‘Cocu moet net zoals Bosz de jeugd een kans geven’

20 april 2017 om 19:45 door Jeroen Haverkort
‘Cocu moet net zoals Bosz de jeugd een kans geven’

PSV-Ajax is zondag een duel tussen twee leergierige coaches: Phillip Cocu en Peter Bosz. Voormalig hockeycoach Marc Lammers kent de trainers van PSV en Ajax goed. „Met Peter Bosz heb ik op het CIOS in Arnhem gezeten”, zegt Lammers die erom bekend stond veel moderne technieken toe te passen bij het coachen. Tegenwoordig begeleidt hij bedrijfsteams en geeft hij interactieve lezingen en workshops. „Toen hij trainer was van Heracles spraken we elkaar vaak. Met Phillip Cocu spreek ik een paar keer per jaar af. Vaak is dat met de hele technische staf van PSV. We leren van elkaar, praten over van alles. De ene keer is dat innovatie, de andere keer gaat het over teambuilding.”

Perfecte mix

Lammers bestempelt beide trainers als een perfecte mix van ‘data-jongens’ en ‘praktijk-jongens’. „Ze hebben beiden een lange loopbaan gehad, weten hoe het werkt in de voetballerij. Maar Peter heeft ook een CIOS-achtergrond. Als speler was hij al coach.” Niet voor niets ging Bosz in de jaren 90 als speler van Feyenoord naar Amsterdam om stiekem naar de training te kijken van Ajax, dat toen het beste team ter wereld was. Bosz was benieuwd naar de oefenstof van Louis van Gaal. „Peter is altijd al leergierig geweest. Hetzelfde geldt voor Phillip.”

Maar wat zijn de verschillen? „Phillip is erg open”, zegt Lammers. „Hij wil graag met anderen sparren, ook met mensen van buiten de voetballerij. Hij heeft veel expertise om zich heen verzameld en plukt daar de vruchten van. Veel coaches willen vaak alles zelf doen, Phillip heeft dat totaal niet. Hij geeft niet alles uit handen, maar hij gebruikt de mensen om zich heen als klankbord en wordt door hen geïnspireerd. Phillip is rustig, is altijd op zoek naar de juiste balans.”

Daadkrachtig

Bosz is volgens Lammers, mede door zijn CIOS-achtergrond, geneigd om meer zelf te doen. „Peter is daadkrachtig en rechtlijnig. Hij denkt aanvallender dan Phillip. Het is ontzettend knap hoe Peter in korte tijd Ajax zo naar zijn hand heeft gezet. In het begin kreeg hij kritiek, maar Peter gelooft in zijn visie en wijkt daar niet vanaf.”

Vers bloed geeft nieuwe energie, aldus Lammers. „Bij Ajax is er niet alleen een nieuwe coach gekomen met een nieuwe visie, maar zijn er ook in de loop van het seizoen nieuwe spelers bijgekomen. Spelers als Davinson Sánchez, Kasper Dolberg, Hakim Ziyech bleken een kwaliteitsimpuls en daar kwamen later in het seizoen nog jongens als Justin Kluivert en David Neres bij.”

Jeugd

En daar is het volgens Lammers bij PSV fout gegaan. „Weet je wat Alex Ferguson ooit tegen me zei? ‘Ever change a winning team’. Als hij merkte dat spelers gemakzuchtig werden, konden ze vertrekken. Daar was hij rücksichtslos in, denk maar aan het vertrek van onder meer David Beckham, Jaap Stam en Ruud van Nistelrooij.”

PSV speelt al drie jaar met nagenoeg hetzelfde team dat twee keer kampioen werd en overwinterde in de Champions League. „Niet alle spelers zijn meer hongerig. PSV wilde ook van bepaalde spelers af, maar dat lukte niet. Dat kun je Phillip trouwens niet verwijten, daar is iedereen in de organisatie verantwoordelijkheid voor. Sommige spelers had je misschien voor minder moeten verkopen. Dan maak je maar verlies. Wat je Phillip wel kunt verwijten is dat hij, in tegenstelling tot Peter, meer de jeugd een kans had moeten geven. De opleidingen van Ajax en PSV zijn nagenoeg van hetzelfde niveau. Waarom niet Sam Lammers erin gooien als Luuk de Jong uit vorm is?”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!