Stefan de Vrij: Vrij in zijn hoofd

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

1 APR 2017

Een zware knieblessure zorgde ervoor dat Stefan de Vrij maandenlang moest toekijken en revalideren. Eenmaal fit eiste de verdediger, alsof het de normaalste zaak van de wereld was, zijn plekje centraal achterin weer op bij Lazio Roma. Het was de bedoeling dat hij bij Oranje in de basis zou starten tegen Bulgarije, maar hij moest de cruciale interland aan zich voorbij laten gaan wegens een blessure aan zijn onderbeen.

Gelukkiger

De Vrij baalde, maar in de dagen dat hij bij Oranje zat werd duidelijk dat hij zich niet snel uit het veld laat slaan. „Mensen reageren verbaasd dat ik zo goed ben teruggekomen na die knieblessure”, zegt De Vrij. „Ze vinden het knap, maar voor mij is het niet meer dan normaal. Dingen van buitenaf kun je niet beïnvloeden, maar wel hoe je daarmee omgaat als persoon. Hierdoor krijg je een hele andere kijk op dingen en ervaar je dingen ook anders. Je leert jezelf op die manier steeds beter kennen en dat maakt je gelukkiger als mens.”

Het klinkt makkelijk, maar dat is het niet, aldus De Vrij. „Ik weet zeker dat ik een paar seizoenen geleden anders met deze situatie was omgegaan. Dat ik nu zo onverstoorbaar ben, heb ik geleerd.”

NLP

Hij glimlacht: „Gelukkig ben ik een leergierig persoon. Ik zoek continu naar verbeterpunten. Misschien nog wel meer als persoon dan als voetballer. Want juist als je je leven buiten het veld op de rit hebt, kun je presteren. Ik lees erg veel en op een gegeven moment ben ik in contact gekomen met Bouke de Boer. Hij is de eigenaar van het Nederlands Trainingsinstituut voor Neuro-Linguïstisch Programmeren. NLP helpt je om effectiever te zijn in het dagelijks leven. Hij komt vaak langs of ik ga naar hem toe om dingen te bespreken. We hebben een hele goede klik en ik steek enorm veel van hem op.”

De Vrij geeft een voorbeeld: „Ik vertoonde heel veel patronen in mijn gedrag die mij niet verder brachten. Ik beperkte mezelf, maar had dat zelf niet in de gaten. Zo kon ik bijvoorbeeld heel moeilijk nee zeggen. Ik wilde iedereen helpen. Ik moest echt leren om mijn grenzen aan te geven. Als je alsmaar doet wat andere mensen van je vragen, gaat dat ten koste van jezelf. Dat moest stoppen.” Dat klinkt hard. „Er komt veel op me af”, zegt De Vrij. „Als topsporter moet je soms aan jezelf denken. Natuurlijk moet je hierin een balans vinden, maar het is belangrijk dat je voor jezelf kiest.”

Serie A

Hoe De Vrij in het leven staat, helpt hem op het veld. „De Serie A is een goede leerschool gebleken en dat was ook een van de redenen waarom ik in 2014 besloot om Feyenoord te verlaten en voor Italië koos. Dit is het land van de verdedigers, het land van de tactiek. Op dat vlak wilde ik me ontwikkelen. Mijn grootste kwaliteit is misschien wel dat ik het spelletje goed lees. Ik denk vooruit, weet vaak al wat er gaat gebeuren. Dat heb ik altijd gehad en dat komt in Italië heel goed van pas. Misschien komt het wel daardoor dat ik me zo goed heb aangepast.”

Waar de Serie A een paar seizoenen geleden beschouwd werd als een saaie competitie waar goals net zo schaars waren als water in de woestijn, is er nu een kentering te bespeuren. „Er heeft een verandering plaatsgevonden in het denkproces van de Italianen. Het voetbal is een stuk leuker geworden. De wedstrijden zijn opener, er vallen meer doelpunten. Vroeger stond winnen voorop, hoe dat moest gebeuren was van secundair belang. Winnen is nog steeds het belangrijkste, maar het belang om het publiek te vermaken is toegenomen.”

Eisen

Dat vergt een aanpassing in de manier van verdedigen. „Wij willen opbouwen en ‘hoog druk zetten’, waardoor we vaak met veel ruimte achter onze rug spelen.” In dat proces is een belangrijke rol weggelegd voor De Vrij. „Ik ben steeds meer gaan communiceren. Ik geef aan wanneer er druk wordt gezet, let erop hoe iedereen staat. Ik doe dat ook voor mezelf, omdat ik op die manier mezelf minder snel in de problemen breng.”

Dat communiceren moest De Vrij leren. „Louis van Gaal hamerde er heel erg op en later ook Guus Hiddink. Waar ik voorheen dacht ‘ik kan beter niets zeggen, omdat ik eerst naar mezelf moet kijken’, heb ik nu het gevoel dat ik wel van mijn teamgenoten kan eisen dat zij naar mij luisteren.”


Log in om een reactie te plaatsen

Views

0

Froome tijdens Vuelta positief getest op salbumatol

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

VANDAAG, 08:39

Wielrenner Chris Froome is tijdens de Vuelta positief getest op het middel salbumatol, zo meldt wielerbond UCI.

Salbumatol is een medicijn tegen astma. Het is bekend dat Froome astma heeft en hij mag dit middel ook gebruiken, maar de waarde was op het moment van meten - op 7 september jongstleden - te hoog.

KNVB snapt woede en wil snel om tafel met de fans

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

10 DEC 2017

Terwijl heel Nederland onder een witte deken lag, bevond zich in de hoofdstad een groene oase waar de topper Ajax-PSV werd gespeeld. Waar er in Rotterdam bij Sparta-Vitesse en in Utrecht bij FC Utrecht-Feyenoord niet kon worden afgetrapt door de hevige sneeuwval, deed men in de Arena het dak dicht waardoor er gewoon op een groene grasmat kon worden gespeeld.

Levensgevaarlijk

Ajax geeft angstig PSV een pak slaag

Ajax geeft angstig PSV een pak slaag

De spelers van Ajax lopen hun ereronde na hun overwinning op PSV. / ANP

Foto van 'ANP'

ANP

10 DEC 2017

Ajax heeft de titelrace in de eredivisie weer van een beetje spanning voorzien. Het elftal van trainer Marcel Keizer boekte een dikverdiende zege op een angstig PSV (3-0) en verkleinde de achterstand op de lijstaanvoerder uit Eindhoven tot zeven punten.

Ook AZ profiteerde van de tweede nederlaag van PSV dit seizoen in de eredivisie. De nummer twee van de ranglijst heeft nog maar vijf punten minder dan de koploper.

Fans woest op 'commerciële' KNVB: Te gevaarlijk

In Kerkrade kon er uiteindelijk wel gespeeld worden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

10 DEC 2017

De sneeuw teistert heel het land en ook de Eredivisie heeft er onder te lijden. Niet alleen de velden zelf zijn soms lastig bespeelbaar, maar ook alles rondom de stadions verloopt momenteel uiterst stroef.

Dweilpauze

Likeability of 5

Verhoeven lost belofte in en is eindelijk verlost

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

10 DEC 2017

Rico Verhoeven heeft eindelijk zijn verlossing. In een episch gevecht snoerde hij iedereen de mond, in het bijzonder die van Jamal Ben Saddik.

Thema

'Bosz ontslagen bij Borussia Dortmund'

Zaterdag verloor de ploeg van Bosz voor de achtste keer op rij in de Bundesliga. (EPA)

Foto van 'Merel Driessen'

Merel Driessen

9 DEC 2017

Peter Bosz is ontslagen als trainer van Borussia Dortmund. Dat meldt de Duitse krant Sport Bild. Zaterdag verloor Dortmund thuis met 1-2 van het laaggeklasseerde Werder Bremen.

De beslissing om Bosz te ontslaan wordt zondag officieel naar buiten gebracht. Sport Bild baseert zich op bronnen binnen de club.

Camera videoRico is voor Glory een lot uit de loterij

Rico Verhoeven.

Foto van 'Jeroen Haverkort'

Jeroen Haverkort

8 DEC 2017

Kickbokser Rico Verhoeven verdedigt morgen in Ahoy zijn Glory-wereldtitel in het zwaargewicht tegen Jamal Ben Saddik. Glory-oprichter Jon J. Franklin kijkt uit naar het gevecht. De oprichter van Glory is blij met Verhoeven. De man uit Halsteren heeft het imago van het kickboksen opgeschoond en daar profiteert de kickboksbond van. „Elke sport heeft verschillende karakters nodig”, zegt de Amerikaan. „Wij misten a family guy, de man die ’s ochtends het ontbijt voor zijn dochtertje maakt.”