkomen", zo meldt het Algemeen Dagblad. De windhoos van 60 kilometer per uur gooide hem tegen een muur aan.


Oranje neemt Le Havre over: mars trekt naar stadion

Videostil

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUN 2019

Op dag vier van het WK vrouwenvoetbal komen de Oranje Leeuwinnen eindelijk voor het eerst in actie. Nieuw-Zeeland is de tegenstander en de fans die zijn ook in grote getalen afgereisd naar het Franse Le Havre.

Net zoals bij wedstrijden van de mannen op eindtoernooien trekt er ook voor deze wedstrijd een grote groep fans door de straten van de stad richting het stadion. Dat is te zien op beelden die gedeeld worden via het officiële Twitter-kanaal van de nationale ploeg.


Rust bij Groenen: Niks anders aan mijn hoofd dan WK

Jackie Groenen/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

11 JUN 2019

Voor de tweede keer ooit staan de Oranje Leeuwinnen op het WK. Alleen dit keer doen ze dat als regerend Europees kampioen. Jackie Groenen is een van de architecten van de ploeg. „We zijn beter op elkaar ingespeeld dan twee jaar terug.”

„Twee jaar geleden vlak voor het EK kon ik nog even afspreken met Jackie Groenen voor een interview via Skype”, vertelt een collega-journalist na afloop van het rondetafelgesprek met de middenvelder van de Oranje Leeuwinnen. Dat hij tot zijn teleurstelling haar nu met een paar collega’s moest delen, zegt genoeg over de enorm toegenomen populariteit van het vrouwenelftal.

De ploeg van Sarina Wiegman is hot en voor de regerend Europees kampioen zijn de verwachtingen hooggespannen voor het aanstaande wereldkampioenschap. Maar dat maakt Groenen allerminst zenuwachtig. „Ik hoor die optimistische stemming heel erg er door geduwd worden. Het feit dat mensen hoge verwachtingen bij ons hebben, zie ik als iets positiefs. Dat betekent direct ook dat de mensen enthousiast over ons zijn. Stel dat iedereen zou zeggen: we gaan er naartoe en als we de groep maar overleven, dan is het al prima. Dat zou ook geen goed teken zijn. Dat zou betekenen dat mensen niet positief over ons denken.”


Dumoulin maakt rentree na val in Giro: twijfels

Tom Dumoulin/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

9 JUN 2019

Tom Dumoulin stapt zondag weer op de fiets voor een wedstrijd, voor het eerst sinds zijn val in de Giro d'Italia. De Nederlander rijdt het Critérium du Dauphiné in voorbereiding op de Tour de France.

Goede vorm

Toch weet de nummer twee van afgelopen jaar nog niet of hij daar in topvorm zal verschijnen. „Als het echt tegenvalt, wordt het moeilijk de Tour in goede vorm te halen", zo geeft hij toe in gesprek met de NOS. „Dan moet ik misschien mijn ambities bijstellen. Twee weken geleden dacht ik dat ik nu geen twijfels meer zou hebben, maar die twijfels heb ik wel."


Fans boos om Djokovic-gunstige staking Roland Garros

Novak Djokovic/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JUN 2019

Het duel tussen de Serviër Novak Djokovic en Dominic Thiem uit Oostenrijk in de halve finale van Roland Garros wordt zaterdag hervat. De wedstrijd werd vrijdagavond om iets na 18.00 uur gestaakt wegens noodweer in Parijs.

Veel fans zijn echter niet te spreken over de organisatie van Roland Garros, volgens hen had de wedstrijd gewoon door kunnen gaan na de regen. De zon scheen immers niet lang nadat de halve finale was stilgelegd.

Djokovic Open


Nadal na drie sets tegen Federer naar de RG-finale

Rafael Nadal/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

7 JUN 2019

Rafael Nadal heeft zich ten koste van zijn rivaal Roger Federer geplaatst voor de eindstrijd van Roland Garros. De Spanjaard won de 39e ontmoeting tussen de twee tennislegendes, op een winderig centre court, met 6-3 6-4 6-2.

De negende game in de tweede set was cruciaal. Federer leek zijn service comfortabel te behouden toen hij 40-0 voor stond, maar uiteindelijk werd hij gebroken door Nadal. Dat was cruciaal voor het vervolg van de set en daarna bood hij in de derde weinig verweer.

Eerste sinds 2014


Oranje via verlenging naar de finale Nations League

Memphis Depay legt de bal terug op Quincy Promes van het Nederlands elftal voor de 3-1 tegen Engeland tijdens de Nations League Finals tussen Nederland en Engeland. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUN 2019

Het Nederlands elftal staat in de finale van de Nations League. Oranje klopte donderdag Engeland in de halve eindstrijd met verlenging: 3-1.

Eindwedstrijd Porto

Bondscoach Ronald Koeman en zijn spelers stuiten zondagavond op Portugal in de finale van de nieuwe competitie van de UEFA. Het gastland rekende woensdag al af met Zwitserland (3-1). De eindstrijd wordt gespeeld in Estádio do Dragão van Porto.


Mastercard stopt met advertenties voetbalster Neymar

Neymar beweert dat de beschuldigingen niet meer zijn dan een poging hem af te persen. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUN 2019

Mastercard stopt per direct met zijn advertenties rond de Braziliaanse voetbalster Neymar. Het bedrijf neemt voorlopig afstand van de speler, omdat die onlangs werd beschuldigd van verkrachting. Mastercard zegt de situatie rond Neymar opnieuw te bekijken, als er meer duidelijkheid in de zaak is.

Neymar beweert dat de beschuldigingen niet meer zijn dan een poging hem af te persen.

Copa América afgezegd


Oranje tegen Engeland voor plaats in finale

Bondscoach Ronald Koeman, Kevin Strootman en Frenkie de Jong van het Nederlands elftal tijdens een training. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUN 2019

Donderdagavond strijdt het Nederlands elftal met Engeland om een plaats in de finale van de Nations League. De winnaar van de halve eindstrijd in het uitverkochte Estádio D. Afonso Henriques van Guimarães stuit zondag op Portugal, dat woensdag in de slotfase afrekende met Zwitserland: 3-1.

Betere voorbereiding

Bondscoach Ronald Koeman en zijn internationals geloven in een goede afloop van het duel met Engeland, dat vorig jaar voor het eerst in 28 jaar weer eens de halve finale van een WK bereikte. Oranje beleefde een betere voorbereiding op de Nations League.


Vormgever en grondlegger Champions League overleden

Feyenoord-captain Paul Bosvelt ontvangt in 2002 de UEFA Cup van Johansson/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

5 JUN 2019

Voormalig UEFA-voorzitter Lennart Johansson is dinsdagnacht op 89-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Zweedse voetbalbond. Johansson leidde de Europese voetbalunie van 1990 tot 2007. Hij was de opvolger van de Fransman Jacques Georges, die eveneens zeventien jaar aan het hoofd stond van de UEFA.

Kort ziektebed

„Het Zweedse voetbal is in rouw. Lennart Johansson is dood. Hij is in de nacht van 4 juni ingeslapen na een kort ziektebed", meldt de Zweedse voetbalbond SvFF woensdagochtend.


KNVB wil EK zaalvoetbal in Nederland in 2022

KNVB wil zaalvoetbal naar Nederland halen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 JUN 2019

Als het aan de Nederlandse voetbalbond KNVB ligt, is er binnenkort nóg een groot evenement in ons land. De organisatie heeft Nederland namelijk kandidaat gesteld voor de organisatie van het EK futsal van 2022. In september beslist het bestuur van de Europese bond UEFA waar het EK wordt gehouden. Naast Nederland hebben nog vijf landen zich kandidaat gesteld.

Grootste toernooi ooit

De Europese eindronde van 2022 wordt het grootste EK zaalvoetbal ooit, met zestien deelnemende landen in plaats van twaalf. Dat betekent dat er 32 wedstrijden worden gespeeld. Als Nederland de organisatie krijgt, worden twintig duels afgewerkt in de Ziggo Dome in Amsterdam. De andere twaalf zijn in het Groningse evenementencomplex MartiniPlaza.


Likeability of5

Leeuwinnen verslaan Australië twee keer in 24 uur

ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 JUN 2019

Een dag na de gewonnen oefeninterland in Eindhoven hebben de Nederlandse voetbalsters wederom Australië verslagen. Beide landen troffen elkaar zondag op het complex van de KNVB in Zeist, voor een besloten trainingswedstrijd waarin voornamelijk de reserves van zaterdag in actie kwamen. De 'Leeuwinnen' wonnen met 3-1.

Van de Sanden

Ruim 30.000 toeschouwers zagen de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zaterdag in het stadion van PSV met 3-0 winnen. Shanice van de Sanden nam twee doelpunten voor haar rekening en ook Vivianne Miedema kwam tot scoren. Wiegman startte met de ploeg die vermoedelijk op dinsdag 11 juni ook aan de aftrap verschijnt van de eerste WK-wedstrijd, in Le Havre tegen Nieuw-Zeeland.


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Van Dijk en Wijnaldum: eigen weg naar groot succes

Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

2 JUN 2019

Het beste team van Europa bevat twee Nederlanders. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum vierden zaterdag met Liverpool de winst in de Champions League. In de finale in Madrid werd er eigenlijk vrij simpel afgerekend met Tottenham Hotspur. 2-0 door een vroege strafschop van Mohammed Salah en een late schuiver van Divock Origi.

Gouden Bal

Van Dijk en Wijnaldum zijn niet de minste spelers binnen de selectie van Jürgen Klopp. Het zijn sterkhouders en Van Dijk is zelfs de populairste speler onder de fans van The Reds. Er gaan na de gewonnen finale stemmen op dat hij dit jaar de Gouden Bal verdient, al is hij daar zelf duidelijk over. „Als ik 'm win, zou ik er uiteraard blij mee zijn. Maar Messi moet 'm winnen. Hij is de beste van de wereld, of hij nu in de finale staat of niet.” Van Dijk is sinds zijn komst op Anfield, anderhalf jaar geleden, onomstreden en ook Wijnaldum staat bijna altijd in de basisopstelling.


Richard Carapaz wint Giro

Carapaz wint Giro, podium Jumbo, Mollema 5e

Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 JUN 2019

Richard Carapaz heeft de Ronde van Italië gewonnen. In de laatste etappe, een individuele tijdrit over 17 kilometer in Verona, eindigde de Ecuadoraan van Movistar als 36e, ruim achter ritwinnaar Chad Haga. De Amerikaan van Sunweb had al vroeg de uiteindelijk snelste tijd (22.07) neergezet.

Achter Carapaz, die met een veilige marge op zijn concurrenten aan de tijdrit was begonnen, sloot de Italiaan Vincenzo Nibali de Giro af als tweede. Primoz Roglic, de Sloveense kopman van Jumbo-Visma, werd derde. Hij slaagde er net in de benodigde seconden goed te maken op de Spanjaard Mikel Landa, die als nummer drie van het klassement aan de afsluitende tijdrit was begonnen. Bauke Mollema was de beste Nederlander en eindigde op de vijfde plaats. Tom Dumoulin begon aan de Giro als een van de favorieten, maar hij moest al in de eerste week na een val opgeven.

Toejuichingen