UEFA houdt Ajax en Besiktas mogelijk weg van elkaar

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

15 MAA 2017

Wat gebeurt er als Ajax verdergaat in de Europa League en per ongeluk Besiktas loot? Of gaat de UEFA dit voorkomen?

De diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije heeft mogelijk ook sportieve gevolgen. Mocht Ajax er donderdagavond namelijk in slagen om FC Kopenhagen uit te schakelen en zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Europa League, dan is de kans groot dat de UEFA ervoor zorgt dat de Amsterdammers niet tegen Besiktas kunnen loten.

Voor het gemak gaan we er dan wel even van uit dat ook de Turkse kampioen zich voor de kwartfinale plaatst door het Griekse Olympiakos (1-1) uit te schakelen. De UEFA houdt landen die op gespannen voet met elkaar staan en (tijdelijk) geen diplomatieke relatie met elkaar onderhouden, vaker uit elkaar bij lotingen. De UEFA wilde woensdag niet bevestigen dat Ajax en Besiktas elkaar gewoon kunnen loten.

„De lotingprocedure wordt pas vrijdag, op de dag van de loting bekendgemaakt”, reageerde de Europese voetbalbond schriftelijk. De UEFA verklaarde verder dat zulke beslissingen worden genomen door het ‘Executive Committee’. Dit hoogste orgaan binnen de bond besloot bij eerdere Europese lotingen om clubs uit Rusland en Oekraïne niet tegen elkaar te laten loten. Dat was geen verrassing, want beide landen zijn met elkaar in oorlog. Hetzelfde geldt voor Armenië en Azerbeidzjan. Deze landen strijden al jaren om het grensgebied Nagorno-Karabakh en bij gevechten vallen geregeld slachtoffers. Ook in dat geval is het logisch dat de UEFA clubs uit die landen zo lang mogelijk gescheiden van elkaar houdt in de Europese toernooien.

Gibraltar

Toch is er niet altijd een oorlog nodig voor zo’n besluit van de Europese voetbalbond. Zware politieke of diplomatieke spanningen kunnen eveneens zorgen voor zo’n beslissing. Zo worden Spanje en Gibraltar ook uit elkaar gehouden bij lotingen van de UEFA. Nu de spanning tussen Nederland en Turkije langzaam tot het kookpunt stijgt, lijkt het logisch dat de UEFA hier rekening mee houdt tijdens de loting vrijdag, mochten beide ploegen doorgaan naar de kwartfinale.

Prematuur

Bij Ajax had nog niemand nagedacht over een eventuele loting tegen Besiktas. „Dit is heel prematuur”, reageert perschef Miel Brinkhuis. „Wij zijn hier niet mee bezig. Ik denk dat wij ons eerst moeten richten op het duel met Kopenhagen. Het zou mooi zijn als je me deze vraag morgen weer kan stellen, want dat betekent dat we een ronde verder zijn.” Een woordvoerder van Besiktas verklaarde dat de perschef van de club het vanwege het Europa League-duel met Olympiakos ‘te druk’ had om telefonisch te reageren.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

CDA-raadslid verdacht van tonnen belastingontduiking

Wozniak ontdook voor minimaal 400.000 euro aan belasting/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

1 UUR

Een gemeenteraadslid uit Moerdijk is aangehouden door de politie, omdat hij verdacht wordt van belastingfraude en witwassen. Dat heeft Jac Klijs, de burgemeester van de gemeente Moerdijk, bevestigd.

Minimaal 400.000 euro

Kruidvat roept babyvoeding terug vanwege salmonella

Kijk uit met babyvoeding van Kruidvat/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

2 UUR

Winkelketen Kruidvat heeft een belangrijke oproep gedaan aan mensen die de afgelopen maanden babyproducten in huis hebben gehaald. Het is oppassen geblazen, want verschillende producten kunnen besmet zijn met salmonella.

Uit voorzorg

Er wordt wat afgepaft in al die Netflix-series

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

3 UUR

Liefhebbers van series op Netflix moet het zijn opgevallen: het constante gerook. Ook in het gloednieuwe seizoen 2 van The Crown, over het leven van de Britse koningin Elizabeth, wordt weer de ene peuk met de andere aangestoken. Mensen die onlangs zijn gestopt met roken, krijgen de kriebels als ze seizoen 2 van The Crown aan het ‘bingewatchen’ zijn. Het roken wordt zo pontificaal in beeld gebracht dat zelfs een niet-roker zin krijgt in een ‘peukie’.

Ongeveer hetzelfde gebeurde eerder overigens al met series als Mad Men, House of Cards, Californication, Sons of Anarchy, Homeland en Orange is the new Black. En dat terwijl er in Nederland een uiterst streng beleid wordt gehanteerd ten aanzien van roken op televisie.

Sneeuw zorgt voor spanning en trots bij Buienradar

Nederland werd maandag wederom bedekt onder een laag sneeuw. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

Johan van Boven

VANDAAG, 15:26

Het is stil op de werkvloer bij Buienradar. Normaal gesproken krioelt het er van de medewerkers, maar in verband met de sneeuwval is er nu slechts een handjevol mensen aanwezig. „Als meteoroloog moet ik natuurlijk wel aanwezig zijn”, zegt Jennifer Faber. „De mensen die aan de website werken en social media bijhouden kunnen prima thuis werken, maar ik heb nu eenmaal alle apparatuur nodig om zo goed mogelijk de weersverwachtingen te verzorgen. Bovendien verzorgen we vanuit hier de uitzendingen voor RTL.”

Sneeuw in Alaska. Foto: Marianke P

Nederlanders in het buitenland over ‘echte sneeuw'

In Alaska kijken ze niet op van een beetje sneeuw. Foto: Marianke P

Foto van 'Sarah Sitanala'

Sarah Sitanala

VANDAAG, 15:15

Na wat natte sneeuw, was het afgelopen weekend dan eindelijk zover: de eerste echte sneeuw viel. En dat hebben we geweten ook, het land was in rep en roer en ook op social media konden we genieten van mooie plaatjes van witte lappendekens. Behalve dat de sneeuw ook heel mooi kan zijn, brengt het elke keer opnieuw weer de nodige chaos met zich mee. Denk aan lange files, treinen die uitvallen en glibberende valpartijen.

Camera videoLiveblog code rood: sneeuw legt Nederland plat

Fietsen een sneeuwbui in Rotterdam ©ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 14:33

Het KNMI gaf rond het middaguur code rood uit vanwege hevige sneeuwval. Dit is de zwaarste categorie op het gebied van weerwaarschuwingen. Het weeralarm geldt voor bijna heel Nederland op de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Limburg na, hier geldt code oranje Er wordt een zeer zware avondspits verwacht, het openbaar vervoer is ernstig verstoord en de sneeuwval gaat tot in de avond duren. Op dit moment trekt er een sneeuwfront vanaf het zuiden naar het noorden. Dit bericht wordt aangevuld.

Update 19.30

De explosie vond plaats in de Port Authority Bus Terminal. Foto: epa.

Gewonden na explosie in hart van New York

Gewonden na explosie in hart van New York

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 14:33

Door een explosie in een busstation in New York zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Het incident vond plaats in de zogenaamde Port Authority Bus Terminal in de buurt van Times Square. Het betreft het grootste busstation van de Verenigde Staten, waar jaarlijks meer dan 65 miljoen mensen komen.

De ontploffing vond plaats in een ondergrondse verbinding tussen het busstation en een metrostation.