UEFA houdt Ajax en Besiktas mogelijk weg van elkaar

Foto van 'Sander Schomaker'

15 MAA 2017

Wat gebeurt er als Ajax verdergaat in de Europa League en per ongeluk Besiktas loot? Of gaat de UEFA dit voorkomen?

De diplomatieke rel tussen Nederland en Turkije heeft mogelijk ook sportieve gevolgen. Mocht Ajax er donderdagavond namelijk in slagen om FC Kopenhagen uit te schakelen en zich te plaatsen voor de kwartfinale van de Europa League, dan is de kans groot dat de UEFA ervoor zorgt dat de Amsterdammers niet tegen Besiktas kunnen loten.

Voor het gemak gaan we er dan wel even van uit dat ook de Turkse kampioen zich voor de kwartfinale plaatst door het Griekse Olympiakos (1-1) uit te schakelen. De UEFA houdt landen die op gespannen voet met elkaar staan en (tijdelijk) geen diplomatieke relatie met elkaar onderhouden, vaker uit elkaar bij lotingen. De UEFA wilde woensdag niet bevestigen dat Ajax en Besiktas elkaar gewoon kunnen loten.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

„De lotingprocedure wordt pas vrijdag, op de dag van de loting bekendgemaakt”, reageerde de Europese voetbalbond schriftelijk. De UEFA verklaarde verder dat zulke beslissingen worden genomen door het ‘Executive Committee’. Dit hoogste orgaan binnen de bond besloot bij eerdere Europese lotingen om clubs uit Rusland en Oekraïne niet tegen elkaar te laten loten. Dat was geen verrassing, want beide landen zijn met elkaar in oorlog. Hetzelfde geldt voor Armenië en Azerbeidzjan. Deze landen strijden al jaren om het grensgebied Nagorno-Karabakh en bij gevechten vallen geregeld slachtoffers. Ook in dat geval is het logisch dat de UEFA clubs uit die landen zo lang mogelijk gescheiden van elkaar houdt in de Europese toernooien.

Gibraltar

Toch is er niet altijd een oorlog nodig voor zo’n besluit van de Europese voetbalbond. Zware politieke of diplomatieke spanningen kunnen eveneens zorgen voor zo’n beslissing. Zo worden Spanje en Gibraltar ook uit elkaar gehouden bij lotingen van de UEFA. Nu de spanning tussen Nederland en Turkije langzaam tot het kookpunt stijgt, lijkt het logisch dat de UEFA hier rekening mee houdt tijdens de loting vrijdag, mochten beide ploegen doorgaan naar de kwartfinale.

Prematuur

Bij Ajax had nog niemand nagedacht over een eventuele loting tegen Besiktas. „Dit is heel prematuur”, reageert perschef Miel Brinkhuis. „Wij zijn hier niet mee bezig. Ik denk dat wij ons eerst moeten richten op het duel met Kopenhagen. Het zou mooi zijn als je me deze vraag morgen weer kan stellen, want dat betekent dat we een ronde verder zijn.” Een woordvoerder van Besiktas verklaarde dat de perschef van de club het vanwege het Europa League-duel met Olympiakos ‘te druk’ had om telefonisch te reageren.


Views

0

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Politicologen: Houd referendum over referendum

Politicologen: Houd referendum over referendum

Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tijdens het Tweede Kamerdebat over de afschaffing van het raadgevend referendum. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 22:59

Er moet een referendum gehouden worden over het afschaffen van het referendum. Daartoe pleiten achttien politicologen en bestuurskundigen. Volgens hen zou er door het niet houden van een referendum een kloof ontstaan tussen de politiek en middelbaar en lageropgeleiden. „Het referendum is voor kiezers bij uitstek de manier om een dergelijke kloof te dichten."

Volgens de politicologen houden de argumenten die politici gebruiken om geen referendum over de Wet raadgevend referendum (Wrr) te houden geen steek. Zij noemen ze „circulair, eenzijdig, of misplaatst."

Groot deel voorstander

Een voorbeeld van zo'n argument is de 'afbrokkelende politieke steun', schrijven de politicologen en bestuurskundigen in het NRC Handelsblad. Maar dat is vreemd, want de meerderheid van de kiezers is voor. „Volgens het Nationaal Kiezersonderzoek 2017 is de verhouding 59 procent voor en 25 procent tegen. In cijfers van het SCP is zelfs 69 procent voorstander."

Ook het argument dat het onder de kiezers voor 'vervreemding' zou zorgen dat het referendum niet bindend is, is volgens de deskundigen krom. „Juist de keus om de intrekkingswet niet-referendabel te maken, kan leiden tot vervreemding. Omgaan met referenda kan je leren."

Als voorbeeld daarvoor wijzen ze naar andere landen die ook met succes referenda hanteren. „Uit in het buitenland opgedane ervaringen blijkt dat referenda doorgaans beter werken als er een aantal is geweest. Het ligt meer voor de hand om het instrument te verbeteren na een grondige evaluatie dan om het direct af te schaffen."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

52

Oxfam-directeur verbaasd: Toch geen baby's vermoord?

Oxfam-directeur verbaasd: Toch geen baby's vermoord?

Het logo van het Britse Oxfam. / AFP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 22:29

De directeur van het Britse Oxfam, Mark Goldring, vindt de kritiek die zijn organisatie krijgt zwaar overdreven. Hij erkent dat er na de aardbeving in Haïti, waar medewerkers seksueel wangedrag vertoonden, fouten zijn gemaakt, maar vindt dat de kritiek niet in verhouding staat tot de daden van de medewerkers.

„De intensiteit en de wildheid van de aanvallen doet je afvragen: 'Wat hebben we gedaan? Hebben we baby's in hun wiegjes vermoord?'", aldus Goldring in een interview met de Britse krant The Guardian.

„Voor mij voelen de schaal en intensiteit van de aanvallen zeker niet in proportie met de schuldigheid", gaat de directeur van Oxfam in Groot-Brittannië verder. „Ik vind het maar moeilijk te begrijpen. Je denkt echt: 'Mijn God, hier is iets aan de hand.'"

Seksschandaal

De organisatie kwam onlangs in opspraak toen aan het licht kwam dat medewerkers in 2010 na de aardbeving in Haïti seksfeesten hielden, onder meer met lokale prostituees. Daarvan zouden er zelfs een paar minderjarig kunnen zijn geweest.

De negatieve publiciteit die Oxfam daardoor kreeg, zorgden ervoor dat veel mensen hun donaties aan het goede doel opzegden. Ook bij het Nederlandse Oxfam Novib hebben al duizenden mensen hun donaties stopgezet.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Heerenveen maakt einde aan zegereeks PSV

Einde zegereeks PSV na rood Lozano

PSV-trainer Phillip Cocu. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 21:47

Aan de recordreeks van PSV voor eigen publiek is een einde gekomen. Na 22 competitiezeges op rij in het Philips-stadion moest de koploper van de eredivisie tegen sc Heerenveen genoegen nemen met een gelijkspel: 2-2. PSV kwam met 2-0 voor, maar raakte kort voor rust topscorer Hirving Lozano kwijt met een rode kaart. Met tien man moesten de Eindhovenaren in de tweede helft toestaan dat Heerenveen langszij kwam.

PSV had begin september in Friesland met 2-0 verloren van Heerenveen. Lozano werd toen in het Abe Lenstra-stadion met rood van het veld gestuurd. Dat gebeurde zaterdagavond opnieuw. De Mexicaanse smaakmaker sloeg wild met zijn arm naar achteren toen hij wegdraaide bij zijn bewaker Lucas Woudenberg en raakte de linksback van Heerenveen in het gezicht. Scheidsrechter Dennis Higler was onverbiddelijk en trok direct rood. De kans is groot dat Lozano daardoor volgende week de topper in De Kuip tegen Feyenoord mist.

Foutjes

De thuisclub gunde Heerenveen het meeste balbezit. De Friezen combineerden ook veel makkelijker dan de lijstaanvoerder van de eredivisie, die wachtte op foutjes van de tegenstander. Die kwamen er ook en daar profiteerde PSV optimaal van. Balverlies van Stijn Schaars leidde in de 34e minuut tot een hoekschop voor PSV. Daaruit kopte Santiago Arias de openingstreffer binnen.

Een paar minuten later ging Kik Pierie gruwelijk in de fout. De zeventienjarige verdediger speelde de bal in zijn eigen strafschopgebied te ver voor zich uit. Luuk de Jong kon zo simpel zijn negende doelpunt van het seizoen binnenschieten.

Met spits Henk Veerman voor Pierie ging Heerenveen na rust tegen tien PSV'ers in de achtervolging. Het leidde al snel tot de aansluitingstreffer van Schaars. PSV, dat zich beperkte tot tegenhouden, ontsnapte kort daarna aan een strafschop. In de slotfase viel de gelijkmaker alsnog. Reza Ghoochannejhad frommelde de bal langs Jeroen Zoet (2-2). PSV ging daarna plotseling wel aanvallen en dat leidde nog bijna tot de winnende treffer. Het bleef echter bij 2-2, waardoor Ajax de achterstand op PSV kan terugbrengen tot vijf punten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

32

Zweden naturaliseert Iraniër om dood af te wenden

De Iraanse president Hassan Rouhani. / EPA

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 21:09

Zweden heeft een wetenschapper die in Teheran vastzit wegens spionage en daarvoor ter dood is veroordeeld, genaturaliseerd om eventuele uitvoering van dat vonnis te voorkomen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt.

De Iraanse arts Ahmadreza Djalali, als hoogleraar verbonden aan het Karolinska Instituut in Stockholm, werd in april 2016 in zijn vaderland gearresteerd tijdens een zakenreis. Hij zou Israël informatie hebben gegeven die zou kunnen helpen bij de uitschakeling van vooraanstaande kerngeleerden, betrokken bij het nucleaire programma van Iran.

Mossad

Het Iraans hooggerechtshof bevestigde de doodstraf eind vorig jaar. Volgens het OM heeft Djalali toegegeven agenten van de Israëlische geheime dienst Mossad te hebben ontmoet om hen op de hoogte te brengen van nucleaire en defensieplannen en de medewerkers daaraan.

Amnesty International beweert dat Djalali drie maanden in eenzame opsluiting heeft gezeten in de Evin-gevangenis en is gemarteld. Afgelopen zomer kreeg de mensenrechtenorganisatie een brief van Djalali waarin deze zegt dat hij wordt vastgehouden wegens zijn weigering voor Iran te spioneren.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

68

SP en PVV gaan Kamervragen stellen over 'haatmoskee'

SP en PVV gaan Kamervragen stellen over 'haatmoskee'

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP. / ANP

Foto van 'Imre Himmelbauer'

VANDAAG, 20:49

De SP en de PVV gaan Kamervragen stellen naar aanleiding van de 'haatspeech' in een moskee in Hoorn. In die Turkse speech zou volgens bronnen onder meer „Het Turkse leger voert een heilige strijd” en „Turken moeten streven naar martelaarschap” te horen zijn geweest.

„Het is niet de bedoeling dat het Turkse nationalisme en de Turkse politiek hier geïmporteerd wordt in de moskeeën”, aldus SP-Kamerlid Jasper Van Dijk in WNL op Zaterdag. De twee partijen willen graag weten wat de regering met de zaak gaat doen.

Grens

Van Dijk zegt dat zijn partij voor integratie is. Juist daarom kunnen we volgens Van Dijk dit soort boodschappen vanuit Turkije niet toelaten.

„Op het moment dat de lange arm van Erdoğan zich uitstrekt tot de moskeeën in Nederland, is de grens bereikt", aldus Van Dijk. De vragen worden dinsdag tijdens het Vragenuurtje in behandeling genomen.


Views

46

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Tegen IS strijdende Nederlander omgekomen

Tegen IS strijdende Nederlander omgekomen

Een muur in Irak waar 'Islamtische Staat' op is geschreven. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 19:40

Een jonge Nederlander is omgekomen in Syrië. Het betreft hier Sjoerd H. Hij had zich bij een Koerdische organisatie aangesloten om te strijden tegen terreurorganisatie Islamitische Staat.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd na een bericht van RTL Nieuws. Over H.'s leeftijd bestaat nog enige onzekerheid, hij zou 23 of 24 jaar oud zijn geweest.

Autobom

De familie van Sjoerd H. is van officiële zijde op de hoogte gebracht en heeft vervolgens Buitenlandse Zaken ingelicht, aldus de woordvoerder van het ministerie. Hij kan niet bevestigen dat H. door een autobom om het leven is gekomen, zoals kennissen tegen RTL hebben gezegd.

Sjoerd H. streed onder de Koerdische strijdnaam Baran Sason.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

60

Turkije wil uitleg over erkenning Armeense genocide

Turkije wil uitleg over erkenning Armeense genocide

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. / AFP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 18:59

Turkije is niet bepaald te spreken over het voornemen van de Nederlandse regering om de Armeense genocide te erkennen. De Turkse regering wil graag uitleg over het voornemen om de massamoord op Armeniërs in 1915 ook als genocide te erkennen.

Dat verzoek heeft Turkije neergelegd bij de tweede man van de Nederlandse ambassade in Ankara. Een Nederlandse ambassadeur is al een tijdje niet aanwezig in de Turkse hoofdstad vanwege de slechte betrekkingen tussen de twee landen.

Erkenning en bezoek

Het kabinet wil, op voorstel van de ChristenUnie, de moord van honderdduizenden Armeniërs de avond voor het stichten van het moderne Turkije officieel erkennen als genocide. Daarnaast zou een lid van het kabinet geregeld een herdenking moeten bijwonen.

Dat is voor de Turkse regering absoluut onverteerbaar. Ankara houdt eraan vast dat er destijds misdaden zijn gepleegd, maar dat van genocide geen sprake was. Er zouden aan beide kanten slachtoffers zijn gevallen.

De Kamer wil nog altijd de banden tussen Turkije en Nederland herstellen, maar als het aan de Turkse regering ligt kan dit een behoorlijk obstakel zijn. Uit de uitkomst van de kwestie zal Turkije mede kunnen opmaken „of Nederland wil helpen om de betrekkingen te normaliseren".

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

63